Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Sistemul de plata a TVA la incasare influenteaza numai tranzactiile cu furnizori romani?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Oct. 2012 Exclusiv
Tags: tva, inregistrari contabile, incasare, plata, furnizori, tranzactii

Vom vedea, prin cele ce urmeaza, in ce masura implicatiile directe pe care le are incepand cu ianuarie 2013 sistemul de plata a TVA la incasare asupra companiilor cu o cifra de afaceri mai mare de 2.250.000 lei sunt doar asupra tranzactiilor efectuate cu furnizori din Romania. De asemenea, vom vedea cum se vor trata din punct de vedere al deducerii TVA-ului (taxare inversa) achizitiile intracomunitcare si importurile.


In plus, vom stabili cum se vor trata din punct de vedere al deducerii TVA-ului achizitiile de la un furnizor care initial a aplicat plata TVA-ului la incasare si in momentul depasirii criteriului privind Cifra de Afaceri nu mai aplica plata TVA la incasare.

Raspuns:

Intr-adevar, incepand cu ianuarie 2013, companiile cu o cifra de afaceri mai mare de 2.250.000 lei vor resimtii implicatii fiscale directe numai in cadrul tranzactiilor efectuate cu persoane impozabile stabilite pe teritoriul Romaniei, obligate sa aplice sistemul de plata a TVA la incasare. Totusi, trebuie retinut faptul ca aceste implicatii vor aparea numai in situatia in care compania cumparatoare, stabilita de asemenea pe teritoriul Romaniei, dar care nu face parte din acest sistem, nu va achita, total sau partial valoarea facturilor primite pentru achizitia de bunuri si servicii.

De exemplu, daca o compania nu va achita o factura in valoare totala de 14.000 lei, din care baza de impozitare 11.290,32 lei si TVA deductibila 2.709,68 emisa de catre un furnizor incadrat in acest sistem, compania nu va avea drept de deducere a sumei TVA de 2.709,68 lei chiar daca achizitia respectiva va indeplini conditiile si cerintele de exercitare a dreptului de deducere in conformitate cu prevederile art. 145 si 146 din Codul fiscal . In egala masura, nici furnizorul nu va fi obligat sa achite bugetului de stat suma TVA colectata prin factura emisa pe care nu a incasat-o de la clientul sau.

In acest caz, fiecare partener va inregistra suma TVA aferenta tranzactiei, in contul 4428, in functie de natura operatiunii efectuate:

-    vanzatorul: 411 = 707 concomitent cu 411 = 4428
-    cumparatorul: 371 = 401 concomitent cu 4428 = 401.

Din acest motiv, operatiunea nu se va evidentia in jurnalele de TVA, dar nici nu se va raporta prin decontul de TVA cod 300 si declaratia cod 394 pana la momentul incasarii/platii facturii sau pana la expirarea perioadei de 90 de zile de la data emiterii facturii de catre furnizor.
   
Sistemul de plata a TVA la incasare este aplicabil doar operatiunilor economice care se realizeaza intre persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in Romania si care sunt inregistrate in scopuri de TVA in Romania. Prevederile acestui sistem nu sunt aplicabile achizitiilor intracomunitare de bunuri/servicii, dar nici importurilor de bunuri/servicii.

In alta ordine de idei, in situatia in care o persoana impozabila este obligata sa se inscrie in acest sistem incepand cu data de 1 ianuarie 2013, dar depaseste cifra de afaceri de 2.250.000 lei in cursul anului 2013, aceasta va fi obligata sa solicite excluderea din sistem pe baza formularului cod 097 "Notificare privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare". Notificarea se va depune pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei fiscale in care a depasit plafonul, fiind obligata sa aplice sistemul pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul a fost depasit.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Sistemul de plata a TVA la incasare influenteaza numai tranzactiile cu furnizori romani?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016