Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Inspectoratul Teritorial de Munca Salaj readuce in atentia beneficiarilor obligatiile si drepturile pe care le au, conform legislatiei in vigoare, in cazul in care utilizeaza munca prestata de zilieri.
In acest an, lista domeniilor de activitate in care se poate presta munca necalificata a fost extinsa cu un nou domeniu, respectiv ”activitati de studiere a pietei si de sondare a opiniei publice”. De asemenea, unitatile administrativ-teritoriale au, de acum, posibilitatea sa foloseasca munca cu zilieri si pentru intretinerea spatiilor verzi din domeniul public.
In ceea ce priveste cuantumul remuneratiei brute orare, acesta poate fi negociat intre parti, dar nu poate fi mai mic decat valoarea orara a salariului minim, care in acest an este 15,239 lei/ora (conform HG nr. 1.071/2021). Aceasta e valoarea pe care trebuie sa o respecte beneficiarii in aproape toate domeniile de activitate unde folosesc zilieri, cu exceptia sectorului agricol ?i in industria alimentara.
In aceste domenii, de la 1 iunie 2022, valoarea minima a remuneratiei la care are dreptul zilierul este 17,928 lei/ora conform prevederilor Legii nr.135/2022.
Zilierii sunt platiti, in general, la finalul fiecarei zile de lucru, dar este posibila si plata la finalul unei saptamani de munca, la finalul lunii sau chiar la finalul perioadei de lucru. Plata remuneratiei se poate face prin orice mijloc legal de plata, de obicei, in numerar sau prin virarea banilor intr-un cont bancar.
Cel mai important lucru pe care trebuie sa il faca beneficiarul activitatii prestate de un zilier este sa inregistreze, la inceputul zilei de munca, datele de identificare in Registrul electronic de evidenta a zilierilor.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Cartea verde a contabilitatii
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Toate drepturile si obligatiile pe care atat beneficiarul, cat si zilierul le au in activitatea lor sunt prevazute de Legea 52/2011.
Sursa: ITM
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
OUG 26/2019: ZILIERIi trebuie sa plateasca CASLegea 254/2015 modifica activitatea ZILIERIlor. Noi categorii pentru care pot fi platiti ZILIERIiAnunt ANAF privind munca desfasurata cu caracter ocazional de catre ZILIERIAmenzi de pana la 10.000 lei pentru firmele care NU respecta legislatia in cazul in care angajeaza ZILIERIComunicat: MFE va finanta si proiectele POSCCE aflate pe lista de rezervaUltimele articole
Firme care lucreaza cu ZILIERI. Deficiente constatate de inspectori in urma controalelorCe trebuie sa stie firmele despre sanatatea si securitatea ZILIERIlor cu care lucreazaITM: Reglementari pentru beneficiarii care utilizeaza munca ZILIERIlor Facilitati fiscale in domeniul constructiilor pentru anii 2023 si 2024Declaratia Unica in 2024. ANAF a publicat un GHID util contribuabililorArticole similare
Ministrul Muncii: Atestatele de recunostere a experientei profesionale in Romania sunt prea putin cunoscute de persoanele care au lucrat in alte state U.E.Amenzi de pana la 10.000 lei pentru firmele care NU respecta legislatia in cazul in care angajeaza zilieriAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"