Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitii intracomunitare de autoturisme din UE de la furnizor neinregistrat in scop de TVA. Tratament fiscal

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Dec. 2019 Exclusiv
Tags: dealer auto, tva, tratament fiscal, achizitii intracomunitare

O societate comerciala, cu activitate de dealer auto, platitor de TVA si impozit profit, achizitioneaza autoturisme noi de la o persoana juridica din Uniune, care nu este platitor de TVA. Care este regimul TVA aplicabil si monografia contabila pentru aceasta achizitie? In situatia in care autoturismele achizitonate sunt second hand care este regimul TVA aplicabil?

Raspunsul oferit de specialistii nostri:
 
1. Achizitia intracomunitara de bunuri de la o persoana neinregistrata in scop de TVA
 
Cu privire achizitia de bunuri de la persoane neimpozabile din UE, art. 268 din Codul fiscal prevede dupa cum urmeaza:
 
“3) Sunt, de asemenea, operatiuni impozabile si urmatoarele operatiuni efectuate cu plata, pentru care locul este considerat a fi in Romania, potrivit art. 276:
 
a) o achizitie intracomunitara de bunuri, altele decat mijloace de transport noi sau produse accizabile, efectuata de o persoana impozabila ce actioneaza ca atare sau de o persoana juridica neimpozabila, care nu beneficiaza de exceptia prevazuta la alin. (4), care urmeaza unei livrari intracomunitare efectuate in afara Romaniei de catre o persoana impozabila ce actioneaza ca atare si care nu este considerata intreprindere mica in statul sau membru, si careia nu i se aplica prevederile art. 275 alin. (1) lit. b) cu privire la livrarile de bunuri care fac obiectul unei instalari sau unui montaj sau ale art. 275 alin. (2) cu privire la vanzarile la distanta;
 
b) o achizitie intracomunitara de mijloace de transport noi, efectuata de orice persoana;
 
c) o achizitie intracomunitara de produse accizabile, efectuata de o persoana impozabila, care actioneaza ca atare, sau de o persoana juridica neimpozabila.”
 
Astfel, daca vanzatorul este o persoana  neimpozabila, pentru aceasta achizitie intracomunitara de bunuri  aveti obligatia platii TVA in Romania prin masura taxarii inverse (4426=4427).
 
In  decontul de TVA (300) la rd. 5 si rd.20 si in declaratia recapitulativa 390 VIES cu cod A.
 
In lipsa codului valid de TVA al furnizorului de pe factura, in OMFP 76 din 21 ianuarie 2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare",  se fac urmatoarele precizari:
 
 
“NOTA:
1. Pentru achizitii intracomunitare de bunuri taxabile in Romania, in cazul in care furnizorul nu comunica un cod valabil de TVA, dar bunurile sunt transportate de pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, achizitia se declara in declaratia recapitulativa, astfel:
Coloana "Tara" - codul tarii membre din care s-a efectuat livrarea intracomunitara.
Coloana "Cod operator intracomunitar" - nu se va inscrie nimic.
Coloana "Denumire/Nume, prenume operator intracomunitar" - se va inscrie denumirea/nume, prenume al furnizorului care a emis factura.
Coloana "Tipul operatiunii" - se va inscrie "A".
Coloana "Baza impozabila" - valoarea tranzactiei/tranzactiilor efectuate in perioada de raportare cu respectivul furnizor (baza impozabila pentru calculul TVA stabilita potrivit prevederilor titlului VI din Codul fiscal).”
 
Monografia contabila:
 
371 = 401
 
4426 = 4427
 
2. Achizitie intracomunitara de autoturisme second-hand. TVA
 
Autoturismul este considerat nou daca nu a fost livrat cu mai mult de 6 luni de la data intrarii in functiune sau nu a efectuat deplasari care depasesc 6.000 km.
 
Daca furnizorul nu aplica regimul special al marjei de profit prevazut de art. 312 din Codul fiscal, pentru achizitia intracomunitara de bunuri (autoturisme second-hand) tratati aceasta achizitie pe baza facturii de la furnizor (fara TVA) care detine un cod valid de TVA, verificabil VIES, ca fiind intracomunitara, efectuati taxarea inversa (4426=4427) cu cota de TVA 19%, o declarati in declaratia 390 cu cod A si in decontul 300 pe randurile  5 si 5.1, 20 si 20.1.
 
Monografia contabila:
 
371 = 401
 
4426 = 4427  
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitii intracomunitare de autoturisme din UE de la furnizor neinregistrat in scop de TVA. Tratament fiscal":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016