Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prezentam mai jos o analiza a OpANAF 410/2015, ordinul pentru aprobarea modelului si continutului formularului (089) "Declaratie pe propria raspundere pentru indeplinirea conditiei prevazute la art. 160 alin. (2) lit. e) pct. 2 din Codul fiscal".
Actul normativ analizat astazi se adreseaza persoanelor ce au calitatea de cumparator revanzator de energie electrica, ce livreaza energie electrica aplicand masura de taxare inversa prevazuta de art. 160 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal.
In acest sens, amintim faptul ca livrarile de energie catre un comerciant ce are ca obiect revanzarea energiei electrice cand acesta are un consum propriu al energiei de maxim 1% se efectueaza cu taxare inversa.
Consultati actul normativ aici!
Desigur, se necesita ca aceasta persoana sa indeplineasca si alte obligatii legale cum ar fi detinerea autorizatiei de distributie a energiei electrice respectiv notificarea autoritatilor fiscale.
In acest sens, pana pe data de 10 decembrie a fiecarui an, persoanele ce indeplinesc conditia de comerciant cu energie electrica conform art. 125^1 din Codul fiscal vor depune declaratia pe propria raspundere privind consumul neglijabil de maxim 1% din energia electrica achizitionata, formular 089.
Daca licenta de distribuire a energiei electrice este obtinuta in perioada 1 – 31 decembrie, depunerea declaratiei se va face pana pe data de 20 ianuarie a anului urmator.
SAF-T Ghid de raportare corecta
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Actul normativ analizat astazi reglementeaza noul formular al declaratiei si procedura efectiva de comunicare la organul fiscal.
Formularul se depune in forma scrisa, semnat si stampilat, direct la registratura unitatii fiscale sau se transmite prin posta cu confirmare de primire.
Depunerea cu intarziere, dupa termenul legal, este considerata contraventie, conform art. 219 din Codul fiscal.
Aceasta declaratie pe propria raspundere este valabila in intreg anul urmator si autoritatea fiscala va prezenta pe siteul ANAF lista persoanelor impozabile ce beneficiaza de facturare a energiei electrice in regim de taxare inversa. Desigur, livrarea in regim de simplificare a TVA este aplicabila doar catre astfel de operatori economici. in cazul in care cumparatorul energiei este un consumator final cum ar fi o fabrica de productie de bunuri, facturarea catre aceasta se va face in regim normal de TVA.
In prima alerta de ieri s-a identificat o eroare de interpretare a actului normativ in sensul ca:
- calculul accizei si metoda de determinare a acesteia este corecta;
- nivelul accizei specifice aplicabil de la 1 aprilie 2015, conform ordinului anexat este corect;
- rezultatul global al sumei accizei este eronat deoarece accizele la tigari nu vor scadea ci vor creste.
Eroarea provine din faptul ca in anul 2014 nivelul accizei a fost prevazut in anexa 6 la Codul fiscal, in anul 2015 intervin renumerotari ale anexei, respectiv acciza o regasim in anexa 1 la codul fiscal iar prevederile de la art. 177 alin. (3) din Codul fiscal ce reglementeaza acciza specifica permit interpretari contradictorii.
Regretam aceasta eroare de interpretare a rezultatului final, amintindu-va insa ca formula de calcul este corecta.
Autor: Consultantul fiscal Adrian Benta
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Noile modificari ale Codului fiscal. Vezi Ordonanta nr. 87Codul fiscal 2011 - Titlul VIICare sunt cele mai importante noutati legislative din perioada 13 -19.02.2015?Codul fiscal 2008 - Capitolul II. Alte produse accizabile - art. 207-214EXCLUSIV: Cota unica si CAS nu vor fi modificate pana in 2013, TVA incertaUltimele articole
Ordinul 265/2024. Care va fi NIVELUL ACCIZEi specifice la tigarete incepand cu 1 aprilie 2024Taxe si impozite 2024. La ce sa te astepti anul acestaPrecizari ale Ministerului Finantelor cu privire la stabilirea nivelului accizelor la combustibili pentru 2023 TOATE schimbarile fiscale aduse de OG 16/2022: impozite, calculare CAS si CASS, scutiri de venituri, TVA, accizeCodul fiscal INAINTE si DUPA modificarile aduse de Legea 112/2022Articole similare
Noutati: Taxarea inversa se aplica pentru noi operatiuni din 2016Deductibilitatea si exigibilitatea TVA 2013: Furnizor versus beneficiarAchizitie floarea soarelui de la persoane fiziceCompletare declaratii D300 si D394 privind taxarea inversaTVA - Servicii de intermediere a serviciilor de transport intracomunitarUltimele articole
Furnizori care NU transmit factura. Cum trebuie emisa autofactura de catre firmeOperatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiileCum se stabileste TVA-ul pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si serviciiAmenzi RO e-Transport. Exemplu util de monografie contabilaFacturi netrimise prin E-Factura. Care este tratamentul fiscal pentru impozitul pe profit si TVAArticole similare
Cum se aplica TVA la livrarea de energie electrica si transferul de certificate verzi?Operatiuni supuse taxarii inverse. Cum deducem TVA?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"