Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Pentru utilizarea E-Factura contribuabilii trebuie sa completeze si sa transmita Formularul 084

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 22 Iun. 2022
Pentru utilizarea E-Factura contribuabilii trebuie sa completeze si sa transmita Formularul 084
Tags: e-factura, implementare e-factura, formularul 084

Prin OUG 120/2021 a fost implementat sistemul national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania. Pentru inscrierea in sistem contribuabilii trebuie sa completeze si sa transmita Formularul 084.

Reamintim ca din 1 iulie 2022 va fi utilizat in mod obligatoriu sistemul national E-Factura in relatia B2G (dintre firme si institutiile statului), conform Legii 139/2022 care aproba OUG 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea facturii electronice. 

De asemenea, si in relatia comerciala B2B (relatia comerciala dintre doi operatori economici) emitentul facturii electronice poate opta pentru transmiterea acesteia catre destinatar utilizand sistemul national privind factura electronica RO e-Factura. De la 1 aprilie 2022 sistemul de facturare electronica (e-Factura) functioneaza optional pe relatia Business to Business (B2B). 

Conform OUG 131/2021, de la aceeasi data (1 aprilie) a fost instituita obligatia unitatilor afiliate de a transmite facturile emise atat catre titularii voucherelor de vacanta, cat si in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura. Detalii AICI>>

In vederea utilizarii sistemului national privind factura electronica RO e-Factura, emitentul si  destinatarul trebuie sa fie inregistrati in Registrul RO e-Factura. In cazul in care emitentul si destinatarul facturii electronice sunt inregistrati in Registrul RO e-Factura, utilizarea facturii electronice este considerata acceptata la data comunicarii in sistemul national privind factura  electronica RO e-Factura.

Inscrierea in Registrul RO e-Factura se face prin depunerea formularului 084. Acelasi formular trebuie depus sp pentru radiere, insa doar pana la data la care devine efectiva inscrierea (1 a lunii urmatoare depunerii formularului initial 084). 

...vezi AICI detalii despre CUM se aplica E-Factura si CINE e obligat sa o foloseasca <<<
 

Cum se completeaza formularul 084


Sectiunea I "Date de identificare a operatorului economic"
 
Caseta "Denumire/Nume, prenume" se completeaza cu denumirea operatorului economic, respectiv orice entitate care desfasoara activitate economica constand in executarea de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii, care emite facturi electronice catre alti operatori economici (relatii B2B) care opteaza pentru transmiterea acestora catre destinatari folosind sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.

Caseta "Cod de identificare fiscala" se completeaza cu codul identificare fiscala atribuit operatorului economic, conform legii, inscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta. in situatia in care operatorul economic este inregistrat in scopuri de TVA, se completeaza cu codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit potrivit art. 316 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, inscris in certificatul de inregistrare in scopuri de TVA. 
 
In situatia in care formularul se completeaza de catre imputernicit/reprezentant legal/reprezentantul fiscal, desemnat potrivit legii, se inscriu codul de identificare fiscala/codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit de organul fiscal competent operatorului economic pentru care se completeaza formularul, precum si datele de identificare ale acestuia.
 
Caseta "Domiciliul fiscal" se completeaza cu datele privind adresa domiciliului fiscal al operatorului economic.
 
Sectiunea II "Reprezentare prin imputernicit/reprezentant legal/reprezentant fiscal"
 
Se marcheaza cu "X" in functie de reprezentarea contribuabilului in relatia cu organul fiscal, prin imputernicit/reprezentant legal/reprezentant fiscal si se inscriu numarul si data inregistrarii la organul fiscal, de catre imputernicit, a actului de imputernicire, in original sau in copie legalizata sau numarul si data documentului care atesta calitatea de reprezentant legal/reprezentant fiscal, dupa caz.
 
Date de identificare
 
Se completeaza cu datele de identificare ale imputernicitului/reprezentantului legal/reprezentantului fiscal, dupa caz.
 
Sectiunea III ”Cererea privind inregistrarea in Registrul operatorilor care au optat pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica (Registrul RO e-Factura)” se bifeaza de catre operatorii economici, respectiv orice entitati care desfasoara activitate economica constand in executarea de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii, care solicita inregistrarea in Registrul RO e-Factura, conform prevederilor art. 10 alin. (2) din ordonanta de urgenta, in vederea utilizarii sistemului national privind factura electronica RO e-Factura in relatiile comerciale cu alti operatori economici (B2B).

...vezi AICI detalii despre CUM se aplica E-Factura si CINE e obligat sa o foloseasca <<<
 
 
Sectiunea IV ”Renuntare la cererea privind inregistrarea in Registrul operatorilor care au optat pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica (Registrul RO e-Factura)” se bifeaza de catre operatorii economici care au solicitat inregistrarea in Registrul RO e-Factura in vederea utilizarii sistemului national privind factura electronica RO e-Factura in relatiile comerciale cu alti operatori economici (B2B), in conformitate cu prevederile art. 10 alin.(2) din ordonanta de urgenta, si care, pana la data inscrierii in acest registru, respectiv pana la data de 1 a lunii urmatoare transmiterii cererii privind inregistrarea, renunta la inregistrarea in registru.
Se completeaza cu numarul si data inregistrarii formularului (084) prin care operatorul economic a solicitat inregistrarea in Registrul RO e-Factura.
 
Caseta ”Numele persoanei care face declaratia” se completeaza cu numele persoanei care intocmeste formularul (084)
 
Caseta ”Functia/Calitatea” se completeaza cu functia/calitatea pe care o are persoana care intocmeste formularul (084). in situatia in care formularul (084) se completeaza de catre imputernicit/ reprezentantul legal/reprezentant fiscal, desemnat potrivit legii, se inscrie "imputernicit", ”Reprezentant legal” sau ”Reprezetant fiscal”, dupa caz.
 
Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Pentru utilizarea E-Factura contribuabilii trebuie sa completeze si sa transmita Formularul 084":
Rating:

Nota: 3.17 din 5 din 9 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016