Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Studiu de caz: Declararea impozitului pe venit pentru personalul zilier

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Iul. 2011
Tags: personal zilier, declaratia 112, legea 52/2011

Sunt multe societati in situatia celor care folosesc personal zilier pentru care trebuie sa plateasca impozit pe venit. Pentru aceste venituri se aplica prevederile din Legea 571/2003 prin care sunt ...

Sunt multe societati in situatia celor care folosesc personal zilier pentru care trebuie sa plateasca impozit pe venit. Pentru aceste venituri se aplica prevederile din Legea 571/2003 prin care sunt reglementate aceste venituri si impozitul aferent. Se vor declara insa aceste impozite prin declaratia 100 sau prin declaratia 112?

In acest sens, Legea 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri mentioneaza ca venitul realizat de zilieri este cel asimilat salariului, pentru care sunt aplicabile prevederile cap.III "Venituri din salarii" al titlului III "Impozit pe venit" din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Astfel, pentru veniturile realizate din activitatea prestata de zilieri nu se datoreaza contributiile sociale obligatorii nici de catre zilier, nici de catre beneficiar. In schimb, zilierii datoreaza impozit pentru venitul realizat sub forma de remuneratie bruta zilnica.
 
Impozitul se calculeaza de catre beneficiarii de lucrari prin aplicarea cotei 16% asupra remuneratiei brute zilnice. In continuare, calculul si retinerea impozitului datorat se efectueaza de catre beneficiarii de lucrari la data fiecarei plati a remuneratiei brute zilnice, iar virarea la bugetul de stat a impozitului se va efectua pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se plateste venitul.
 
Impozitul se declara in formularul 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate", prin completarea in  Anexa nr.1 Sectiunea "Creante fiscale" a informatiei care priveste impozitul pe veniturile din salarii si in Anexa nr.1.1 - Anexa angajator numai a informatiei referitoare la Casa de asigurari de sanatate
fara a completa Anexa nr.1.2-Anexa asigurat. Astfel, impozitul pe veniturile zilierilor se declara in formularul 112 si nu in formularul 100.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016