Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Inspectoratul Teritorial de Munca Salaj readuce in atentia beneficiarilor obligatiile si drepturile pe care le au, conform legislatiei in vigoare, in cazul in care utilizeaza munca prestata de zilieri.
In acest an, lista domeniilor de activitate in care se poate presta munca necalificata a fost extinsa cu un nou domeniu, respectiv ”activitati de studiere a pietei si de sondare a opiniei publice”. De asemenea, unitatile administrativ-teritoriale au, de acum, posibilitatea sa foloseasca munca cu zilieri si pentru intretinerea spatiilor verzi din domeniul public.
In ceea ce priveste cuantumul remuneratiei brute orare, acesta poate fi negociat intre parti, dar nu poate fi mai mic decat valoarea orara a salariului minim, care in acest an este 15,239 lei/ora (conform HG nr. 1.071/2021). Aceasta e valoarea pe care trebuie sa o respecte beneficiarii in aproape toate domeniile de activitate unde folosesc zilieri, cu exceptia sectorului agricol ?i in industria alimentara.
In aceste domenii, de la 1 iunie 2022, valoarea minima a remuneratiei la care are dreptul zilierul este 17,928 lei/ora conform prevederilor Legii nr.135/2022.
Zilierii sunt platiti, in general, la finalul fiecarei zile de lucru, dar este posibila si plata la finalul unei saptamani de munca, la finalul lunii sau chiar la finalul perioadei de lucru. Plata remuneratiei se poate face prin orice mijloc legal de plata, de obicei, in numerar sau prin virarea banilor intr-un cont bancar.
Cel mai important lucru pe care trebuie sa il faca beneficiarul activitatii prestate de un zilier este sa inregistreze, la inceputul zilei de munca, datele de identificare in Registrul electronic de evidenta a zilierilor.

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Toate drepturile si obligatiile pe care atat beneficiarul, cat si zilierul le au in activitatea lor sunt prevazute de Legea 52/2011.
Sursa: ITM

Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Hotararea 719/2020 aproba procedura de decontare si de plata a sumelor acordate in baza OUG 132/2020. Documente necesareMinistrul Muncii: Atestatele de recunostere a experientei profesionale in Romania sunt prea putin cunoscute de persoanele care au lucrat in alte state U.E.OUG 220/2020 care prevede aplicarea masurilor de protectie sociala pentru angajati si angajatori dupa 1 ianuarie 2021 a fost publicata in MonitorFacilitati fiscale in domeniul constructiilor pentru anii 2023 si 2024Noutati legislatie Fiscala 10-14 noiembrie 2008 - Monitorul OficialUltimele articole
Salariu minim brut de la 1 ianuarie 2025. Va fi diferentiat pentru angajatii din agricultura si industria alimentara?Care este salariul minim in agricultura si un model de calcul salariu de la 1 ianuarie 2025Firme care lucreaza cu ZILIERI. Deficiente constatate de inspectori in urma controalelorCe trebuie sa stie firmele despre sanatatea si securitatea ZILIERIlor cu care lucreazaITM: Reglementari pentru beneficiarii care utilizeaza munca ZILIERIlorArticole similare
Amenzi de pana la 10.000 lei pentru firmele care NU respecta legislatia in cazul in care angajeaza zilieriMinistrul Muncii: Atestatele de recunostere a experientei profesionale in Romania sunt prea putin cunoscute de persoanele care au lucrat in alte state U.E.
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"