keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Facturile pe hartie vor disparea. Toate firmele vor trece la facturare digitala incepand din 2022

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Feb. 2022
Facturile pe hartie vor disparea. Toate firmele vor trece la facturare digitala incepand din 2022
Tags: factura electronica, e-factura

Familiarizati-va acum cu sistemul RO e-Factura! Acesta va deveni instrumentul EXCLUSIV pentru incarcarea, stocarea si descarcarea facturilor!

Incepand din acest an devine operational (si) pentru firmele private sistemul de facturare electronica RO e-Factura, implementat de Ministerul Finantelor si ANAF cu scopul de a creste gradul de colectare a TVA si de a preveni/combate evaziunea fiscala.
 
Indiferent ca este vorba despre tranzactii cu autoritatile publice (B2G, Business to Government) sau intre companii private (B2B, Business to Business), sistemul permite monitorizarea si verificarea acestora in timp real, cu importante avantaje practice pentru contribuabili: se elimina drumurile la ghiseu, precum si metodele de lucru cu ANAF bazate pe hartii si pe celebrul dosar cu sina.
 
 
Asistam practic la transformarea digitala a relatiei dintre mediul privat si administratia fiscala, ceea ce inseamna pentru dvs. o resetare a modului de lucru.
 
 
Totul devine in principiu mai simplu, mai usor de gestionat, mai putin stresant si mai transparent: dat fiind ca sistemul RO e-Factura este interconectat cu celelalte sisteme detinute de statele membre ale Uniunii Europene, orice firma va putea participa la procesul de achizitii publice din orice alta tara UE.
 
Concret, ce aveti de facut?

Reputatul consultant fiscal Ionut Jinga va explica in detaliu procedurile de urmat si toate subtilitatile utilizarii RO e-Factura intr-o lucrare “fierbinte” in contextul actual –Factura electronica. Restart pentru sistemul fiscal din Romania. Trebuie sa o aveti!
 
RO e-Factura va deveni instrumentul EXCLUSIV pentru facturare incepand, cel mai probabil, din 2023!
 
Deocamdata, potrivit O.U.G. nr. 130/2021 adoptata la finele anului trecut, facturarea electronica este operationala doar pentru firmele care comercializeaza produse considerate de risc: legume, fructe, apa (minerala, naturala, gazeificata) alcool, haine, incaltaminte, nisip, pietris si cladiri noi.
 
Firmele din aceste domenii vor utiliza sistemul astfel:
 
  • in perioada 1 aprilie - 30 iunie 2022 aceste firme pot (daca doresc) sa emita facturile in sistemul e-Facturare, indiferent daca beneficiarii sunt inregistrati sau nu in sistem;
  • incepand cu data de 1 iulie 2022, aceste firme sunt obligate sa transmita facturile in sistemul e-Facturare, indiferent daca beneficiarii sunt inregistrati sau nu in sistem.
 
Prin Ordinul ANAF nr. 12/2022 au fost reglementate categoriile de produse si bunuri, inclusiv grupele si codurile NC, considerate cu risc fiscal pentru care facturile de livrare vor fi comunicate prin intermediul sistemului e-Facturare (le-am enumerat mai sus).
 
Aceasta lista a produselor cu risc fiscal va fi reevaluata periodic conform prevederilor O.U.G. nr. 130/2021. Astfel, e de asteptat sa existe o anumita dinamica pentru categoriile de produse cu risc fiscal.
 
Dar, incepand cu 1 ianuarie 2023, e foarte probabil ca sistemul sa devina obligatoriu pentru toate firmele si toate tranzactiile, aceasta fiind intentia anuntata inca de la lansarea proiectului, in martie 2020. Si, va atragem atentia, sanctiunile pentru neconformarea la noul sistem sunt dure: pe langa amenzi, vorbim si despre confiscarea marfii si intocmirea de dosar penal.
 
Aflati informatii de ultima ora din lucrarea Factura electronica. Restart pentru sistemul fiscal din Romania pe care v-o oferim.
 
Ce urmareste Statul prin acest sistem
 
1.Reducerea fenomenelor de frauda si evaziune fiscala;
 
2. Dezvoltarea mecanismului de verificare documentara (desk – audit – control ANAF – Antifrauda de la distanta) pentru actiunile de conformare si prevenire.
 
Sa nu uitam ca Statul are de recuperat sume mari la bugetul de stat, urmare a efectelor crizei economice generate de pandemie, iar prin acest sistem de facturare digitala se va eficientiza colectarea impozitelor si taxelor.
 
Exemplu concret in care functioneaza sistemul:

Un tir incarcat cu fructe sau imbracaminte este oprit in vama pentru verificari. Avand acces la sistemul E-facturare, vamesii constata ca NU are factura intocmita corect, poate nu este declarata toata marfa. Inainte, procedura presupunea sa fie chemati cei de la ANAF, sa vina si sa constate neregulile, doar ca pana atunci firma facea rost de o factura corecta si problema disparea. Acum insa nu se mai poate repara nimic ulterior, pentru ca data la care a fost inregistrata factura apare in sistem.
 
Ce informatii valoroase va ofera lucrarea expertului Ionut Jinga?
 
 
1. Lista produselor pentru care este obligatorie emiterea facturii electronice incepand cu 1 iulie 2022
 
2. Motivatiile pentru care produsele au fost incadrate in clase cu risc ridicat de frauda si evaziune fiscala
 
3. Sistemul national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania
 
4. Procedura privind organizarea si inscrierea in cadrul Registrului RO e-Factura
 
5. Registrul RO e-Factura: ce este, ce cuprinde si unde se publica
 
6. Inscrierea in Registrul RO e-Factura si radierea din Registrul RO e-Factura
 
7. Formularul de inscriere in Registru si data de la care se poate aplica sistemul facturii electronice
 
8. Cum se poate renunta la sistem
 
9. Modul de furnizare a informatiilor din Registrul RO e-Factura
 
10. Structura facturii electronice
 
11. Elemente principale ale facturii electronice
 
12. Transmiterea si semnarea facturii electronice
 
13. Corectia facturii electronice

De retinut!
 
Facturarea electronica a inceput, iata, sa fie implementata in cazul tranzactiilor unde exista un grad redus de fiscalizare a veniturilor, dar este cert ca sistemul va fi aplicat foarte curand pentru toate tipurile de tranzactii.
 
Asigurati-va ca stapaniti la perfectie procedurile de lucru si ca nu veti fi luat prin surprindere atunci cand ele vor deveni obligatorii pentru absolut toate firmele.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016