Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Societate inregistrata in scopuri de TVA in anul 2013. Cum stabilim corect perioada fiscala?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Ian. 2014 Exclusiv
Tags: tva, plafonul, perioada fiscala, depasire plafon, formular 010, decontul de tva

Stabilirea perioadei fiscale tine cont de reglementarile aferente plafonului reprezentat de cifra de afaceri. In multe situatii, la depasirea plafonului, se comit erori din cauza nedepunerii la timp a notificarilor obligatorii sau ca urmare a facturarii cu TVA la incasare atunci cand nu mai este cazul. O astfel de situatie este si cea a unei firme infiintate in luna iunie 2013 si care depaseste plafonul de 65.000 euro cifra de afaceri in luna august, devenind astfel platitoate de TVA incepand cu data de 1 octombrie 2013.



Pentru perioada octombrie - decembrie 2013 societatea va depune decontul de TVA in luna ianuarie 2014. In luna decenbrie 2013 societatea depaseste plafonul de 100.000 euro cifra de afaceri.

Urmeaza sa constatam cum va proceda societatea pentru schimbarea perioadei de depunere a decontului de TVA si cum se calculaza depasirea plafonului cifrei de afaceri pentru societatile infiintate in cursul anului, proportional cu perioada de la infiintare pana la sfarsitul anului.


Potrivit art. 156 indice 1 din Codul fiscal, perioada fiscala este luna calendaristica.

Prin exceptie, perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care in cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania conform art. 132 si 133, dar care dau drept de deducere conform art. 145 alin. (2) lit. b), care nu a depasit plafonul de 100.000 euro al carui echivalent in lei se calculeaza conform normelor, cu exceptia situatiei in care persoana impozabila a efectuat in cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri.

Persoana impozabila care se inregistreaza in cursul anului trebuie sa declare, cu ocazia inregistrarii conform art. 153, cifra de afaceri pe care preconizeaza sa o realizeze in perioada ramasa pana la sfarsitul anului calendaristic. Daca cifra de afaceri estimata nu depaseste plafonul de 100.000 euro, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului calendaristic, persoana impozabila va depune deconturi trimestriale in anul inregistrarii.

Intreprinderile mici care se inregistreaza in scopuri de TVA, conform art. 153, in cursul anului, trebuie sa declare cu ocazia inregistrarii cifra de afaceri obtinuta, recalculata in baza activitatii corespunzatoare unui an calendaristic intreg. Daca aceasta cifra de afaceri recalculata depaseste plafonul prevazut la alin. (2), in anul respectiv perioada fiscala va fi luna calendaristica. Daca aceasta cifra de afaceri recalculata nu depaseste plafonul, persoana impozabila va utiliza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala, cu exceptia situatiei in care a efectuat in cursul anului calendaristic respectiv una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri inainte de inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153.

Normele metodologice date in aplicarea acestui articol stabilesc ca, in sensul art. 156 indice 1 alin. (2) din Codul fiscal, in orice situatie, echivalentul in lei al plafonului de 100.000 euro se determina pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent, inclusiv pentru persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal in cursul anului. La determinarea cifrei de afaceri prevazute la art. 156 indice 1 alin. (2) din Codul fiscal se cuprind inclusiv facturile emise pentru avansuri incasate sau neincasate si alte facturi emise inainte de data livrarii/prestarii pentru operatiunile prevazute la art. 156 indice 1 alin. (2) din Codul fiscal.

Alin. (5) al art. 156 stabileste ca, daca cifra de afaceri efectiv obtinuta in anul inregistrarii, recalculata in baza activitatii corespunzatoare unui an calendaristic intreg, depaseste plafonul de 100.000 euro prevazut la alin. (2) al acestui articol, in anul urmator perioada fiscala va fi luna calendaristica. Daca aceasta cifra de afaceri efectiva nu depaseste plafonul prevazut la alin. (2), persoana impozabila va utiliza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala cu exceptia situatiei in care persoana impozabila a efectuat in cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri.

Asadar, societatea care s-a inregistrat in cursul anului 2013 in scopuri de TVA,conform art. 153, in scopul stabilirii perioadei fiscale pentru anul 2014 va recalcula cifra de afaceri fiscala pentru anul 2013 in baza activitatii corespunzatoare unui an calendaristic intreg.

Daca cifra de afaceri astfel recalculata pentru anul 2013:

-    depaseste plafonul de 100.000 EURO, in anul 2014 perioada fiscala va fi luna calendaristica;
-    nu depaseste plafonul de 100.000 EURO, in anul 2014 perioada fiscala va fi trimestrul calendaristic, cu exceptia situatiei in care societatea efectueaza una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri.

In situatia in care societatea a utilizat trimestrul ca perioada fiscala in anul 2013 si va avea drept perioada fiscala luna calendaristica in anul 2014 aceasta va depune la organele fiscale formularul 010 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica", pana la data de 31 ianuarie 2014.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Societate inregistrata in scopuri de TVA in anul 2013. Cum stabilim corect perioada fiscala?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016