Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
De la 1 ianuarie 2024 este obligatoriu sa te inregistrezi in e-Factura sau pot sa trimit facturile si fara sa fiu inregistrat? Facturile emise de exemplu catre persoane fizice trebuie trimise in e-Factura?
Raspuns:
Inainte de toate este bine de stiut ca inregistrarea in registrul RO e-Factura este optionala in acest moment.
NOU! E-FACTURA 2024! Cele mai frecvente 50 de dificultati intalnite in practica de contabili! Iata ce solutii ofera expertii>>
Daca o societate opteaza pentru inscriere in RO e-Factura, nu mai poate reveni asupra acestei decizii.
Singura ocazie de a renunta la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura este pana la data inscrierii acestora in Registrul RO e-Factura, respectiv pana la data de 1 a lunii urmatoare transmiterii cererii de inregistrare.
Procedura privind organizarea si inscrierea in cadrul Registrului RO e-Factura este prevazuta inca din 27.10.2021 ca parte integranta a Ordinului 1713/2021.
Obligativitate exista doar pentru transmiterea facturilor emise catre clienti persoane juridice din Romania, nu si pentru cele emise catre persoane fizice, facturi simplificate sau bonuri fiscale.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Cartea verde a contabilitatii
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Platitori sau neplatitori de TVA) care emit facturi traditionale si nu le transmit in SPV in termenul de 5 zile calendaristice risca amenzi intre 1.000 si 10.000 lei.
Transmiterea facturilor se face in 5 zile calendaristice prin SPV.
NOU! E-FACTURA 2024! Cele mai frecvente 50 de dificultati intalnite in practica de contabili! Iata ce solutii ofera expertii>>
In contextul folosirii obligatorii a e-Factura in relatia B2B, firmele trebuie sa se asigure ca, pe langa transmiterea facturilor in sistem, pastreaza fisierele XML sigilate de Ministerul Finantelor. Aceste XML-uri vor ramane in Spatiul Privat Virtual (SPV) timp de 60 de zile. Recomandarea este ca fiecare companie sa le salveze pe un server propriu. Este esential sa fie salvat XML-ul, deoarece acesta va fi considerat factura originala incepand din iulie 2024. In acelasi timp, ar trebui sa fie salvat si PDF-ul, iar regulile standard de arhivare raman valabile.
In practica, detinerea XML-urilor va constitui dovada ca firma a indeplinit obligatia de a transmite aceste documente in sectiunea e-Factura din SPV. XML-ul cu sigiliul Ministerului Finantelor reprezinta dovada a depunerii documentelor.
latitorii sau neplatitorii de TVA care emit facturi traditionale si nu le transmit in SPV in termenul de 5 zile calendaristice risca amenzi intre 1.000 si 10.000 lei din 01.04.2024 si 15% din valoarea facturii din 01.07.2024.
NOU! E-FACTURA 2024! Cele mai frecvente 50 de dificultati intalnite in practica de contabili! Iata ce solutii ofera expertii>>
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Sistemul national privind factura electronica RO E-FACTURA a devenit operational din 7 octombrie 2021Se aplica amenzi pentru inregistrarea facturii in E-FACTURA cu o data ANTERIOARA primirii prin SPV?Tranzactii B2G. Aspecte privind transmiterea facturilor prin SPVStudiu de caz: Societatea comerciala cu raspundere limitata poate solicita scoaterea din evidenta platitorilor de TVADin septembrie 2021 va fi implementat programul E-FACTURA. Emitentii trebuie sa detina un certificat digital calificatUltimele articole
Ce OBLIGATII au persoanele care utilizeaza sistemul E-TVA, implementat din 1 august 2024E-Transport 2024: Guvernul a aprobat modificarea OUG 41/2022 privind sanctiunile aplicate in sistemNoi masuri fiscale, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-urilorFacturi care NU au fost trimise in SPV in termen de 5 zile. Se aplica sanctiuni?Sistemul e-TVA: Principalele 5 provocari pentru contabiliArticole similare
Persoanele fizice si juridice trebuie sa fie inregistrate obligatoriu in SPV pentru a putea utiliza platforma E-FacturaRO e-Factura: Pentru inregistrare in sistem trebuie transmis formularul 084 pana pe 31 decembrie 2023?Articole similare
Transmitere facturi in sistemul Ro-e Factura incepand cu 01.07.2024Reminder ANAF! Din 1 ianuarie 2024 sistemul E-Factura este OBLIGATORIU pentru toti operatorii economiciE-Factura: Facturile emise in baza bonului fiscal se declara in sistem?Factura decontare CNAS. Mai trebuie transmisa in sistemul RO e-Factura?Cum se calculeaza termenul de transmitere a facturilor in E-FacturaUltimele articole
E-Factura: Ce amenzi se aplica contribuabililor care NU depun facturile la timpE-Factura. Care este termenul limita pentru transmiterea facturilor in sistemAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"