Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a realizat un ghid privind Casele de marcat - facilitati, obligatii si termene, pornind de la intrebarile venite din partea contribuabililor. Astfel, toate nelamuriri privind acest subiect, plus raspunsurile oficiale ale specialistilor sunt comasate intr-un ghid online.
1.1. Pentru incasarile ocazionale de la persoanele fizice (incasarea se face in contul bancar - nu cash, in baza facturii fiscale) suntem obligati sa avem case de marcat ? Daca se incaseaza de la persoane juridice si se emite chitanta, exista obligativitatea casei de marcat?
Raspuns ANAF
Potrivit dispozitiilor art. 1 alin.(1) si (2) din OUG 28/1999 - operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar, de la persoane fizice sau juridice, contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie, au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le inmaneze clientilor, cu exceptiile prevazute la art. 2, iar la solicitarea acestora vor elibera si factura, in conditiile legii. Astfel, incasarile prin virament bancar nu intra sub incidenta prevederilor art. 1 alin.(1) si (2) din OUG 28/1999, pe cale de consecinta nu aveti obligatia de a vã dota cu aparat de marcat electronic fiscal in cazul incasarii prin transfer bancar, fara a realiza incasari de la populatie integral sau partial cu numerar, prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau substitutelor de numerar.
1.2. Inteleg ca daca incasez in numerar de la persoane juridice, este in regula doar factura cu chitanta? Activitatea se desfasoara la sediul clientului (masuratori / montare mobila. La sediul social nu ajunge clientul, acolo doar se executa mobilierul).
Raspuns ANAF
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Examen Consultant Fiscal 2024
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
In situatia in care societatea incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul sau a prestarilor de servicii catre beneficiari, indiferent ca acestia sunt persoane fizice sau juridice, aceasta are obligatia de a emite bon fiscal, iar factura se emite la cererea clientului. in situatia in care societatea incaseaza prin ordin de plata/ virament bancar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul sau a prestarilor de servicii catre persoane fizice sau juridice, aceasta nu are obligatia de a emite bonuri fiscale clientilor, ci urmeaza sa emita factura, in conditiile legii. in sensul art. 1 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare ordonanta de urgenta, prin operatori economici se inteleg persoanele fizice si juridice, intreprinderile familiale, precum si orice alte entitati, cu exceptia institutiilor publice, care incaseaza, pe teritoriul Romaniei, inclusiv in punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar, de la persoane fizice sau juridice, contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie.
2. Care este baza legala pentru :"Daca aparatul de marcat electronic fiscal a fost pus in functiune, trebuie generat raportul Z, la inchiderea zilei fiscale, chiar daca nu au fost emise bonuri fiscale." . Unde este mentionat express acest lucru?
Raspuns ANAF
Baza legala o reprezinta prevederile art. 64 alin. (1) din HG nr.479/2003, potrivit carora raportul Z este definit astfel: "Raportul Z este documentul de finalizare a gestiunii pe termen scurt, respectiv zi de lucru, care contine in mod detaliat date ce se vor inregistra in memoria fiscala ca date de sinteza pe termen lung, odata cu emiterea acestui raport. Comanda de inchidere zilnica a totalizatoarelor zilnice cu caracter fiscal este unica si obligatorie."
Raspuns ANAF
Fisierul/fisierele XML utilizand formularul de contact de la urmatorul link: https://www.anaf.ro/asistpublic. Raportul Z este documentul de finalizare a gestiunii pe termen scurt, respectiv zi de lucru.
4. Pentru incasarile de la persoane fizice, prin virament bancar, este nevoie de casa de marcat? Ex. Cursuri tinute online, deci nu ai cum sa iei legatura cu persoanele respective decat prin intermediul calculatorului.
Raspuns ANAF
Potrivit dispozitiilor art. 1 alin.(1) si (2) din OUG 28/1999 - operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar, de la persoane fizice sau juridice, contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie, au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le inmaneze clientilor, cu exceptiile prevazute la art. 2, iar la solicitarea acestora vor elibera si factura, in conditiile legii. Astfel, incasarile prin virament bancar nu intra sub incidenta prevederilor art. 1 alin.(1) si (2) din OUG 28/1999, pe cale de consecinta nu aveti obligatia de a va dota cu aparat de marcat electronic fiscal in cazul incasarii prin transfer bancar, fara a realiza incasari de la populatie integral sau partial cu numerar, prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau substitutelor de numerar.
5. Am cumparat casa de marcat, am depus documentele la ANAF, de atunci tot astept sa vina societatea respectiva sa o fiscalizeze. Ce se poate intampla la un control in toata aceasta perioada in care astept? Mentionez faptul ca folosesc in continuare casa de marcat veche.
Raspuns ANAF
Avand in vedere asigurarea unei abordari de tip preventiv, stimulativ si nu de sanctionare imediata la prima abatere a operatorului economic, Guvernul Romaniei a adoptat Hotararea nr. 701/2018 pentru modificarea pct. 42 din anexa nr. 1 la Hotararea Guvernului nr. 33/2018 privind stabilirea contraventiilor care intra sub incidenta Legii prevenirii nr. 270/2017 precum si a modelului planului de remediere prin care contraventiile referitoare la "nerespectarea de catre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevazute de lege, de a utiliza aparate de marcat cu jurnal electronic" (art. 10 lit. cc) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare) intra sub incidenta prevederilor Legii prevenirii nr. 270/2017 . Asa cum se arata in nota de fundamentare a actului normativ mentionat, organele de control pot analiza cu ocazia controlului, situatia de fapt a comerciantului, pot constata, de la caz la caz, cel putin urmatoarele situatii si pot proceda in consecinta astfel: a) este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, situatie in care organul de control nu aplica sanctiuni, b) este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar acesta nu este fiscalizat si instalat, situatie in care organul de control aplica avertismentul si stabileste un termen de instalare foarte scurt, c) nu este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar exista pe piata aparate corespunzatoare activitatii acestuia, situatie in care organul de control aplica avertismentul si stabileste un termen scurt de dotare, d) nu este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar exista pe piata aparate si a facut comanda la distribuitorul autorizat, situatie in care organul de control aplica avertismentul si stabileste un termen de dotare si fiscalizare scurt, e) nu este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic si nu exista pe piata aparate de marcat cu jurnal electronic dedicate activitatii sale, situatie in care organul de control aplica avertismentul si stabileste in planul de remediere un termen mai lung de dotare (exemplu: 90 de zile).
6. Doresc sa stiu daca se predau memoriile pentru casele de marcat vechi si daca exista un termen pentru acest lucru.
Raspuns ANAF
In cazul incetarii activitatilor de livrari de bunuri cu amanuntul si prestari de servicii direct catre populatie sau dupa dotarea cu noile aparate de marcat cu jurnal electronic, utilizatorilor le revine obligatia de a solicita distribuitorului autorizat sau unitatii acreditate pentru service, defiscalizarea vechilor aparate de marcat cu rola jurnal, procedura care consta in extragerea memoriei fiscale din aparatul de marcat si anularea numarului de ordine din Registrul de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate in judet sau in municipiul Bucuresti si de a pastra si arhiva memoria fiscala, pentru o perioada de 10 ani. Cadrul legal in vigoare nu prevede un termen in care utilizatorul sa procedeze la arhivarea memoriei fiscale a aparatului de marcat scos din uz.
Descoperiti AICI toate cele 19 intrebari si raspunsuri oferite de ANAF, privind Casele de marcat: facilitati, obligatii si termene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Guvernul a aprobat rectificarea bugetului de stat pe 2024. Care sunt cei 4 piloni principaliIntrebari TVA. Sesiune online ANAF: Obligatiile fiscale ale contribuabililor, ulterior inregistrarii la Registrul ComertuluiFormularul 089 - Cine are obligatia depunerii?Informare ANAF. Cum se face raportarea informatiilor referitoare la finantarile primite de persoanele juridiceDeclaratia 112 in 2023: Noul model de formular va contine si modificarile privind acordarea sumei de 200 lei neimpozabili la salariiUltimele articole
SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024OUG 41/2022 privind E-Transport, modificat prin OUG 129/2024. Tabel comparativ cu schimbarileVenituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiHG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROArticole similare
Masuri intensificate de control in ce priveste emiterea de bonuri fiscale. Ce pregateste ANAF?Obligatiile particulare ale utilizatorilor aparatelor de marcat electronice fiscale. Info CECCARZoom fiscal: Exceptari noi de la obligativitatea utilizarii aparatelor de marcat electronice fiscaleMFP dezminte declaratiile Postei Romane cu privire la achizitia noilor CASE DE MARCATTiltul IVUltimele articole
Sistemul e-TVA: Principalele 5 provocari pentru contabiliA fost introdusa o noua exceptie de la obligativitatea folosirii caselor de marcatSe suspenda pana pe 1 septembrie 2025 obligatia de a avea CNP si cod QR pe bonurile fiscale, conform OUG 125/2024Proiect OUG: Finantele propun noi exceptii de la obligativitatea utilizarii caselor de marcat electoniceNeconcordante la verificarea e-TVA privind casele de marcat. Cum trebuie sa procedatiArticole similare
Bonuri fiscale. Deducere TVA. Cum consideram cheltuielile?Monografie contabila bacsis 2023. Exemplu util de monografie contabila pentru inregistrarea bacsisuluiCorectie erori casa de marcatDeducerea TVA pentru combustibili. Conditii care tin de companiiCand se aplica exceptiile privind detinerea aparatelor de marcat electronice fiscale?Ultimele articole
ANAF: Precizari referitoare la Decontul precompletat RO e-TVAProiect: Completarea OUG 28/1999 privind obligatia utilizarii aparatelor de marcat electronice fiscaleTransmiterea facturilor in relatia B2C, dupa 1 iulie 2024Inspectorii ANAF au acordat in luna iulie 2023 amenzi de peste 3 milioane de lei in cadrul unor actiuni antifraudaFirme care factureaza catre persoane juridice. Au obligativitatea de a achizitiona case de marcat?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"