Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Impozit pe venituri microintreprinderilor in anul 2017. Ce obligatii declarative apar?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 15 Feb. 2017 Exclusiv
Tags: impozit pe venit, microintreprinderi 2017, oug 3/2017, impozit pe profit

In analiza urmatoare, avem o societate pe actiuni cu actionari (altii decat statul si unitatile administrative-teritoriale) realizeaza in anul 2016 urmatoarele venituri:


- cont 704 - 5.790 lei
- cont 7651 - 759 lei
- cont 766 - 462 lei.

La data de 31.12.2016 societatea era platitoare de impozit pe profit. Stabilim daca in anul 2017 va plati impozit pe profit sau de impozit pe veniturile microintreprinderilor, precum si ce obligatii declarative are.

Potrivit prevederilor art. 47 din Codul fiscal inainte de intrarea in vigoare a OUG 3/2017, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

 a) a  realizat venituri, altele decat cele obtinute :
- din domeniul bancar;
- din domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii;
-din activitati in domeniul jocurilor de noroc;
-din activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor petroliere si gazelor naturale.

b) a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;

c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 100.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;

d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;

e) nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii
 
In Normele metodologice, la pct. 1 alin. (1) se prevede ca:

"1. (1) Pentru incadrarea in conditiile privind nivelul veniturilor realizate in anul precedent, prevazute la art. 47 lit. b) si c) din Codul fiscal, se vor lua in calcul aceleasi venituri care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53 din Codul fiscal , iar cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel de la inchiderea aceluiasi exercitiu financiar.”

Conform prevederilor de la art. 55 alin. (2) din Codul fiscal, persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit comunica organelor fiscale competente aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pana la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul pe veniturile microintreprinderilor.
 
In concluzie, daca la data de 31 decembrie 2016, societatea dvs indeplineste conditiile mai inainte mentionate, va depune pana la data de 31 martie inclusiv 2017 o declaratie de mentiuni (010), la organul fiscal de care apartine, pentru a se inregistra ca platitoare pe veniturile microintreprinderilor, incepand cu data de 01.01.2017.

Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel comunicat de BNR de la data de 30 Decembrie 2016 (31 Decembrie este sambata), respectiv 4,5411 lei/1 EUR.

Nu  exista in Codul fiscal nicio prevedere, prin care societatile care nu au realizat venituri in anul 2016 (venituri zero) sau venituri negative, cazul dvs sa ramana platitoare de impozit pe profit in anul 2017.

Astfel, chiar daca nu au fost realizate venituri in anul 2016, societatea trebuie sa se inregistreze ca platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor in anul 2017, avand in vedere ca celelalte conditii de la art. 47 din Codul fiscal sunt indeplinite.

Daca doriti ca societatea sa plateasca impozit pe profit in anul 2017, puteti majora capitalul social la 45.000 lei, urmand ca societatea sa devina platitoare de impozit pe profit,  incepand cu trimestrul in care este indeplinita aceasta conditie.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar

 

Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016