Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Pentru inregistrarea in Registrul RO e-Factura e obligatoriu sa transmitem online formularul (084) cu semnatura electronica, bifand sectiunea III, pana la 31.12.23?
Inteleg ca acest formular era facut pentru cei care optau sa emita prin e-factura. Acum suntem obligati ca incepand cu 1 ianuarie 2024, in Romania, sa utilizam sistemul e-Factura pentru tranzactii de tip B2B (business-to-business) si B2G (business-to-government), atat pentru emiterea cat si pentru primirea facturilor, cu conditia ca prestarea de servicii sau livrarea de bunuri sa aiba loc pe teritoriul Romaniei. Multumesc.
Inregistrare in RO e-Factura – raspunsul specialistului:
Inregistrarea in Registrul RO e-Factura devine efectiva incepand cu data de 1 a lunii urmatoare exercitarii optiunii. Odata inscris in registrul RO e-Factura, emitentul dobandeste si calitatea de destinatar.
Depunerea formularului 084 ar trebui realizata pana la 31 decembrie 2023 pentru a asigura conformitatea cu obligatiile care intra in vigoare de la 1 ianuarie 2024.
Temei legal:
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021:

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
Art. 10.(1) In relatia comerciala B2B emitentul facturii electronice poate opta pentru transmiterea acesteia catre destinatar utilizand sistemul national privind factura electronica RO e-Factura cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1).
01/07/2024 - alineatul va fi modificat prin Legea 296/2023, dupa cum urmeaza:
(1) In relatia comerciala B2B, intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, emitentul facturii electronice are obligatia de transmitere a acesteia catre destinatar utilizand sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1).
(2) In situatia in care emitentul facturii electronice opteaza pentru transmiterea acesteia in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, acesta este obligat sa fie inregistrat in Registrul operatorilor care au optat pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura, denumit in continuare Registrul RO e-Factura.
01/07/2024 - alineatul va fi modificat prin Lege 296/2023, dupa cum urmeaza:
(2) In situatia in care emitentul facturii electronice opteaza conform art. 13 pentru transmiterea acesteia in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, acesta este obligat sa fie inregistrat in Registrul operatorilor care au optat pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura, denumit in continuare Registrul RO e-Factura.
(3) Operatorul economic care a optat pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura este inscris in Registrul RO e-Factura incepand cu data de 1 a lunii urmatoare exercitarii optiunii. De la momentul inscrierii in Registrul RO e-Factura, emitentul dobandeste si calitatea de destinatar.
01/07/2024 - alineatul va fi modificat prin Legea 296/2023, dupa cum urmeaza:
(3) Operatorul economic care a optat pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura este inscris in Registrul RO e-Factura incepand cu data de 1 a lunii urmatoare exercitarii optiunii.
(4) In vederea utilizarii sistemului national privind factura electronica RO e-Factura, emitentul si destinatarul trebuie sa fie inregistrati in Registrul RO e-Factura.
Raspuns oferit in luna decembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Facturile pe hartie vor disparea. Toate firmele vor trece la facturare digitala incepand din 2022Taxe si impozite 2024. La ce sa te astepti anul acestaStudiu de caz: Societatea comerciala cu raspundere limitata poate solicita scoaterea din evidenta platitorilor de TVAFacturile simplificate B2B si B2C trebuie transmise in E-FACTURA din 2025. Care sunt exceptiileE-FACTURA: Platile se fac inainte sau dupa ce sunt urcate in sistem facturile?Ultimele articole
Cod TVA anulat din oficiu. Implicatii fiscale si contabile in 3 spete importanteE-TVA. Cum sa corelezi exigibilitatea TVA cu datele din Decontul precompletat e-TVADeclaratia 394. Cum trebuie completata D394 pentru a evita dublarea TVANerezidentii inregistrati in scopuri de TVA in Romania sunt OBLIGATI sa raporteze in SAF-T din 2025?E-FACTURA. Cum trebuie sa procedeze contribuabilii cand facturile NU sunt vizibile in SPVArticole similare
Persoanele fizice si juridice trebuie sa fie inregistrate obligatoriu in SPV pentru a putea utiliza platforma E-FacturaE-Factura: Poti transmite facturile in sistem si fara sa fii inregistrat?Articole similare
Pentru utilizarea E-Factura contribuabilii trebuie sa completeze si sa transmita FORMULARUL 084
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"