Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrarea TVA prin optiune si achizitie auto second-hand. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Apr. 2017 Exclusiv
Tags: inregistrare tva, achizitii, autoturisme second-hand, tva, cod tva

Ce conditii se impun la obtinerea codului de TVA? Poate administratorul fara cod de TVA sa solicite un cod de la ANAF? Vom dezbate aceste subiecte prin analiza de mai jos, avand ca subiect o firma infiintata in luna septembrie si neplatitoare de TVA. In anul 2016 nu desfasoara activitate. Incepand cu luna martie 2017 se emit primele facturi de prestari servicii catre diverse firme (fara TVA). In anul 2016 se solicita cod de TVA. In anul 2017 se primeste o decizie din partea finantelor ca se respinge dreptul de TVA in urma analizei pe motiv de neprezentare la interviu.

Se incearca din nou a se obtine dreptul de TVA (se face dovada de punct de lucru, angajati, facturi de vanzare). Vom oferi raspuns urmatoarelor intrebari: "Cum se va proceda daca nici in etapa a doua nu se obtine codul de TVA? Administratorul doreste sa achizitioneze din UE un autoturism second-hand. Cum se procedeaza daca nu are cod de TVA? Poate solicita de la ANAF un cod de TVA? Cum se inregistreaza in contabilitate aceste achizitii? Cum se vand catre clienti?"

Din intrebarea formulata, am retinut faptul ca se doreste inregistrarea in scopuri de TVA, in regim normal, inainte de depasirea cifrei de afaceri de 220.000 lei/an calendaristic, conform prevederilor art. 316 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal "…. Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere si/sau operatiuni rezultate din activitati economice ……, trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, dupa cum urmeaza:  c) daca cifra de afaceri realizata in cursul unui an calendaristic este inferioara plafonului de scutire prevazut la art. 310 alin. (1), dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa;". Aceasta este o inregistrare in scopuri de TVA, prin optiune.
 
Inregistrarea se efectueaza conform criteriilor reglementate prin O.P.A.N.A.F. nr.  605 din 31 ianuarie 2017 privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA, pentru aprobarea Procedurii privind inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal a persoanelor impozabile, societati, cu sediul activitatii economice in Romania, infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990, supuse inmatricularii la registrul comertului si pentru aprobarea Procedurii de anulare, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit art. 316 alin. (11) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal a persoanelor impozabile, societati, cu sediul activitatii economice in Romania, infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990, supuse inmatricularii la registrul comertului care nu justifica intentia si capacitatea de a desfasura activitati economice care implica operatiuni in sfera de aplicare a TVA.
 
Deci, incepand cu anul 2017, criteriile de inregistrare au fost modificate fata de cele reglementate in anul 2016 prin O.P.A.N.A.F. nr.  2393 din 12 august 2016 privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA.

Astfel, este recomandabil sa formulati o cerere de inregistrare in scopuri de TVA si in anul 2017 pentru o noua evaluare a persoanei impozabile conform criteriilor stabilite prin anexa nr. 2 din acest act normativ.
 
Pentru achizitia unui autoturism second hand nu trebuie efectuata inregistrarea  in scopuri de TVA in regim special conform prevederilor art. 317 daca furnizorul este un revanzator care aplica regimul special second hand, colectand TVA prin aplicarea cotei de TVA la marja sa de profit. O astfel de achizitie nu este impozabila in Romania deoarece este impozabila in statul membru al revanzatorului. In acest sens, am in vedere prevederile art. 268 "Operatiuni impozabile” alin. (8)    "Nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania: ... c) achizitiile intracomunitare de bunuri second-hand, ……, in sensul prevederilor art. 312, atunci cand vanzatorul este o persoana impozabila revanzatoare, care actioneaza in aceasta calitate, iar bunurile au fost taxate in statul membru de unde sunt furnizate, conform regimului special pentru intermediarii persoane impozabile, in sensul art. 313 si 326 din Directiva 112, …… care actioneaza in aceasta calitate, iar bunurile au fost taxate in statul membru furnizor, conform regimului special, in sensul art. 333 din Directiva 112".

Aplicarea regimului special second-hand trebuie mentionata pe factura de catre furnizor astfel incat cumparatorul sa cunoasca tratamentul fiscal aplicat.
         
In situatia in care  furnizorul nu este un revanzator de astfel de autoturisme, cumpararea unui autoturism second hand reprezinta pentru societatea din Romania o achizitie intracomunitara impozabila in Romania.
         
In situatia in care autoturismul a fost livrat prin aplicarea regimului normal, in sensul ca furnizorul a considerat ca efectueaza o livrare intracomunitara de bunuri, scutita de TVA in Italia, dar impozabila in Romania, cumparatorul din Romania trebuia sa se inregistreze in regim special in scopuri de TVA in Romania conform prevederilor art. 317 din Codul fiscal
 pentru:
- a plati efectiv TVA bugetului de stat din  Romania;
- a raporta efectuarea achizitiei atat prin formularul decont special de TVA cod 301, cat si prin declaratia informativa cod 390 VIES.
 
Dupa obtinerea codului de TVA de la autoritatea fiscala din Romania, cumparatorul din Romania era obligat sa comunice furnizorului codul de TVA obtinut, asumandu-si astfel responsabilitatea platii TVA in Romania pentru autoturismul cumparat.  
     
Deci, pentru a va asigura ca nu datorati TVA in Romania si nu trebuie sa depuneti decontul special de TVA cod 301, trebuie sa verificati tratamentul fiscal aplicat de catre vanzator, caz in care:
- daca a aplicat regimul special, cumparatorul din Romania nu datoreaza TVA bugetului de stat din Romania si nu are obligatii declarative;
- daca nu a aplicat regimul special si a aplicat regimul normal, cumparatorul din Romania datoreaza TVA bugetului de stat din Romania si are obligatii declarative. Acest tratament fiscal poate fi aplicat numai dupa inregistrarea in scopuri de TVA in regim special.  Acest tratament fiscal trebuie aplicat d.p.d.v. fiscal, chiar daca D.G.I.T.L. nu a solicitat dovada platii TVA.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Inregistrarea TVA prin optiune si achizitie auto second-hand. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 3.25 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016