Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Conform dispozitiilor OG 15/2012, sistemul de plata a TVA la incasare se aplica obligatoriu de la data de 1 ianuarie 2013 de catre persoanele impozabile care au o cifra de afaceri sub 2.250.000 lei in perioada 1 octombrie 2011 - 30 septembrie 2012 inclusiv. Cifra de afaceri este reglementata prin art. 134^2 alin. (3) lit. a), fiind formata din urmatoarele tipuri de operatiuni:
- livrari de bunuri si prestari de servicii taxabile;
- livrari de bunuri scutite cu drept de deducere;
- livrari de bunuri pentru care locul livrarii se considera a fi in strainatate, conform art. 132.
Persoana impozabila care in perioada respectiva nu a depasit cifra de afaceri de 2.250.000 lei, trebuie sa depuna o notificare la organul fiscal competent pana la data de 25 octombrie 2012 din care sa rezulte acest aspect.
Persoana impozabila care nu indeplineste acest criteriu la data de 30 septembrie 2012 inclusiv, dar il indeplineste in perioada ianuarie – decembrie 2012, va fi obligata sa intre in sistem incepand cu data de 1 februarie 2013 daca are drept perioada fiscala luna calendaristica sau incepand cu data de 1 mai 2013 daca are drept perioada fiscala trimestrul calendaristic.
Acest sistem de plata a TVA la incasare impune utilizarea contului 4428 "TVA neexigibila", atat pentru facturile de achizitie neachitate de la furnizori, cat si pentru facturile de livrare bunuri/prestare servicii neincasate.
Redam mai jos prevederile de la art. 134 alin (4^1), cu valabilitate de la 01.01.2013.
art. 134 alin. (4^1)
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Manual de politici contabile - Stick USB
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
„In cazul operatiunilor pentru care se aplica sistemul de TVA la incasare prevazut la art. 134^2 alin. (3), regimul de impozitare aplicabil este regimul in vigoare la data la care intervine faptul generator, cu exceptia situatiilor in care se emite o factura sau se incaseaza un avans, inainte de data la care intervine faptul generator. In aceste situații se aplica regimul de impozitare in vigoare la data emiterii facturii sau la data incasarii avansului, dupa caz”
In concluzie, conform prevederilor legale valabile in prezent cat si incepand cu data de 01.01.2013 cand se va aplica “sistemul TVA la incasare”, exigibilitatea TVA intervine la data emiterii facturii de avans sau la data incasarii avansului.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ajustarea TVA deductibila perisabilitati. Depasire plafon protocol 2012 si 2013Intrarea in sistemul de TVA la incasareSistemul TVA la incasare | Exercitarea dreptului de deducere TVAAchizitie intracomunitara. Cum identificam termenul corect de emitere factura?Furnizor care aplica sistemul TVA la incasare. Facturare si normeUltimele articole
Deducerea TVA si bonurile fiscale in 2013: analiza consultantuluiTVA marfuri expirate | Societate obligata la scaderea din gestiuneSistemul TVA la incasare. Cifra de afaceri luata in calcul pentru anul 2013TVA la incasare. Dreptul de deducereSistem de plata a TVA la incasare pentru termenul de 90 de zileArticole similare
Elemente OBLIGATORII ale unei facturi in 2022Reamintim: Calendarul principalelor obligatii fiscale cu termen in luna martie 2011Caz practic: Obligatii perioada fiscala de declarareCine e obligat sa depuna formularul 010? Norme actuale privind inregistrarea fiscalaTrebuie sa cunoasteti noile criteriile pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVAUltimele articole
Facturile simplificate B2B si B2C trebuie transmise in E-Factura din 2025. Care sunt exceptiileE-Factura in 2025: 5 modificari importante aduse de FinanteAchizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Cum vor fi modificate incepand cu anul 2025 sistemele E-Factura, E-TVA, E-TransportE-TVA: Ar putea fi PROROGATA pana la 1 iulie 2025 obligatia de transmitere a verificarii diferentelor la RO e-TVAArticole similare
Ce obligatii de TVA si privind casa de marcat are o agentie imobilara in 2017?Achizitie combustibili in UE. Rambursare TVAANAF: Precizari referitoare la Decontul precompletat RO e-TVAAchizitie servicii. Care e dovada pentru justificarea prestarii efective?Avans in baza de proforma pentru achizitie intracomunitara. Cum gestionam situatia?Ultimele articole
Facturile simplificate B2B si B2C trebuie transmise in E-FACTURA din 2025. Care sunt exceptiileE-FACTURA in 2025: 5 modificari importante aduse de FinanteCum vor fi modificate incepand cu anul 2025 sistemele E-FACTURA, E-TVA, E-TransportProiect OUG privind E-FACTURA: Din 2025 identificarea prin CNP va fi optionalaFacturi fiscale in contextul e-TVA. Cum trebuie emiseAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"