Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum tratam achizitiile peste plafonul de scutire de o unitate inregistrata in scopuri de TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Sep. 2014 Exclusiv
Tags: achizitii intracomunitare, plafonul de scutire, declaratie, scop de tva, achizitie, sume, scutire tva

In analiza de mai jos, subiectul il reprezinta o policlinica neplatitoare de TVA, care s-a inregistrat in Registrul operatorilor intracomunitari, pentru o achizitie de peste 10.000 euro, in luna iulie (avand separat cod TVA).

Policlinica doreste sa achizitioneze medicamente de la o farmacie din Bulgaria. Stabilim daca firma din Bulgaria trebuie sa factureze fara TVA catre firma romana avand in vedere ca aceasta din urma e inscrisa in Registrul operatorilor intracomunitari.

De asemenea, stabilim cum procedeaza policlinica romana cu medicamentele subventionate care in Romania au cota de 9%.

Codul de inregistrare in scopuri de TVA obtinut in conformitate cu prevederile art. 153^1 "Inregistrarea in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuri sau pentru servicii" se utilizeaza doar pentru raportarea operatiunilor intracomunitare realizate.
De asemenea societatea are obligatia  inregistrarii si in Registrul Operatorilor Intarcomunitari (ROI) in baza art 158^2 alin. (2) inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare.

Potrivit art. 140 alin. (2) d lit. e) din Codul fiscal cota redusa de 9% se aplica asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele prestari de servicii si/sau livrari de bunuri : "e) livrarea de medicamente de uz uman si veterinar;"

Prin urmare cota de TVA , va fi 9%.

Pentru achzitia intracomunitara de bunuri din Bulgaria,  societatea  va avea si urmatoarele obligatii fiscale:

1)sa taxeze  bunul sau serviciul primit in Romania la o baza de impozitare formata din aplicarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre de la furnizorul intracomunitar asupra sumei in valuta inscrisa de catre prestator in factura emisa;

2)sa achite efectiv bugetului de stat suma TVA rezultata din aplicarea cotei de TVA de 9% asupra bazei de impozitare calculate conform punctului 1, pana pe data de 25 a lunii urmatoare emiterii facturii de catre furnizorului din UE;
 
3)sa evidentieze factura primita in jurnalul pentru cumparari intocmit pentru luna taxarii serviciului. Acest document de evidenta fiscala trebuie intocmit de catre beneficiarul din Romania chiar daca nu este inregistrat in regim normal in scopuri de TVA;

4)sa raporteze fiscal operatiunea prin formularul cod 390 VIES denumit "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare"Raportarea serviciului achizitionat se efectueaza cu cu simbolul A pentru achzitii intracomunitare de bunuri conform prevederilor de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, efectuate de persoane impozabile din Romania care au obligatia platii taxei in baza art. 150 alin. (2), de la persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate. Pentru aceste achzitii de bunuri (peste plafonul de 34.000 de lei) sau pentru achizitii de servicii, exigibilitatea de taxa intervine la data emiterii facturii de catre furnizorul  din UE. Raportarea prin formularul cod 390 VIES se va face pana pe data de 25 a lunii urmatoare emiterii facturii de catre furnizorului din UE;

5)sa raporteze serviciul achizitionat prin decontul de TVA cod 301 "Decont special de taxa pe valoarea adaugata". Raportarea se efectueaza in baza informatiilor preluate din jurnalul pentru cumparari, pana pe data de 25 a lunii urmatoare emiterii facturii de catre furnizorului din UE. Tot pana la acest termen se va face si plata TVA  la bugetul de stat.



Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum tratam achizitiile peste plafonul de scutire de o unitate inregistrata in scopuri de TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016