Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Achizitia intracomunitara de bunuri sau de servicii in cazul unui PFA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Iul. 2011
Tags: pfa, tva, codul fiscal, formularul 091

Activitatea pe care o poate desfasura un PFA neinregistrat ca platitor de TVA in cazul in care doreste sa efectueze o achizitie intracomunitara difera in functie de tipul acestei operatiuni. Astfel, ...


Activitatea pe care o poate desfasura un PFA neinregistrat ca platitor de TVA in cazul in care doreste sa efectueze o achizitie intracomunitara difera in functie de tipul acestei operatiuni. Astfel, prevederile si actiunile aferente difera in functie de natura achizitiei, aceasta putand fi o achizitie intracomunitara de bunuri sau o achizitie intracomunitara de servicii.

In cazul in care se doreste efectuaeea unei achizitii intracomunitare de bunuri, iar valoarea acesteia este mai mica de c/val a 10000 euro la cursul valutar al BNR valabil la data aderarii 1 euro = 3.3817, respectiv suma de 34.000, atunci operatiunea nu este impozabila in Romania. In aceasta situatie, PFA-ul nu are obligatii in ceea ce priveste inregistrarea in scopuri de TVA si nici in ROI, fiind aplicabile prevederile art 126 alin 4 si 5 din Codul fiscal si normele metodologice de aplicare ale acestuia, redate mai jos:
"(4) Prin derogare de la prevederile alin. (3) lit. a), nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania achizitiile intracomunitare de bunuri care indeplinesc urmatoarele conditii:

a) sunt efectuate de o persoana impozabila care efectueaza numai livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care taxa nu este deductibila sau de o persoana juridica neimpozabila;

b) valoarea totala a acestor achizitii intracomunitare nu depaseste pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depasit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro, al carui echivalent in lei este stabilit prin norme.

(5) Plafonul pentru achizitii intracomunitare prevazut la alin. (4) lit. b) este constituit din valoarea totala, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, datorata sau achitata in statul membru din care se expediaza sau se transporta bunurile, a achizitiilor intracomunitare de bunuri, altele decat mijloace de transport noi sau bunuri supuse accizelor.

(6) Persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile, eligibile pentru derogarea prevazuta la alin. (4), au dreptul sa opteze pentru regimul general prevazut la alin. (3) lit. a). Optiunea se aplica pentru cel putin doi ani calendaristici."

In schimb, in cazul in care valoarea achizitiei intracomunitare depaseste suma de 34.000 lei (c/val a 10.000 eur la cursul BNR din data aderarii), atunci PFA va solicita inregistrarea in scop de TVA conform art 1531 , conform art 126 alin 8 din Codul fiscal, si, in acelasi timp va solicita si inregistrarea in Registrul Operatorilor Intracomunitari conform art 1582 din Codul fiscal, inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare.

Pentru inregistrarea speciala in scop de TVA conform art 153 1 PFA va depune forumularul cod 091 - "Declaratia de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratia de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii" la organul fiscal. Pentru inregistrarea in Registrul Operatorilor intarcomunitarei – PFA va depune Cererea cod 095 insotita de cazierul judiciar al titularului de PFA.

Contribuabilii inregistrati conform art. 153 indice 1 pentru achizitii intracomunitare de bunuri, prestari si achizitii de servicii intracomunitare au obligatia sa depuna „Decontul special de taxa”, cod 301, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea operatiunilor mentionate, conform Ordinul presedintelui ANAF nr. 75/2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 301 "Decont special de taxa pe valoarea adaugata". PFA va avea obligatia platii efective a TVA la bugetul de stat.Decontul special de taxa trebuie depus numai pentru perioadele in care ia nastere exigibilitatea taxei.

In plus, PFA inregistrat conform art. 153 indice 1 CF au obligatia sa depuna pana la data de 15 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice, declaratia recapitulativa cod 390 VIES, conform Ordinul presedintelui ANAF nr. 76/2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 390 VIES "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare".

Declaratia recapitulativa se depune pentru fiecare luna calendaristica in care ia nastere exigibilitatea taxei pentru operatiunile prevazute la art. 153 indice 1 CF pentru care exista obligativitatea inregistrarii in scopuri de TVA.

In acest sens, art.126 alin 8 din Codul fiscal mentioneaza urmatoarele:

 "(8) In cazul in care plafonul pentru achizitii intracomunitare este depasit, persoana prevazuta la art. 126 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal va solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 1531 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal. Inregistrarea va ramane valabila pentru perioada pana la sfarsitul anului calendaristic in care a fost depasit plafonul de achizitii si cel putin pentru anul calendaristic urmator.

 (9) Persoana prevazuta la art. 126 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal poate solicita anularea inregistrarii oricand dupa incheierea anului calendaristic urmator celui in care s-a inregistrat, conform art. 1531 alin. (5) din Codul fiscal. Prin exceptie, persoana respectiva ramane inregistrata in scopuri de TVA conform art. 1531 din Codul fiscal pentru toate achizitiile intracomunitare efectuate cel putin pentru inca un an calendaristic, daca plafonul pentru achizitii intracomunitare este depasit si in anul calendaristic care a urmat celui in care persoana a fost inregistrata".

In situatia in care PFA achizitioneaza servicii din UE de la persoane impozabile - care se incadreaza la art 133 alin 2 din Codul fiscal, atunci PFA are obligatia sa solicite inregistrarea in scop de TVA conform art 1531 alin 2 lit. c din Codul fiscal, indiferent de valoarea serviciilor, prin depunerea la organul fiscal al formularului cod 091 si are, in acelasi timp, obligatia inregistrarii si in Registrul Operatorilor Intracomunitari conform art 1582 din Codul fiscal, inainte de achizitia serviciilor intracomunitare. De retinut si ca obligatiile declarative si de plata sunt aceleasi ca si in cazul in care PFA efectueaza achizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Achizitia intracomunitara de bunuri sau de servicii in cazul unui PFA":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016