Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Anulare din oficiu inregistrare in scop de TVA - aspecte fiscale si contabile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Oct. 2012 Exclusiv
Tags: anulare din oficiu, ajustare tva, codul fiscal

O societate comerciala a primit decizia de anulare din oficiu a inregistrarii in scopuri de TVA. Vom stabili ce procedura va urma societatea in continuare avand in vedere ca exista mijloace fixe neamortizate integral pentru care a fost dedus TVA la achizitie.


Raspuns:

Anularea din oficiu a inregistrarii in scop de TVA s-a efectuat conform uneia din literele a) - e) de la art. 153 alin. (9) din codul fiscal .
 
Aceasta situatie presupune efectuarea de ajustari de taxa, iar rezultatele ajustarii (respectiv suma de TVA de plata rezultata) trebuie inscrise in ultimiul decont de taxa depus inainte de anularea inregistrarii in scop de tva.
 
Daca in acest ultim decont de TVA nu s-au evidentiat si rezultatele ajustarii, acestea se vor reflecta prin declaratia 307, care va trebui depusa pina la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a intervenit obligatia de declarare a sumelor rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugata, pentru persoana impozabila pentru care inregistrarea in scopuri de TVA a fost anulata conform art. 153 alin. (9) lit. a)-e) sau g) din Codul fiscal care nu a efectuat ajustarile de taxa conform art. 128 alin. (4), art. 148, 149 sau 161 din Codul fiscal in ultimul decont depus inaintea scoaterii din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA sau care a efectuat ajustari incorecte.


Ajustarea se efectueaza in conformitate cu prevederile urmatoarelor articole, dupa caz:

1) art. 128 alin. (4) din Codul fiscal , pentru livrarile catre sine - daca este cazul;
2) art. 148 din Codul fiscal , pentru serviciile si bunurile ce nu sunt bunuri de capital, aflate in sold la data anularii inregistrarii in scop de TVA;
3) art. 149 din Codul fiscal , pentru bunurile de capital;
4) art. 161 din Codul fiscal , pentru achiziţii de active imobilizate efectuate inainte de data aderarii Romaniei la Comunitatea Europeana.
 
In ceea ce va priveste, probabil ca ajustarile care se impun a fi efectuate odata cu anularea inregistrarii in scop de TVA ar fi cele prevazute la art. 149 si 148.
 
Conform art. 149 se fac ajustari pentru taxa aferenta bunurilor imobile, dar si mobile care au o durata de utilizare mai mare de 5 ani si care sint achizitionate dupa data aderarii (dupa 01.07.2012).

Perioada de ajustarea a TVA pentru aceste bunuri mobile este de 5 ani, cu incepere de la 1 ianuarie a anului in care bunurile au fost achizitionate sau fabricate, pentru bunurile de capital mentionate la alin. (2) lit. a), daca acestea au fost achizitionate sau fabricate dupa data aderarii.

Conform procedurii de ajustare redata la acest articol si in normele aferente, ajustarea se face pornind de la TVA dedusa initial inmultita cu numarul de ani in care a fost utilizat si impartit la 5 ani (perioada in care se face ajustarea).
Suma rezultata trebuie declarata prin 307 si achitata la bugetul de stat, intr-un cont special constituit, denumit "TVA de plata la bugetul de stat, rezultata ca urmarea ajustarilor".

 Mentionam ca sumele de TVA, rezultate din ajustare, mai mici de 1.000 lei se neglijeaza, conform punctului 54 alin. (13) din normele date pentru art. 149.
 
Conform art. 148 alin. (1) litera c), se fac ajustari de taxa pentru servciile aflate in sold si pentru bunurile mobile neamortizate care nu sint considerate de capital (au o durata de utilizare mai mica de 5 ani).

Potrivit acestui articol si normelor de aplicare (punctul 53 alin. (7)) se face ajustare la TVA insclusiv asupra serviciilor aflate in sold la data anularii inregistrarii in scop de tva (de exemplu, daca in sold exista contul 471 si la data inregistrarii lui a fost dedusa TVA, se va face ajustare inmultind soldul contului 471 cu cota in vigoare la data "achizitiei" acestuia).

De asemenea, se va face ajustare de TVA si pentru soldul conturilor de marfa, de produse finite si alte asemenea, daca la momentul achizitiei / producerii s-a dedus TVA, cota fiind cea in vigoare la momentul respectiv.

In cazul mijloacelor fixe, ajustarea se efectueaza in functie de cota de taxa in vigoare la data achizitiei activului corporal fix. Prin valoare ramasa neamortizata se intelege valoarea de inregistrare in contabilitate diminuata cu amortizarea contabila. Asadar, se inmulteste valoarea contabila ramasa cu cota de TVA de la data achizitiei mijlocului fix, daca, bineinteles, s-a dedus TVA.
Inainte de efectuarea ajustarilor, se va proceda la inventariere si la determinarea pretului de achizitie al bunurilor si serviciilor supuse ajustarii.

Rezultatele acestor ajustari, indiferent de valoarea lor, se declara prin declaratia 307 si se achita la bugetul de stat, impreuna cu cele efectuate conform art. 149 - daca este cazul.
 
Inregistrarea contabila privind ajustarea TVA este:
635 = 4426
 
Cheltuiala 635 este deductibila la calculul impozitului pe profit doar daca operatiunea care a generat aceasta ajustare va conduce la realizarea de venituri impozabile (adica in cazul in care societatea, chiar daca i s-a anulat din oficiu inregistrarea in scop de tva, va desfasura activitati economice generatoare de venituri impozabile).
In caz contrar, cheltuiala va fi nedeductibila.
 
Alte reglementari incidente:
- punctul 54 alin. (4) din normele date in aplicarea art. 149 din cpdul fiscal;
- OPANAF 640/2012 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (307) "Declarare privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugata"
- art. 21 alin. (1) din codul fiscal si punctul 23 litera b) teza a doua din norme;
- OMFP 2861/2009 privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Anulare din oficiu inregistrare in scop de TVA - aspecte fiscale si contabile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016