Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Metoda cantitativ valorica. Formulare. Corectare bon fiscal

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Iul. 2012 Exclusiv
Tags: oug 28/1999, bon fiscal, omef 3512/2008, aviz de insotire

Analizam mai jos cazul in care s-a gresit la emiterea unui bon fiscal, tastandu-se in plus cu 5.000 de lei). Vom vedea astfel daca in acest caz se intocmeste un proces verbal si se face nota contabila de stornare care se ataseaza la raportul Z de la sfarsitul zilei.


In cazul uni depozit cu ridicata cu stoc cantitativ-valoric unde in general se vinde catre persoane juridice cu factura si chitanta exsita si situatii cand se vinde catre persoane fizice cu bon fiscal. In acest caz se face transferul marfurilor vandute cu bon fiscal cu o nota de transfer iar scaderea din gestiune a marfurilor se face pe baza raportului Z scos la sfarsitul zilei. E corect asa sau mai e nevoie sa se intocmeasca si alte acte sau rapoarte? Care este baza legala? Precizez ca vanzarea se face din acceasi locatie ca si vanzarea cu ridicata, doar ca pentru persoane fizice se emite bon fiscal, iar pentru persoane juridice se emite factura si chitanta.

La vanzarea cu bon fiscal prin casa de marcat ce rapoarte (de ex : raport Z, raport de gestiune) trebuiesc intocmite si care este regularitatea lor? Baza legala va rog.

Raspuns: 1. S-a gresit la emiterea unui bon fiscal (s-a tastat in plus cu 5.000 de lei). In acest caz se intocmeste un proces verbal si se face nota contabila de stornare care se ataseaza la raportul Z de la sfarsitul zilei?  Ce anume trebuie sa contina procesul verbal?
La vanzarea cu bon fiscal prin casa de marcat ce rapoarte (de ex: raport Z, raport de gestiune) trebuiesc intocmite si care este regularitatea lor? Baza legala va rog.

Potrivit prevederilor art. 34 lit. f) din Norma metodologica pentru aplicarea OUG 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, corectarea sau anularea inregistrarii unei operatiuni dupa emiterea bonului fiscal este o functie interzisa a aparatelor de marcat electronice fiscale.
Dupa emiterea unui bon fiscal, corectarea erorii sau anularea operatiunii se realizeaza in conformitate cu prevederile art. 36 din norma mentionata. Potrivit acestuia, pentru corectarea sau anularea inregistrarii unei operatiuni dupa emiterea bonului fiscal utilizatorul intocmeste un dosar care va cuprinde:
  a) sesizarea scrisa a persoanei care a efectuat gresit operatiunea, cu precizarea motivatiei de corectare sau de anulare a acesteia, precum si a numarului de ordine al bonului fiscal de corectat, a orei si minutului emiterii acestuia;
  b) decizia scrisa de aprobare a corectarii operatiunii gresit efectuate, emisa de directorul financiar-contabil, contabilul-sef sau de alta persoana care raspunde de gestionarea patrimoniului unitatii;
  c) copie de pe nota sau notele de receptie si constatare de diferente, intocmite de la ultima inventariere pana la zi, prin care a fost stabilit pretul cu amanuntul al produsului sau produselor inregistrate gresit in aparatul de marcat electronic fiscal;
  d) nota de contabilitate care reflecta operatiunea efectuata.
Astfel, pentru corectarea erorii se va urma procedura mai sus mentionata.

Potrivit OUG 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, in situatia defectarii aparatelor de marcat electronice fiscale utilizatorii sunt obligati ca in momentul constatarii defectiunii sa anunte distribuitorul autorizat care a livrat aparatul sau, dupa caz, unitatea de service acreditata a acestui distribuitor autorizat. Pana la repunerea in functiune a aparatelor de marcat electronice fiscale, operatorii economici utilizatori sunt obligati sa inregistreze intr-un registru, special intocmit in acest sens, toate operatiunile efectuate si sa emita facturi fiscale pentru respectivele operatiuni, la cererea clientului (art. 1 alin. (3) si (4)).

Rola-jurnal este documentul pe care se inscriu toate datele din bonurile fiscale si se pastreaza in arhiva operatorilor economici timp de 2 ani de la data incheierii exercitiului financiar in cursul caruia a fost intocmit (art. 4 alin. (2)).

Raportul fiscal de inchidere zilnica este documentul care contine: denumirea si codul fiscal ale operatorului economic emitent; adresa de la locul de instalare a aparatului de marcat electronic fiscal; logotipul si seria fiscala ale aparatului; numarul de ordine numerotat progresiv; data si ora emiterii; numarul bonurilor emise in ziua respectiva; valoarea totala a operatiunilor efectuate si totalul TVA, cu precizarea nivelului cotei, valoarea totala a operatiunilor scutite de TVA, precum si valoarea taxelor care nu se cuprind in baza de impozitare a TVA.

Registrul special intocmit in situatia defectarii aparatelor de marcat electronice fiscale si raportul fiscal de inchidere zilnica sunt documente avute in vedere de catre organele fiscale cu ocazia verificarii veniturilor care stau la baza determinarii impozitelor si taxelor datorate bugetului de stat. Registrul special se arhiveaza si se pastreaza pe o perioada de 10 ani, iar raportul fiscal de inchidere zilnica, pe o perioada de 5 ani.
 
2. In cazul uni depozit cu ridicata cu stoc cantitativ-valoric unde in general se vinde catre persoane juridice cu factura si chitanta exsita si situatii cand se vinde catre persoane fizice cu bon fiscal . In acest caz se face transferul marfurilor vandute cu bon fiscal cu o nota de transfer iar scaderea din gestiune a marfurilor se face pe baza raportului Z scos la sfarsitul zilei. E corect asa sau mai e nevoie sa se intocmeasca si alte acte sau rapoarte? Care este baza legala? Precizez ca vanzarea se face din acceasi locatie ca si vanzarea cu ridicata, doar ca pentru persoane fizice se emite bon fiscal, iar pentru persoane juridice se emite factura si chitanta.

Conform pct. 33 din Norma metodologica de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile aprobata prin OMEF 3512/2008, metoda cantitativ-valorica pentru marfuri consta in tinerea evidentei cantitative pe feluri de stocuri in cadrul fiecarei gestiuni, iar in contabilitate a celei cantitativ-valorice. Conturile sintetice care reflecta stocurile de valori materiale se desfasoara in analitic pe gestiuni. Verificarea exactitatii inregistrarilor din evidenta de la locurile de depozitare si din contabilitate se efectueaza prin punctajul periodic dintre cantitatile operate in fisele de magazie si cele din fisele de cont analitic din contabilitate.

In metoda cantitativ-valorica se pot folosi urmatoarele formulare:
  - Fisa de magazie (cod 14-3-8 si 14-3-8/a, dupa caz);
  - Fisa de cont pentru operatiuni diverse (cod 14-6-22 si 14-6-22/a);
  - Balanta analitica a stocurilor (cod 14-6-30/c).

Evidenta cantitativa a materialelor se tine la gestiune cu ajutorul fiselor de magazie, care se tin in ordinea fiselor de cont analitic din contabilitate. In fisele de magazie, inregistrarile se fac zilnic, de catre gestionar sau de catre persoana desemnata, pe baza documentelor de intrare si de iesire a materialelor. Dupa inregistrare, documentele respective se predau la contabilitate pe baza de borderou. In contabilitate, documentele se inregistreaza in fisele de cont analitic pentru valori materiale si se stabilesc stocurile si soldurile, dupa ce in prealabil s-a verificat modul de emitere si completare a documentelor privind miscarea materialelor. De asemenea, pe baza acelorasi documente, se intocmesc situatiile centralizatoare privind intrarile si iesirile de materiale, pentru inregistrare in contabilitatea sintetica.
Controlul inregistrarilor din conturile sintetice si cele analitice ale stocurilor se asigura cu ajutorul balantei de verificare analitice, intocmita separat pentru fiecare cont de stoc.
In vederea intocmirii balantei de verificare este necesar sa se efectueze controlul asupra concordantei stocurilor scriptice din fisele de magazie cu cele din fisele de cont analitic pentru valori materiale.

Pentru transferul marfurilor de la o gestiune la alta in incinta unitatii se intocmeste Bon de predare, transfer, restituire (Cod 14-3-3A). Potrivit Normei specifice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile aprobata prin OMEF 3512/2008 in cazul utilizarii ca bon de transfer intre doua gestiuni aflate in incinta unitatii acest formular serveste ca:
  - dispozitie de transfer a valorilor materiale de la o gestiune la alta in incinta unitatii;
  - document justificativ pentru scadere din gestiunea predatorului si de incarcare in gestiunea primitorului.
Se intocmeste in doua exemplare, pe masura ce se efectueaza transferul, de catre persoana care dispune transferul, care semneaza la rubrica corespunzatoare.

Transferul se efectueaza numai intre gestiuni din incinta aceleiasi unitati. In cazul gestiunilor dispersate teritorial se intocmeste Aviz de insotire a marfii (cod 14-3-6A).
Circula:
  - la magazia predatoare pentru eliberarea cantitatilor prevazute, semnandu-se de predare de catre gestionar (ambele exemplare);
  - la delegatul magaziei primitoare care semneaza de primire pe exemplarul 1 si retine exemplarul 2;
  - la compartimentul financiar-contabil, ambele exemplare, care, dupa confruntarea lor, stau la baza efectuarii inregistrarilor in evidenta magaziilor.
Se arhiveaza la compartimentul financiar-contabil (ambele exemplare).

La eliberarea din gestiune a marfurilor se intocmeste Bon de consum (Cod 14-3-4A) . Acesta serveste ca:
  - document de eliberare din magazie a materialelor;
  - document justificativ de scadere din gestiune;
  - document justificativ de inregistrare in contabilitate.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Metoda cantitativ valorica. Formulare. Corectare bon fiscal":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016