Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 14 Iun. 2021 Exclusiv
Intrebarile mele tin de activitatea unei persoane fizice autorizate.
PFA desfasoara activitate pe norma de venit, nu are angajati si nu este platitoare de TVA.
In legatura cu aceasta PFA:
1) Inteleg ca poate angaja cel mult 2 salariati, insa care este procedura de angajare, precum si de raportare? In prezent, PFA nu are si calitatea de salariat si este doar platitoare de impozit pe venit si contributii pe baza de CNP (in baza declaratiei unice).
2) Care este plafonul peste care PFA trebuie sa schimbe regimul de impozitare, respectiv la impunere in sistem real?
3) Care este plafonul de incasari peste care PFA trebuie sa se inregistreze pentru impunere in sistem real?
Raspunsul consultantului fiscal Irina Dumitrescu:
Conform art. 17 din OUG 44/2008, PFA poate desfasura activitatile pentru care este autorizata, singura sau impreuna cu cel mult 3 persoane, angajate de aceasta, in calitate de angajator, cu contract individual de munca, incheiat si inregistrat in conditiile legii.
PFA va intreprinde toate demersurile legale in calitate de angajator (cum ar fi: incheierea contractelor de munca, inregistrarea in revisal) nefiind nicio diferenta fata de obligatiile unui angajator persoana juridica.
La dobandirea calitatii de angajator trebuie sa depuna declaratia de mentiuni Formular 070, in sensul luarii in evidenta ca platitor de impozit pe venitul din salarii si contributiile aferente. PFA va depune declaratia 112 in vederea declararii veniturilor salariatilor.

Declaratia Unica 2023 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS

Cartea verde a contabilitatii 2023 varianta tiparita

Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Conform art. 69 din Codul fiscal, contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal. Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.
Astfel, trecerea la sistem real este obligatorie, daca PFA va depasi plafonul de 100.000 euro.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Trecerea la sistemul real este OBLIGATORIE pentru PFA in anumite conditii. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu":
Rating:
Nota: 4 din 5 din 12 voturi
Rating:
Nota: 4 din 5 din 12 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Articole similare
PFA. Ajustare TVA in caz de scoatere din evidenteInventarierea patrimoniului: cunoasteti cele mai recente modificari legislative?Achizitie teren de catre PFA de la persoana fizicaDeclaratia rectificativa 710. Descarcati ultima actualizare!Doi pasi simpli pentru a lichida PFA/II/IFUltimele articole
Mod calcul si declarare impozit pe veniturile obtinute de catre proprietar din inchirierea camerelor in scop turisticPFA in regim special: Cum trebuie inscris in D390 codul de inregistrare in scopuri de TVA?Persoanele fizice au fost incluse, conform Legii 134/2023, in categoria dezvoltatorilor imobiliari. Acestea vor putea acorda si creditePFA in 2023. Pot fi rectificate Declaratiile Unice din anii precedenti daca reduce norma de venit cu 50%?PFA in 2023: Aspecte pe care trebuie sa urmareasca PFA-urile care vand produse ONLINE
Mai multe articole despre pfa
Articole similare
Optiunea pentru determinarea impozitului pe venit pe baza normelor de venit. Ce contributii se datoreaza?
Mai multe articole despre trecere la sistemul real
Articole similare
ANAF a publicat normele de venit pentru impunerea veniturilor din activitati agricole
Mai multe articole despre norme de venit din activitati agricole

Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"