Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Ce trebuie sa stie firmele despre sanatatea si securitatea zilierilor cu care lucreaza

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 01 Oct. 2024
Ce trebuie sa stie firmele despre sanatatea si securitatea zilierilor cu care lucreaza
Tags: zilieri, munca cu zilieri, angajare zilieri, sanatatea in munca pentru angajati

ITM Salaj a publicat, pe site-ul oficial, un material informativ necesar firmelor cu privire la sanatatea si securitatea in munca a zilierilor cu care lucreaza.

Activitatile  cu caracter ocazional desfasurate de zilieri sunt reglementate de Legea nr. 52/2011 si de normele de aplicare ale acesteia aprobate de Ordinul  MMFPSPV nr.831/2015 si au incluse prevederi specifice privind securitatea si sanatatea in munca (SSM) pentru zilieri.

Potrivit acestora beneficiarul lucrarii este obligat sa asigure securitatea si sanatatea in munca a zilierilor.

Astfel, beneficiarului ii revine obligatia de a asigura instruirea zilierului, inainte de inceperea activitatii sau la schimbarea locului de munca, cu privire la pericolele la care poate fi expus si la masurile de prevenire si protectie pe care trebuie sa le respecte.

Instruirea zilierului se efectueaza zilnic si se consemneaza in fisa de instruire colectiva conform modelului din anexa 12 la Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 aprobate prin HG nr. 1425/2006.

De asemenea, beneficiarul lucrarii va solicita zilierilor asumarea pe proprie raspundere, prin semnatura, ca starea sanatatii le permite desfasurarea activitatilor repartizate de beneficiar.

Totodata, beneficiarul are obligatia  de a pune,  in mod gratuit, la dispozitia zilierilor echipamente de munca adecvate activitatii pe care o desfasoara si care nu pun in pericol securitatea si sanatatea acestora.

In cazul producerii unui accident in care unul sau mai multi zilieri sunt implicati, beneficiarul lucrarii trebuie sa comunice evenimentul inspectoratului teritorial de munca pe raza caruia s-a produs.

Beneficiarii lucrarii vor inregistra accidentele de munca suferite de zilieri in timpul activitatii iar modalitatea de inregistrare se va stabili prin normele metodologice de aplicare a Legii nr. 52 din 2011. in plus accidentul de munca suferit de zilier se inregistreaza de catre beneficiar in Registrul unic de evidenta a zilierilor accidentati, prevazut in anexa nr. 4 din normele metodologice.

Important! Cercetarea evenimentului in care au fost implicati zilieri se realizeaza de catre inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia acesta s-a produs.

In situatia producerii unui eveniment care are ca urmare accidentarea sau decesul zilierului,  beneficiarul  este obligat sa asigure cheltuielile necesare ingrijirilor medicale, respectiv inmormantarii din fonduri proprii, in cazul in care evenimentul s-a produs din vina acestuia.

In activitatea pe care o desfasoara, zilierii trebuie  sa cunoasca si sa respecte indatoririle ce le revin, avand la randul lor  o serie de obligatii in domeniul SSM, dupa cum urmeaza:

  • sa isi insuseasca si sa respecte masurile de prevenire si protectie stabilite de  beneficiar;
  • sa utilizeze corect echipamentele de munca si echipamentul individual de protectie puse la dispozitie de catre  beneficiar;
  • sa nu scoata din functiune, modifice  sau inlature dispozitivele de securitate proprii ale echipamentelor de munca;
  • sa comunice imediat beneficiarului orice situatie de munca despre care au motive intemeiate sa o considere un pericol pentru securitatea si sanatatea proprie sau a colegilor
  • sa puna la dispozitia inspectorilor de munca informatiile si documentele solicitate cu ocazia controlului.

De retinut! In situatia in care, pentru desfasurarea de activitati necalificate cu caracter ocazional, beneficiarul foloseste minori cu varsta cuprinsa intre 15  si 18 ani are obligatia de a respecta toate dispozitiile legale privitoare la protectia minorilor la locul de munca.




Sursa: ITM

Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016