keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Societatea ramane platitoare de TVA pana la finalul anului?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Aug. 2012 Exclusiv
Tags: codul fiscal, inregistrare in scopuri de tva, platitor tva, depasire plafon

Analizam cazul unei sociatati care s-a inregistrat ca platitor de TVA in luna mai datorita depasirii plafonului de 35.000 euro in urma incasarii unui avans. Din cauza unor neintelegeri, s-a reziliat contractul cu clientul si a fost restituit avansul primit. Vom stabili astfel daca societatea ramane platitoare de TVA anul acesta chiar daca in balanta nu va figura ca a depasit plafonul de 35.000 euro, precum si ce acte se depun la administratia financiara in cazul in care nu ramane platitoare de TVA.

Raspuns:

Conform Codul fiscal , art. 152 (7), persoanele impozabile infiintate anterior anului 2012 au obligatia solicitarii inregistrarii in scopuri de TVA, daca depasesc plafonul de 119.000 lei in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2012. In cazul in care nu au depasit in aceasta perioada plafonul de 119.000 lei, persoanele impozabile trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, daca depasesc plafonul de 220.000 lei pana la 31 decembrie 2012. La determinarea plafonului de 220.000 de lei se va lua in calcul si cifra de afaceri realizata in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2012.

De asemenea, persoanele impozabile infiintate in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2012 au obligatia solicitarii inregistrarii in scopuri de TVA, daca depasesc in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2012 plafonul de 119.000 lei determinat proportional cu perioada ramasa de la infiintare si pana la sfarsitul anului, fractiunea de luna considerandu-se o luna calendaristica intreaga. In cazul in care nu au depasit in aceasta perioada plafonul de 119.000 lei, persoanele impozabile trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA daca depasesc plafonul de 220.000 lei pana la 31 decembrie 2012.

Exceptie de la aceste prevederi fac persoanele impozabile pentru care obligatia solicitarii inregistrarii in scopuri de TVA ar interveni incepând cu 1 iulie 2012. Acestea nu trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA decat în situatia in care depasesc plafonul de 220.000 lei pana la 31 decembrie 2012.

In situatiile mentionate mai sus, solicitarea de scoatere din evidenta persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA se poate depune la organele fiscale intre 1 si 10 a fiecarei luni urmatoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabila (luna sau trimestrul).

Anularea inregistrarii in scopuri de TVA va fi valabila de la data comunicarii deciziei privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA. Organele fiscale competente au obligatia de a solutiona solicitarile de scoatere a persoanelor impozabile din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, cel tarziu pana la finele lunii in care a fost depusa solicitarea.

In stiuatia dumneavoastra, nu exista un cadru legal care sa reglementeze aceasta situatie, insa avansul incasat prin contract este cel care v-a creat obligativitatea de a va inregistra. Din cauza acestei rezilieri contractuale, societatea nu ar mai depasi plafonul mentionat de Codul Fiscal .
Asadar, ar fi recomandabil sa faceti o adresa catre autoritati in care sa explicate situatia, alaturi de contractul incheiat/reziliat, ultimul decont si formularul 096.

De asemenea, societatea va depune ultimul decont, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost comunicata decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA si in care are obligatia sa evidentieze valoarea rezultata ca urmare a efectuarii tuturor ajustarilor de taxa.

Solicitarea anularii inregistrarii in scopuri de TVA se face prin completarea si depunerea la organul fiscal competent a Formularului (096) "Declaratie de mentiuni privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA, in cazul persoanelor impozabile, inregistrate in scopuri de TVA. conform art. 153 din Codul Fiscal , care in cursul unui an calendaristic nu depasesc plafonul de scutire prevazut la art. 152 din Codul fiscal.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016