Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce drepturi si obligatii prevede Legea 52/2011 pentru firmele care angajeaza zilieri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 19 Iul. 2022
Ce drepturi si obligatii prevede Legea 52/2011 pentru firmele care angajeaza zilieri
Tags: zilieri, firme care angajeaza zilieri, legea 52/2021

Inspectoratul Teritorial de Munca Salaj readuce in atentia beneficiarilor obligatiile si drepturile pe care le au, conform legislatiei in vigoare, in cazul in care utilizeaza munca prestata de zilieri.

Dupa cum stabileste Legea nr. 52/2011, lucratorii cu ziua pot activa in mai multe domenii, printre care  agricultura, vanatoare si servicii anexe, silvicultura, pescuit si acvacultura, activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente, restaurante, baruri,  hoteluri si alte facilitati de cazare, baze si cluburi sportive, gradini zoologice, botanice, intretinere peisagistica si spatii verzi, etc.

In acest an, lista domeniilor de activitate in care se poate presta munca necalificata a fost extinsa cu un nou domeniu, respectiv ”activitati de studiere a pietei si de sondare a opiniei publice”. De asemenea, unitatile administrativ-teritoriale au, de acum,  posibilitatea sa foloseasca munca cu zilieri  si pentru intretinerea spatiilor verzi din domeniul public.

In ceea ce priveste cuantumul remuneratiei brute orare, acesta poate fi negociat intre  parti, dar nu poate fi mai mic decat valoarea orara a salariului minim, care in acest an este 15,239 lei/ora (conform HG nr. 1.071/2021). Aceasta e valoarea pe care trebuie sa o respecte beneficiarii in aproape toate domeniile de activitate unde folosesc zilieri, cu exceptia sectorului agricol ?i in industria alimentara. 

In aceste domenii, de la 1 iunie 2022, valoarea minima a remuneratiei la care are dreptul zilierul este 17,928 lei/ora conform prevederilor Legii nr.135/2022.

Zilierii sunt platiti, in general, la finalul fiecarei zile de lucru, dar este  posibila si plata la finalul unei saptamani de munca, la finalul lunii sau chiar la finalul perioadei de lucru. Plata remuneratiei se poate face prin orice mijloc legal de plata, de obicei, in numerar sau prin virarea banilor intr-un cont bancar.

Cel mai important lucru pe care trebuie sa il faca beneficiarul activitatii prestate de un zilier este sa inregistreze, la inceputul zilei de munca, datele de identificare in Registrul electronic de evidenta a zilierilor.

Toate drepturile si obligatiile pe care atat beneficiarul, cat si zilierul le au in activitatea lor sunt prevazute de Legea 52/2011.


Sursa: ITM
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce drepturi si obligatii prevede Legea 52/2011 pentru firmele care angajeaza zilieri":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016