Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Emiterea si transmiterea facturii electronice catre client, la solicitarea acestuia. Societatea noastra realizeaza vanzari prin casele de marcat electronice, deci emite bonuri fiscale pentru fiecare tranzactie efectuata.
Daca dupa 01.07.24 un client solicita emiterea facturii in magazin in forma fizica sau transmiterea facturii prin mail, mai suntem obligati sa dam curs solicitarii clientului? Sau ajunge, din punct de vedere legal, sa comunicam clientului care ne solicita factura, faptul ca factura i se va transmite exclusiv prin sistemul RO E-Factura?
Transmiterea facturilor in relatia B2C – raspunsul specialistului:
Cadrul legal: art 319 alin1 Cod fiscal: Incepand cu data de 01.07.2024, potrivit Legii nr. 296/2023,se introduce un nou alineat, alin. (11), cu urmatorul cuprins:
(11)Prin exceptie de la prevederile alin. (1), pentru operatiunile realizate intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2), sunt considerate facturi numai facturile care indeplinesc conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea, cu modificarile si completarile ulterioare.
Prin urmare, incepand cu data de 01.07.2024, in relatia dintre persoane impozabile sunt considerate facturi numai facturile electronice transmise prin SPV.
Legislatia actuala (art 319 alin 1 Cod fiscal) prevede faptul ca sunt considerate facturi documentele sau mesajele pe suport hartie ori in format electronic, daca acestea indeplinesc conditiile stabilite in prezentul articol.
Asadar, dupa data de 1 iulie 2024 in relatia B2B si B2G institutii publice nu mai aveti obligatia transmiterii facturii catre client in forma fizica sau prin email.
In relatia cu persoanele fizice, avand in vedere obligatia emiterii facturii la solicitarea clientului (OUG 28/1999 privind aparatele de marcat electronice fiscale), va trebui sa o transmiteti tot in forma fizica sau prin email (daca nu se va schimba legislatia).
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Raspuns oferit in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Emitere FACTURI IN RELATIA B2C. Facturile trebuie trimise in SPV?Articole similare
Facturi care NU au fost trimise in SPV in termen de 5 zile. Se aplica sanctiuni?Ghid TVA 2023: noile reguli, legislatie, monografiiDreptul de deducere a TVA incepand din 2024Deplasari interne si externe. Documente justificative si legislatia in vigoare pentru E-Transport si E-FACTURAMFP despre E-FACTURA: Peste 5 milioane de facturi au fost inregistrate in sistem in primele zile de functionareUltimele articole
Ce OBLIGATII au persoanele care utilizeaza sistemul E-TVA, implementat din 1 august 2024E-Transport 2024: Guvernul a aprobat modificarea OUG 41/2022 privind sanctiunile aplicate in sistemNoi masuri fiscale, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-urilorSistemul e-TVA: Principalele 5 provocari pentru contabiliE-FACTURA in 2024. Este obligatorie atasarea PDF-ului facturii dupa transmiterea acesteia in sistem?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"