Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai
la 19 Iul. 2022

Inspectoratul Teritorial de Munca Salaj readuce in atentia beneficiarilor obligatiile si drepturile pe care le au, conform legislatiei in vigoare, in cazul in care utilizeaza munca prestata de zilieri.
Dupa cum stabileste Legea nr. 52/2011, lucratorii cu ziua pot activa in mai multe domenii, printre care agricultura, vanatoare si servicii anexe, silvicultura, pescuit si acvacultura, activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente, restaurante, baruri, hoteluri si alte facilitati de cazare, baze si cluburi sportive, gradini zoologice, botanice, intretinere peisagistica si spatii verzi, etc.
In acest an, lista domeniilor de activitate in care se poate presta munca necalificata a fost extinsa cu un nou domeniu, respectiv ”activitati de studiere a pietei si de sondare a opiniei publice”. De asemenea, unitatile administrativ-teritoriale au, de acum, posibilitatea sa foloseasca munca cu zilieri si pentru intretinerea spatiilor verzi din domeniul public.
In ceea ce priveste cuantumul remuneratiei brute orare, acesta poate fi negociat intre parti, dar nu poate fi mai mic decat valoarea orara a salariului minim, care in acest an este 15,239 lei/ora (conform HG nr. 1.071/2021). Aceasta e valoarea pe care trebuie sa o respecte beneficiarii in aproape toate domeniile de activitate unde folosesc zilieri, cu exceptia sectorului agricol ?i in industria alimentara.
In aceste domenii, de la 1 iunie 2022, valoarea minima a remuneratiei la care are dreptul zilierul este 17,928 lei/ora conform prevederilor Legii nr.135/2022.
Zilierii sunt platiti, in general, la finalul fiecarei zile de lucru, dar este posibila si plata la finalul unei saptamani de munca, la finalul lunii sau chiar la finalul perioadei de lucru. Plata remuneratiei se poate face prin orice mijloc legal de plata, de obicei, in numerar sau prin virarea banilor intr-un cont bancar.
Cel mai important lucru pe care trebuie sa il faca beneficiarul activitatii prestate de un zilier este sa inregistreze, la inceputul zilei de munca, datele de identificare in Registrul electronic de evidenta a zilierilor.

Declaratia Unica 2023 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Cartea Verde a PFA Contabilitatea si obligatiile fiscale 2023
Toate drepturile si obligatiile pe care atat beneficiarul, cat si zilierul le au in activitatea lor sunt prevazute de Legea 52/2011.
Sursa: ITM

Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Ce drepturi si obligatii prevede Legea 52/2011 pentru firmele care angajeaza zilieri":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Articole similare
Amenzi de pana la 10.000 lei pentru firmele care NU respecta legislatia in cazul in care angajeaza ZILIERIReziliere contract de leasing. Inregistrari contabileHotararea 719/2020 aproba procedura de decontare si de plata a sumelor acordate in baza OUG 132/2020. Documente necesareAnaliza consultant: Proiect modificare a Codului fiscal. Venituri din chirii. Recalcularea platilor anticipateCum se va modifica impozitul pe venit de la 1 iunie 2015?Ultimele articole
D112 pentru taxe salariale: ANAF a actualizat PDF-ul inteligent, conform Ordinului 165/2023Declaratia 112 in 2023: Noul model de formular va contine si modificarile privind acordarea sumei de 200 lei neimpozabili la salariiDeclaratia Unica in 2023: ANAF recomanda ca documentul sa fie depus prin mijloace electronice de transmitere la distantaDeclaratia 112: Ce modificari au fost aduse formularului prin Ordinul 1580/2022Persoanele fizice care realizeaza venituri din chirii trebuie sa depuna Declaratia Unica pana pe 25 mai 2022
Mai multe articole despre zilieri
Articole similare
Amenzi de pana la 10.000 lei pentru firmele care NU respecta legislatia in cazul in care angajeaza zilieriMinistrul Muncii: Atestatele de recunostere a experientei profesionale in Romania sunt prea putin cunoscute de persoanele care au lucrat in alte state U.E.
Mai multe articole despre firme care angajeaza zilieri

Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"