Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Reduceri financiare. Cum procedam la emiterea facturii de regularizare?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 09 Oct. 2014 Exclusiv
Tags: reduceri financiare, factura, regularizare, reduceri, sume, baza de impozitare

In analiza urmatoare, o persoana juridica romana livreaza bunuri catre o persoana juridica din UE. In condiile de plata este prevazuta acordarea unui discount financiar daca persoana juridica din UE achita inainte de data scadenta conform facturii de bunuri, emisa de PJ romana.


Se va stabili daca in acest caz persoana juridica romana care acorda discount financiar persoanei juridice externe din UE are obligativitatea de a emite factura de discount si daca se declara aceasta factura in formularul D390.

Potrivit prevederilor  pct.51 alin 6) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 reducerile financiare sunt sub forma de sconturi de decontare acordate pentru achitarea datoriilor inainte de termenul normal de exigibilitate.

    Reducerile financiare primite de la furnizor reprezinta venituri ale perioadei indiferent de perioada la care se refera (contul 767 "Venituri din sconturi obţinute"). La furnizor, aceste reduceri acordate reprezinta cheltuieli ale perioadei, indiferent de perioada la care se refera (contul 667 "Cheltuieli privind sconturile acordate").

Potrivit prevederilor art.137 alin. (3)  lit.  a) din Codul fiscal, baza de impozitare nu cuprinde urmatoarele:

   a) rabaturile, remizele, risturnele, sconturile si alte reduceri de pret, acordate de furnizori direct clientilor la data exigibilitatii taxei.
Operare SAGA. Exemple practice si recomandari
Operare SAGA. Exemple practice si recomandari

Vezi detalii

Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice
Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice

Vezi detalii

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile in 2021
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile in 2021

Vezi detalii


In sensul art. 137 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, rabaturile, remizele, risturnele, sconturile si alte reduceri de pret nu se cuprind in baza de impozitare a taxei daca sunt acordate de furnizor/prestator direct in beneficiul clientului la momentul livrarii/prestarii si nu constituie, in fapt, remunerarea unui serviciu sau unei livrari.
Potrivit prevederilor art.138  lit. c) din Codul fiscal baza de impozitare se reduce in cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri( sconturi-reduceri financiare)  de pret prevazute la art. 137 alin. (3) lit. a) sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor;

 Potrivit prevederilor art.159 alin   (2),  in  situatiile prevazute la art. 138 furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii trebuie sa emita facturi sau alte documente, cu valorile inscrise cu semnul minus, cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus, daca baza de impozitare se majoreaza, care vor fi transmise si beneficiarului, cu exceptia situatiei prevazute la art. 138 lit. d).

Potrivit art. 134 indice 2 alin.(9) din Codul fiscal, TVA este exigibila la data la care intervine oricare dintre evenimentele mentionate la art. 138, in speta reducerea de pret. Totusi, regimul de impozitare, cotele aplicabile si cursul de schimb valutar sunt aceleasi ca si ale operatiunii de baza care a generat aceste evenimente.Prin urmare, factura de regularizare urmeaza regimul facturii initiale, respectiv daca contravaloarea acestei facturi reprezinta micsorarea bazei de impozitare pentru o operatiune scutita de TVA sau neimpozabila in Romania, cum este livrarea intracomunitara de bunuri scutita conform art. 143 alin.(2) lit.a) din Codul fiscal, aceasta factura nu va cuprinde TVA.

In cazul livrarilor intracomunitare de bunuri facturile de regularizare, declarate in mod corespunzator in Decontul de TVA, vor fi declarate si in declaratia recapitulativa – formular 390 VIES, prevazuta de art. 156 indice 4 din Codul fiscal, potrivit instructiunilor aprobate prin OPANAF nr. 76/2010. Conform acestor instructiuni, ajustarile se declara pentru luna calendaristica in care intervine exigibilitatea taxei, potrivit art. 134 indice 2 alin. (9) din Codul fiscal, respectiv in luna calendaristica in care regularizarea a fost comunicata clientului.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.roAutor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Reduceri financiare. Cum procedam la emiterea facturii de regularizare?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016