Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Atentie, contabili!
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

E-TVA. Cum sa corelezi exigibilitatea TVA cu datele din Decontul precompletat e-TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Apr. 2025
E-TVA. Cum sa corelezi exigibilitatea TVA cu datele din Decontul precompletat e-TVA
Tags: e-tva, exigibilitate tva, decont tva, emitere facturi, transmitere facturi in e-factura

In contextul introducerii decontului precompletat e-TVA de catre ANAF, un aspect esential se refera la corelarea corecta a exigibilitatii TVA cu perioada fiscala de raportare, pentru evitarea neconcordantelor si eventualelor implicatii fiscale. Iar in acest articol vom vedea cum trebuie sa procedati in cazul in care nu puteti inregistra o data de exigibilitate a TVA anterioara facturii, precum si implicatiile raportarii in cadrul e-TVA.

Avem cazul urmator. Societatea de curierat emite si transmite in SPV factura in primele zile ale lunii pentru serviciile prestate in luna precedenta. Conform datei exigibilitatii TVA, in decontul precompletat, societatea de curierat declara valorile din luna precedenta (luna in care sunt prestate serviciile), iar societatea noastra, datorita datei de transmitere a facturii in SPV, declara in urmatoarea luna. 

Daca programul nostru de contabilitate nu permite mentionarea datei de exigibilitate a TVA, anterioara datei facturii, ce posibilitati avem sa ne corelam datele in decontul precompletat?

Cand intervine exigibilitatea TVA

Exigibilitatea TVA intervine la data la care are loc faptul generator sau in avans, fie atunci cand se emite o factura inainte de data la care intervine faptul generator, fie atunci cand se incaseaza avansul pentru platile in avans efectuate inainte de data la care intervine faptul generator, aspecte ce rezulta din prevederile art. 282 alin. 1-2 din Codul fiscal. 

Prin urmare, cu exceptia persoanelor care aplica sistemul de TVA la incasare (art. 282 alin. (3)Cod fiscal), exigibilitatea poate fi doar anterioara sau concomitenta cu faptul generator, niciodata ulterioara faptului generator.

Decont de TVA - ce trebuie sa stii despre emiterea facturii

In privinta decontului de TVA, conform art. 323 alin. (2) din Codul fiscal, acesta cuprinde suma taxei colectate a carei exigibilitate ia nastere in perioada fiscala de raportare, iar in privinta facturarii, art. 319 alin. (16) din Codul fiscal prevede ca persoana impozabila are obligatia de a emite o factura cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa. 

Astfel, chiar daca este posibila emiterea facturii si in luna urmatoare celei in care a avut loc faptul generator, deoarece decontul cuprinde operatiunile care au avut exigibilitatea in luna curenta, adica in luna in care a luat nastere faptul generator, este necesar ca factura sa fie emisa pana la sfarsitul lunii curente. 

Spre exemplu, o operatiune cu faptul generator pe 26 februarie 2025 are faptul generator tot pe 26 februarie (daca nu chiar mai devreme, in situatia in care factura s-ar emite, spre exemplu, pe 20 februarie 2025). Chiar daca factura se poate emite pana la data de 15 martie 2025, din punct de vedere al declararii operatiunii in decontul de TVA (care determina si obligatia platii TVA pe baza de decont), luna de declarare este luna februarie 2025, cand a avut loc exigibilitatea taxei pentru aceasta operatiune.

Cand se declara exigibilitatea TVA in decontul de TVA

Plecand de la cele explicate anterior, in situatia prezentata, societatea va trebui sa declare in decontul de TVA din luna curenta operatiunile cu exigibilitatea TVA (implicit, cu faptul generator) tot din luna curenta, nu din luna precedenta. 

Societatea declara datele in decontul de TVA D300 care reprezinta titlul de creanta si nu in decontul precompletat RO e-TVA (P300 ETVA), care este un decont intocmit de ANAF si trimis spre confruntare persoanelor impozabile conform O.U.G. nr. 70/2024.

Cum se transmit facturile in E-Factura

In ceea ce priveste transmiterea facturilor in sistemul RO e-Factura, termenul de transmitere prevazut la art. 10 alin. (7) din O.U.G. nr.120/2021, cu modificarile ulterioare, este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile calendaristice de la data-limita prevazuta pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Codul fiscal. 

Spre exemplu, in cazul unei facturi emise pe 26 februarie 2025, termenul limita pentru transmiterea facturii in sistem este 3 martie 2025. si aici, deoarece decontul precompletat e-TVA intocmit de organele fiscale se bazeaza, intre altele, si pe informatiile extrase din sistemul national RO e-Factura, este indicat sa se evite ca facturile emise in luna curenta sa fie trimise in RO e-Factura la inceputul lunii urmatoare, astfel incat sa nu apara necorelari intre datele pe baza carora se intocmesc deconturile de TVA.


Raspuns oferit in Revista Taxe si Impozite Actual, o publicatie gandita pentru oamenii care isi doresc sa se informeze cu efort minim. Din acest motiv, in editiile sale ea ofera doar acele noutati, comentarii, studii de caz si exemple practice care conteaza cu adevarat si care te ajuta sa ramai permanent un profesionist bine ancorat in realitatea fiscal-contabila. Detalii AICI»

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie, contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016