Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In materialul urmator va punem la dispozitie toate informatiile utile privind regimul microintreprinderilor in 2017. Retineti ca in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 16 din data de 06.01.2017 a fost publicata OUG 3/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Astfel, potrivit actului normativ anterior mentionat, incepand cu data de 1 februarie 2017, sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor, persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2016 indeplinesc urmatoarele conditii:
• au realizat venituri, altele decat cele obtinute din desfasurarea activitatilor prevazute la art. 48 alin. (6), respectiv:
- activitati in domeniul bancar;
- activitati in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii;
- activitati in domeniul jocurilor de noroc;
- desfasoara activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor petroliere si gazelor naturale.
• au realizat venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;
• au realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro (fata de 100.000 euro conform prevederilor legale in vigoare la data de 31.12.2016). Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;
• capitalul social al acestora este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
• nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile, respectiv de 4,5411 lei/euro la data de 31.12.2016.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
SAF-T Ghid de raportare corecta
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Modificarea conditiei referitoare la nivelul veniturilor realizate (de la 100.000 euro la 500.000 euro) au ca si consecinta faptul ca, societatile comerciale care au realizat la 31.12.2016 peste 100.000 euro dar nu au depasit 500.000 euro, sunt obligate sa achite impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu data de 1 februarie 2016.
Totodata, aceste persoane juridice au obligatia de a comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere, potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la data de 25 februarie 2017 inclusiv, prin depunerea "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica", formular 010.
Totodata, pana la data de 25 februarie 2017 se va depune si declaratia privind impozitul pe profit datorat pentru profitul impozabil obtinut in perioada 1 - 31 ianuarie 2017, rezultatul fiscal ajustandu-se corespunzator acestei perioade fiscale.
Pentru anul 2017, cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor sunt:
- 1% pentru microintreprinderile care au unul sau mai multi salariati;
- 3% pentru microintreprinderile care nu au salariati.
O persoana juridica romana care este nou-infiintata este obligata sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal, exceptand situatia in care, la data inregistrarii in registrul comertului, capitalul social al acesteia este detinut de stat sau unitatile administrativ-teritoriale sau intentioneaza sa desfasoare activitati in domeniul bancar, asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, jocurilor de noroc, activitatilor de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor petroliere si gazelor naturale.
Totodata, de la data de 1 ianuarie 2017 au intrat in vigoare prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 84/2016 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal, potrivit carora persoanele juridice romane nou-infiintate care, la data inregistrarii in registrul comertului, au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei pot opta pentru plata impozitului pe profit, aceasta optiune fiind definitiva, cu conditia mentinerii valorii capitalului social de la data inregistrarii, pentru intreaga perioada de existenta a persoanei juridice respective. in cazul in care aceasta conditie nu este respectata, persoana juridica va plati impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu anul fiscal urmator celui in care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei.
Microintreprinderile existente care au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei pot opta pentru plata impozitului pe profit incepand cu 1 ianuarie 2017 sau cu trimestrul in care aceasta conditie este indeplinita. Optiunea este definitiva, cu conditia mentinerii valorii capitalului social pentru intreaga perioada de existenta a persoanei juridice respective. Calculul si plata impozitului pe profit de catre microintreprinderile care opteaza pentru aplicarea Titlului II „Impozitul pe profit" , se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv.
In cazul in care aceasta conditie nu este respectata, persoana juridica va fi obligata la plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor incepand cu anul fiscal urmator celui in care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei, Reamintim facilitatea conform careia, microintreprinderile care achizitioneaza case de marcat, au posibilitatea sa deduca valoarea de achizitie a acestora din baza impozabila, in conformitate cu documentul justificativ, in trimestrul in care au fost puse in functiune, potrivit legii.
Sursa: Administratia Judeteana a Finantelor Publice Neamt
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Cum poate beneficia o microintreprindere de deducerea sponsorizarii din impozitul pe veniturile microStudiu de caz: Diminuarea taxelor in cadrul unui SRL. Platitor TVA si impozit pe profitReducere impozit pe veniturile microintreprinderilor. Calcul bonificatie conform OUG 153/2020Microintreprindere neinregistrata in scop de TVA. Cum procedam privind facturarea si ce alte obligatii apar?Firmele incadrate la plata impozitului micro in 2024 pot depune D177 pentru a face sponsorizari?Articole similare
De ce vor plati mai mult la buget in 2017 microintreprinderile cu capital sub 45.000 leiImpozit pe venituri microintreprinderilor in anul 2017. Ce obligatii declarative apar?Articole similare
Se schimba softul de raportare pentru Declaratia 200Elemente esentiale ale Registrului Operatorilor IntracomunitariSpatiul Privat Virtual - singura cale de comunicare securizata cu ANAFModificarea cu intarziere a perioadei fiscale de raportare TVA - Procedura depunerii deconturilor lunare de TVASistemul Garantie-Returnare devine functional. Cu ce dificultati se vor confrunta contabilii de la 30 noiembrie 2023?Ultimele articole
Vineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESControale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVANoutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVANivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025Regim special de scutire TVA pentru intreprinderile miciAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"