keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Comertul cu amanuntul. In ce conditii se emite bonul fiscal?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Nov. 2013 Exclusiv
Tags: tva, bon fiscal, casa marcat, factura fiscala, chitanta, omef 3512/2008, tva neexigibila, oug 28/1999

Prin cele ce urmeaza, analizam cazul ueni firme care preia o alta societate care desfasoara comert cu amanuntul, cu mentiunea ca in balanta evidenta stocului se tine la pret de aprovizionare (nu exista in balanta cont 378 si 4428). Vom stabili ce sanctiune risca firma la un control si cum se poate remedia la ora actuala aceasta situatie.



Firma are casa de marcat, iar in situatia in care un client (fie ca este persoana juridica, fie ca este persoana fizica) cere factura nu se emite bon fiscal, ci se emite factura si chitanta. Vom stabili daca firma procedeaza corect.

Conform pct. 160 alin. 8 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a, aprobate prin OMFP 3055/2009, in comertul cu amanuntul poate fi utilizata metoda pretului cu amanuntul, pentru a determina costul stocurilor de articole numeroase si cu miscare rapida, care au marje similare si pentru care nu este practic sa se foloseasca alta metoda.

De asemenea, conform pct. 165 si 165 din reglementarile amintite coroborate cu pct. 30 si urmatoarele din Normele metodologice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile, aprobate prin OMEF 3512/2008 privind documentele financiar-contabile pentru contabilitatea analitica a marfurilor se poate tine atat cu ajutorul metodei cantitativ-valorice ce consta in tinerea evidentei cantitative pe feluri de stocuri in cadrul fiecarei gestiuni, iar in contabilitate a celei cantitativ-valorice, cat si cu ajutorul metodei global-valorice pentru gestiunile cu amanuntul si care implica tinerea evidentei global-valorice atat la gestiune, cat si in contabilitate.

Din aceste reglementari reiese ca in comertul cu amanuntul tinerea evidentei marfurilor la pret cu amanuntul nu este obligatorie, daca se poate tine o evidenta cantitativa in gestiune si cantitativ-valorica in contabilitate prin utilizarea metodei cantitativ-valorice. In cazul in care nu se poate utiliza metoda cantitativ-valorica, atunci evidenta marfurilor trebuie tinuta la pret cu amanuntul cu ajutorul metodei global-valorice. Pentru evidentierea marfurilor la pret cu amanuntul este nevoie de inventarierea astfel ca in liste sa fie evidentiate si preturile de vanzare cu amanuntul, iar TVA neexigibila si adaosul comercial se determina prin calcule, avandu-se in vedere si preturile de achizitie deja cunoscute.

Pentru vanzarile cu amanuntul este obligatorie emiterea bonului fiscal, chiar si in situatia in care clientii solicita si factura. Astfel, conform art. 1 alin. 2 din OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile ulterioare, operatorii economici au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le predea clientilor, iar la solicitarea clientilor vor elibera acestora si factura. In contabilitate veniturile se inregistreaza pe baza raportului fiscal de inchidere zilnica a casei de marcat, iar factura emisa in baza bonului fiscal nu se va inregistra in contabilitate. Prin urmare, este incorecta neeliberarea bonului fiscal in aceasta situatie.



Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Articole similare

PFA: Ce exceptii exista privind casa de marcat fiscala
Mai multe articole despre casa marcat
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016