Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Vor fi acordate noi facilitati fiscale persoanelor fizice

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Oct. 2014 Exclusiv
Tags: facilitati fiscale, persoane fizice, investitior, documente, business, imm, societate, mediu de afaceri

Va aducem la cunostinta ca toti contribuabilii persoane fizice care vor investi in societati cu raspundere limitata ar putea beneficia de o serie de facilitati fiscale, se arata intr-un proiect de lege, aprobat recent de Guvern. Astfel, investitia va trebui realizata in anumite conditii si mentinuta pe o perioada de timp determinata.


Executivul a aprobat in sedinta de marti un proiect de lege privind stimularea investitorilor individuali, care are scopul de a incuraja fiscal investitorii individuali pentru realizarea de investitii in IMM-uri nou create, se arata intr-un comunicat al institutiei remis redactiei. Mai departe, proiectul de lege urmeaza sa fie trimis in Parlament spre dezbatere.

Documentul, in varianta aflata in dezbatere publica pe site-ul Departamentului pentru IMM, Mediu de Afaceri si Turism (DIMMMAT), reglementeaza  conditiile in care persoanele fizice, pentru a beneficia de facilitati fiscale in conditiile legii, pot dobandi parti sociale si acorda imprumuturi societatilor cu raspundere limitata (SRL).In primul rand, documentul defineste investitorul invididual (sau business angel) ca fiind investitorul privat, persoana fizica, care sprijina ideile noi in afaceri si doreste sa participe la transpunerea lor in practica inca din stadiul incipient prin suport financiar si managerial.

Investitia in SRL presupune dobandirea de catre investitorul persoana fizica a unei parti din capitalul social al SRL printr-un contract de cesiune, asa cum reiese din dispozitiile propuse de Departamentul pentru IMM, Mediu de Afaceri si Turism.

Mai mult decat atat, investitorul individual - business angel ar putea acorda imprumuturi banesti catre SRL al carei asociat a devenit, iar in aceste conditii urmeaza sa beneficieze de anumite facilitati fiscale.

Concret, veniturile sub forma de dividende obtinute de investitorul individual pentru partile sociale dobandite urmeaza sa fie scutite de impozit pentru o perioada de cinci ani, se mentioneaza in documentul propus de DIMMMAT.

Mai mult decat atat, diferenta pozitiva intre pretul de vanzare si pretul de cumparare rezultata din transferul dreptului de proprietate asupra partilor sociale obtinute de investitorul individual ar putea fi scutita de impozit daca transferul va avea loc dupa trecerea unui termen de trei ani de la dobandire.

Atentie! Investitorul, pentru a beneficia de facilitatile fiscale, NU trebuie sa detina mai mult de 49% din partile sociale ale SRL in cauza. Facilitatile fiscale care urmeaza sa fie introduse nu vor fi transmisibile.

In situatia in care vor exista mai multi asociati investitori individuali, facilitatile fiscale nu se vor acorda pentru mai mult de 49% din partile sociale ale SRL in cauza, chiar daca asociatii se incadreaza in categoria investitorului individual - business angel.

Ordinea in care investitorii individuali - business angels urmeaza sa beneficieze de facilitatile fiscale va fi stabilita de data inscrierii in Registrul Comertului a noilor asociati, pana la atingerea pragului de 49% din partile sociale.

Cum se va realiza concret investitia in SRL?

Potrivit proiectului de lege publicat pe site-ul DIMMMAT, investitia in SRL urmeaza sa se realizeze prin cesiunea aportului de capital social, in conditiile art. 87 din Legea societatilor nr. 31/1990. Acest articol prevede ca cesiunea aportului de capital social este posibila daca a fost permisa prin actul constitutiv al societatii. In plus, acelasi articol stabileste ca cesiunea nu libereaza pe asociatul cedent de ceea ce mai datoreaza societatii din aportul sau de capital.

In ceea ce priveste transmiterea partilor sociale intre cedent si cesionarul din afara societatii, investitorul individual - business angel, aceasta se va realiza pe baza art. 202 alin. (2) din Legea societatilor nr. 31/1990, se arata in documentul citat.

Potrivit art. 202 alin. (2), transmiterea partilor sociale catre persoane din afara societatii este permisa numai daca a fost aprobata de asociati reprezentand cel putin trei patrimi din capitalul social.

De asemenea, conform proiectului de lege, societatea va trebui sa ia masurile necesare pentru obtinerea si detinera unor informatii complete, clare si actualizate despre structura detinatorilor partilor sociale, inclusiv a investitorului individual - business angel, si le va pune la dispozitia Registrului Comertului sau a altor autoritati competente, conform prevederilor legale.

In acelasi timp, reprezentantul legal desemnat urmeaza sa asigure pastrarea, intr-o forma corespunzatoare, a referintelor de identitate ale detinatorilor partilor sociale, inclusiv ale investitorului individual - business angel, a evidentelor secundare sau operative si a inregistrarilor tuturor operatiunilor financiare desfasurate de societate pe o perioada de minimum cinci ani de la data la care societatea si-a incetat activitatea.

La randul sau, cesionarul investitor individual - business angel nu va avea dreptul de a instraina partile sociale dobandite, o perioada de trei ani de la data acordarii imprumutului, pentru a beneficia de facilitatile fiscale, se mentioneaza in proeictul de lege.

In situatia in care cesionarul investitor individual va instraina partile sociale inainte de expirarea termenului de trei ani de la data acordari imprumutului, acesta ar putea fi obligat la plata retroactiva a impozitului pe dividende datorat conform Codul fiscal, la care se vor adauga penalitatile de intarziere, precum si la plata impozitului pentru diferenta pozitiva intre pretul de vanzare si pretul de cumparare rezultat din instrainarea partilor sociale.

Investitorul ar putea imprumuta fara dobanda SRL-ul in care a investit

Dispozitiile propuse de DIMMMAT stabilesc ca investitorul care va dobandi o parte din capitalul social al SRL va putea sa acorde respectivei societati un imprumut, aceasta fiind o conditie pentru a beneficia de facilitatile fiscale.

In primul rand, pentru a fi beneficiar al imprumutului acordat de catre investitor, societatea cu raspundere limitata ar trebui sa indeplinesca urmatoarele conditii cuprinse in proiectul de lege:

    are cel mult trei ani de la infiintare;
    nu are datorii catre bugetul de stat pe intreaga perioada de acordare a facilitatilor;
    este intreprindere autonoma in sensul Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderor mici si mijlocii;
    nu se afla in stare de faliment ori lichidare, conform Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

Daca aceste conditii vor fi indeplinite, atunci contractul de imprumut dintre investitorul individual - business angel si SRL urmeaza sa fie incheiat in conditiile art. 2158 din Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, care prevede ca imprumutul de consumatie este contractul prin care imprumutatorul remite imprumutatului o suma de bani sau alte asemenea bunuri fungibile si consumptibile prin natura lor, iar imprumutatul se obliga sa restituie dupa o anumita perioada de timp aceeasi suma de bani sau cantitate de bunuri de aceeasi natura si calitate.

Mai departe, contractul de imprumut va fi semnat la aceeasi data cu contractul de cesiune, urmand sa intre in vigoare la data inscrierii in Registrul Comertului a noului asociat.

Important! In Registrul Comertului se va face mentiune despre statutul de investitor individual - business angel al cesionarului, pe baza contractului de imprumut care va fi atasat la cererea pentru inscriere a noului asociat.

Potrivit proiectului de lege, imprumutul acordat de investitor firmei va trebui sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

    este consemant intr-un inscris autentic;
    este acordat fara dobanda;
    are valoarea de cel putin 5.000 de euro, echivalent lei la cursul Bancii Nationale a Romaniei din ziua acordarii imprumutului;
    este acordat pe o perioada minima de trei ani;
    este inregistrat in contabilitatea SRL conform legii;
    este realizat prin transfer bancar in contul de virament al societati prin intermediul bancilor din Romania;
    este destinat indeplinirii scopului si naturii activitatii SRL pentru care investitorul individual - business angel asigura imprumutul.

Totodata, pentru acordarea imprumutului statutul SRL urmeaza sa fie modificat inainte de acordarea acestuia de catre investitorul individual - business angel, dupa cum urmeaza:

-    participarea la profit a asociatilor va deveni proportionala cu procentul partilor sociale detinut de fiecare asociat;

-    deciziile privind planul anual de afaceri, investitii in active cu o valoare superioara a 10% din cifra de afaceri a societatii in anul anterior, renuntarea la impartirea profitului se vor lua doar cu acordul tuturor asociatilor.

Sursa: Portalcontabilitate.roRedactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Vor fi acordate noi facilitati fiscale persoanelor fizice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016