Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Potrivit prevederilor art. 160 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru anumite operatiuni pentru care beneficiarii sunt obligati la plata ...
Potrivit prevederilor art. 160 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru anumite operatiuni pentru care beneficiarii sunt obligati la plata taxei, se aplica masuri de simplificare respectiv taxarea inversa, pe care le prezentam, sintetic, in articolul de mai jos.
Operatiunile pentru care se aplica taxarea inversa
Taxarea inversa se aplica in cazul:
- livrarii de deseuri si materii prime secundare rezultate din valorificarea acestora, astfel cum sunt definite de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 16/2001 privind gestionarea deseurilor industriale reciclabile, republicata, cu modificarile ulterioare;
- livrarii de masa lemnoasa si materiale lemnoase, astfel cum sunt definite prin Legea nr. 46/2008 - Codul silvic, cu modificarile si completarile ulterioare;
- livrarii de bunuri din urmatoarele categorii: cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahar, faina, paine si produse de panificatie, astfel cum sunt stabilite prin ordin al ministrului Finantelor Publice, la propunerea presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala;
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
SAF-T Ghid de raportare corecta
- transferului de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, astfel cum sunt definite la art. 3 din Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European si a Consiliului, din 13 octombrie 2003, de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de sera in cadrul Comunitatii si de modificare a Directivei 96/61/CE a Consiliului, transferabile in conformitate cu art. 12 din directiva, precum si transferul altor unitati care pot fi utilizate de operatori in conformitate cu aceeasi directiva.
Atentie! Conform art. II. alin. (1) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 54/2010, taxarea inversa la cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahar, faina, paine si produse de panificatie se aplica incepand cu a 10-a zi urmatoare comunicarii de catre Consiliul Uniunii Europene a aprobarii derogarii pentru aplicarea acestor prevederi, pana la data de 31 decembrie 2011.
Ministerul Finantelor Publice va publica data comunicarii de catre Consiliul Uniunii Europene a aprobarii derogarii, pe website-ul sau, la adresa www.mfinante.ro.
Procedura de aplicare a masurilor de simplificare
Conditia obligatorie pentru aplicarea taxarii inverse este ca atat furnizorul, cat si beneficiarul sa fie inregistrati in scopuri de TVA, conform art. 153 din CF.
Pe facturile emise pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care se aplica masurile de simplificare, furnizorii/prestatorii nu vor inscrie taxa colectata aferenta. Beneficiarii vor determina taxa aferenta, care se va evidentia in decontul de TVA atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila. Beneficiarii au drept de deducere a taxei in limitele si in conditiile stabilite la art. 145 - 147 indice 1 din CF.
Important! Prevederile referitoare la masurile de simplificare se aplica numai pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii in interiorul tarii.
Prin livrari de bunuri/prestari de servicii in interiorul tarii se inteleg operatiunile realizate numai intre persoane care sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din CF care au locul livrarii sau locul prestarii in Romania si sunt operatiuni taxabile in sensul TVA.
In cazul livrarilor de bunuri pentru care se aplica masurile de simplificare prevazute la art. 160 alin. (2) din CF, inclusiv pentru avansurile incasate, furnizorii emit facturi fara taxa si inscriu in aceste facturi o mentiune referitoare la faptul ca au aplicat taxarea inversa. Taxa se calculeaza de catre beneficiar si se inscrie in facturi si in jurnalul pentru cumparari, fiind preluata atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de taxa. Din punct de vedere contabil, beneficiarul va efectua in cursul perioadei fiscale inregistrarea 4426 = 4427, cu suma taxei aferente.
Inregistrarea taxei de catre cumparator atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de taxa este denumita autolichidarea taxei pe valoarea adaugata. Colectarea TVA la nivelul taxei deductibile este asimilata cu plata taxei catre furnizor/prestator.
Atentie! Persoanele impozabile cu regim mixt care sunt beneficiari ai unor achizitii supuse taxarii inverse, conform art. 160 din CF, vor deduce taxa in decontul de taxa in limitele si in conditiile stabilite la art. 145 indice 1, 146, 147 si 147 indice 1 din CF.
Masuri intreprinse in situatia neaplicarii taxarii inverse conform art. 160 din Codul Fiscal
In cazul neaplicarii taxarii inverse prevazute de lege, organele de inspectie fiscala vor dispune masuri pentru obligarea furnizorilor/prestatorilor si a beneficiarilor la corectarea operatiunilor si aplicarea taxarii inverse.
In cadrul inspectiei fiscale la beneficiarii operatiunilor, organele de inspectie fiscala vor avea in vedere obligatia colectarii TVA la momentul exigibilitatii operatiunii, concomitent cu exercitarea dreptului de deducere.
*
Baza legala: art. 160 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pct. 82 din Hotararea Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea normelor metodologice privind aplicarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Studiu de caz: Cod de TVA validat de VIESArenda platita in natura. Tratament fiscal TVAStudiu de caz: Aprovizionarea de combustibili pentru nave pe teritoriul comunitarAchizitie din UE autoturisme second hand si livrarea acestora. Ce conditii exista pentru aplicarea regimului marjei?Factura pentru livrari de combustibilUltimele articole
Furnizori care NU transmit factura. Cum trebuie emisa autofactura de catre firmeOperatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiileCum se stabileste TVA-ul pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si serviciiAmenzi RO e-Transport. Exemplu util de monografie contabilaFacturi netrimise prin E-Factura. Care este tratamentul fiscal pentru impozitul pe profit si TVAArticole similare
Modificarea cu intarziere a perioadei fiscale de raportare TVA - Procedura depunerii deconturilor lunare de TVAExamen de admitere CECCAR 2015. Spete, intrebari, raspunsuri si comentariiBanii din fotbal aduc si fericire!Factura emisa catre client intracomunitar. Bunurile raman pe teritoriul national. Regim TVA25 octombrie 2021, termenul scadent pentru 9 obligatii fiscaleUltimele articole
Redobandirea codului de TVA dupa anulare. Ce trebuie sa stiiVineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESDe la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru firmele miciControale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVANoutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVAArticole similare
Proiect OPANAF pentru inregistrarea la cerere in scopuri de TVAOrdinul ANAF nr. 1.496: Reactivare inregistrare in scopuri de TVAConsecintele neinregistrarii in scopuri de TVA la depasirea plafonului de scutireVenituri neimpozabile la calculul profitului impozabil. Documentar fiscalFacturi completate gresit. Dispozitii legaleUltimele articole
Distrugere punct de lucru in totalitate. Cheltuielile sunt deductibile?Vineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESRepartizare dividende catre persoane fizice. Poate fi depasit, pe o luna, plafonul de 10.000 lei?Noutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVAE-Factura: Cum trebuie sa procedati daca ati incarcat o factura de doua ori in SPVArticole similare
Aplicarea masurilor de simplificare in cazul insolventei furnizorilor de bunuri sau a prestatorilor de serviciiMASURI DE SIMPLIFICARE la aplicarea TVAEvidenta operatiunilor din sfera TVAAplicarea taxarii inverse in situatia declararii insolventeiMASURI DE SIMPLIFICARE la TVA. Ce categorii de operatiuni exista?Ultimele articole
CCF propune modificarea legislatiei privind operatiunile triunghiulareVanzarile prin consignatie. Ce este consignatia si studii de caz utileContribuabililor NU li se va mai cere dosarul cu sina. Autoritatile vor pune la dispozitia cetatenilor modelele formularelor de care au nevoieDeclarare TVA in facturile intracomunitare. MONOGRAFIE contabilaMinisterul Economiei propune 27 de masuri noi pentru debirocratizarea firmelor. Vor fi eliminate mai multe obligatiiAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"