Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Trecerea la sistemul real este OBLIGATORIE pentru PFA in anumite conditii. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Iun. 2021 Exclusiv
Tags: pfa, trecere la sistemul real, norme de venit din activitati agricole

Intrebarile mele tin de activitatea unei persoane fizice autorizate.

PFA desfasoara activitate pe norma de venit, nu are angajati si nu este platitoare de TVA.

In legatura cu aceasta PFA:

1) Inteleg ca poate angaja cel mult 2 salariati, insa care este procedura de angajare, precum si de raportare? In prezent, PFA nu are si calitatea de salariat si este doar platitoare de impozit pe venit si contributii pe baza de CNP (in baza declaratiei unice).
2) Care este plafonul peste care PFA trebuie sa schimbe regimul de impozitare, respectiv la impunere in sistem real?
3) Care este plafonul de incasari peste care PFA trebuie sa se inregistreze pentru impunere in sistem real?
 

Raspunsul consultantului fiscal Irina Dumitrescu: 
 

Conform art. 17 din OUG 44/2008, PFA poate desfasura activitatile pentru care este autorizata, singura sau impreuna cu cel mult 3 persoane, angajate de aceasta, in calitate de angajator, cu contract individual de munca, incheiat si inregistrat in conditiile legii.
PFA va intreprinde toate demersurile legale in calitate de angajator (cum ar fi: incheierea contractelor de munca, inregistrarea in revisal) nefiind nicio diferenta fata de obligatiile unui angajator persoana juridica.
La dobandirea calitatii de angajator trebuie sa depuna declaratia de mentiuni Formular 070, in sensul luarii in evidenta ca platitor de impozit pe venitul din salarii si contributiile aferente. PFA va depune declaratia 112 in vederea declararii veniturilor salariatilor.
 
Conform art. 69 din Codul fiscal, contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal. Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.
Astfel, trecerea la sistem real este obligatorie, daca PFA va depasi plafonul de 100.000 euro.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Trecerea la sistemul real este OBLIGATORIE pentru PFA in anumite conditii. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 12 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016