Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Taxarea vehiculelor achizitionate din state comunitare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Apr. 2009
Tags: achizitia intracomunitara, tva, codul fiscal, persoana impozabila inregistrata in scopuride tva

Achizitia intracomunitara de mijloace de transport reprezinta intrarea pe teritoriul Romaniei a acestor bunuri mobile furnizate si expediate de furnizori stabiliti in state membre. Spre deosebire de ...

Achizitia intracomunitara de mijloace de transport reprezinta intrarea pe teritoriul Romaniei a acestor bunuri mobile furnizate si expediate de furnizori stabiliti in state membre.

Spre deosebire de mijloacele de transport furnizate de parteneri stabiliti in state terte, pentru aplicarea corecta a regimului de taxare a mijloacelor de transport expediate de furnizori stabiliti in state membre trebuie sa avem in vedere urmatoarele cerinte:

* incadrarea mijlocului de transport in categoria „nou“ sau „vechi“; 
* stabilirea statutului fiscal al furnizorului: persoana impozabila sau persoana neimpozabila; 
* stabilirea statutului fiscal al cumparatorului:

– persoana neimpozabila;
– persoana impozabila neinregistrata in scopuri de TVA;
– persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA.

Regimul de taxare pentru autovehicule noi
Specific achizitiei intracomunitare de autovehicule noi este faptul ca obligatia de plata a TVA revine cumparatorului din Romania, indiferent de statutul fiscal al acestuia sau de statutul fiscal al vanzatorului stabilit in statul membru (o persoana fizica, o persoana impozabila neinregistrata in scopuri de TVA, o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA).

In functie de statutul fiscal al cumparatorului, regimul de taxare se aplica diferentiat, astfel:

* persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA:

– nu achita efectiv TVA la bugetul general consolidat;
– evidentiaza obligatia de impozitare a operatiunii prin aplicarea regimului de taxare inversa cunoscut prin formula contabila

                    4426                     =                     4427;

– raporteaza operatiunea la organul fiscal teritorial in baza decontului de TVA, cod 300, reglementat prin O.A.N.A.F. nr. 1.746 din 16 decembrie 2008;

* persoanele neinregistrate in scopuri de TVA (impozabile sau neimpozabile):

– achita efectiv TVA la bugetul general consolidat. Taxa poate fi achitata bugetului de stat si inainte de data inmatricularii, dar nu mai tarziu de data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea achizitiei intracomunitare;
– raporteaza operatiunea la organul fiscal teritorial in baza decontului de TVA, cod 301, reglementat prin O.A.N.A.F. nr. 1.498 din 31 octombrie 2008.

Atentie!
Prin site-ul sau,A.N.A.F. atentioneaza cumpa ratorii de mijloace de transport noi ca operatiunea de achizitie intracomunitara se taxeaza obligatoriu in Romania chiar daca furnizorul din statul membru a taxat contravaloarea autovehiculului si in statul sau conformfacturilor emise. Acest fapt nu exonereaza cumparatorul de plata TVA in Romania.

Prin atentionarea sa, A.NA.F. nu precizeaza care este baza de impozitare a TVA in acest caz. Pornind de la prevederile articolului 1381, consider ca baza de impozitare este cea reglementata prin art. 137 alin. (2) lit. a) conform caruia: „Baza de impozitare cuprinde urmatoarele: a) impozitele si taxele, daca prin lege nu se prevede altfel, cu exceptia taxei pe valoarea adaugata;“.

Regimul de taxare pentru autovehicule vechi (second-hand)
Pentru stabilirea corecta a regimului de taxare, trebuie sa avem in vedere statutul fiscal al vanzatorului stabilit in statul membru si al cumparatorului stabilit in Romania. In functie de statutul fiscal, vanzatorul stabilit intr-un stat membru poate aplica un regim normal de taxare sau un regim special de taxare.

Prin Directiva nr. 112 din 28 noiembrie 2006 a Comunitatii Europene, aplicarea regimului special de taxare este reglementata prin art. 313 si 326. In baza alin. (14) din art. 226, sect. 4 „Continutul facturilor“, furnizorul persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA este obligat sa mentioneze daca a aplicat acest regim si sa faca trimitere la unul din cele doua articole.

Practic, pot exista urmatoarele situatii concrete in care:

*  vanzatorul este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, dar nu aplica regimul special de taxare:
In aceasta situatie, regimul de taxare aplicabil este conditionat de statutul fiscal al cumparatorului din Romania:

*  daca respectivul cumparator este inregistrat in scopuri de TVA, comunica furnizorului codul sau valabil atribuit de autoritatile fiscale din Romania si furnizorul considera operatiunea o livrare intracomunitara.

In acest caz, pentru achizitia intracomunitara efectuata, cumparatorul procedeaza astfel:

1. aplica regimul de taxare inversa prin formula contabila

                          4426                                                     4427;

2. declara operatiunea in decontul de TVA, cod 300, la randul 4 corespunzator rulajului creditor al contului 4427 si la randul 15 corespunzator rulajului debitor al contului 4426;

3. raporteaza operatiunea de achizitie intracomunitara in declaratia recapitulativa trimestriala.

Retineti!
Pentru o astfel de situatie, in eventualitatea vanzarii ulterioare a acestui mijloc de transport, cumparatorul din Romania nu poate aplica regimul special pentru bunuri second-hand.

*  daca respectivul cumparator este o persoana fizica, iar transportul cade in sarcina vanzatorului, vanzatorul taxeaza operatiunea in tara sa si cumparatorul din Romania nu taxeaza operatiunea. Pentru astfel de situatii, cumparatorul trebuie sa faca dovada taxarii operatiunii pe baza facturii in care este inscrisa suma TVA colectata de furnizor in statul sau;

* daca respectivul cumparator este o persoana impozabila neinregistrata in scopuri de TVA sau o persoana neimpozabila, operatiunea de achizitie intracomunitara se considera impozabila in Romania numai daca valoarea mijlocului de transport este mai mare de 10.000 euro.

Daca nu depaseste acest plafon, furnizorul trebuie sa colecteze TVA in statul sau, fapt dovedit prin factura emisa. La urmatoarea achizitie de acest gen, cumparatorul trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA in baza art. 1531 inainte de efectuarea achizitiei. Dupa inregistrare, comunica furnizorului codul sau, iar acesta considera operatiunea de vanzare drept o livrare intracomunitara, scutita.

Astfel, operatiunea devine impozabila in Romania si, la momentul achizitiei bunului, cumparatorul din Romania procedeaza astfel:

1. achita efectiv TVA la bugetul general consolidat;
2. depune la organul fiscal decontul special de TVA, cod 301.

* vanzatorul este o persoana neimpozabila (o persoana fizica) sau o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA care aplica regimul special de taxare:

In aceasta situatie, achizitia intracomunitara nu este impozabila in Romania, indiferent de statutul fiscal al cumparatorului din Romania care poate fi:

* o persoana fizica; 
* o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA; 
* o persoana impozabila care nu este inregistrata in scopuri de TVA; 
*  o persoana juridica neimpozabila care nu este inregistrata in scopuri de TVA

Retineti!
Pentru o astfel de situatie, in eventualitatea vanzarii ulterioare a acestui mijloc de transport, cumparatorul din Romania inregistrat in scopuri de TVA poate aplica regimul special pentru bunuri secondhand, cu obligativitatea inscrierii acestei mentiuni pe factura emisa.

Cele mai frecvente intrebari ale abonatilor
Sa recapitulam pe baza de intrebari!

Intrebare:
Reprezint o firma stabilita in Romania, inregistrata in scopuri de TVA. Am achizitionat in luna ianuarie 2009 un autovehicul second-hand din Germania si am comunicat codul de inregistrare TVA acestui furnizor. Furnizorul este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA care a inscris pe factura emisa mentiunea „scutit de TVA“. Cum taxez in Romania aceasta operatiune?

Raspuns:
Operatiunea este impozabila in Romania deoarece ati comunicat furnizorului codul de inregistrare TVA al firmei din Romania si v-ati asumat astfel responsabilitatea taxarii operatiunii in Romania. Din acest motiv, firma din Germania considera operatiunea o livrare intracomunitara scutita de TVA cu drept de deducere.

In aceasta situatie, pentru firma dvs., operatiunea reprezinta o achizitie intracomunitara propriu-zisa pentru care trebuie sa aplicati regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427. Pe baza facturii primite de la furnizor, operatiunea trebuie evidentiata atat in jurnalul pentru vanzari, cat si in jurnalul pentru cumparari.

Pe baza jurnalelor astfel intocmite, operatiunea se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 dupa cum urmeaza:

– la randurile 4 si 4.1, corespunzatorul rulajului creditor al contului 4427;
– la randurile 15 si 15.1, corespunzatorul rulajului debitor al contului 4426;

Deoarece pentru furnizor operatiunea este o livrare intracomunitara si pentru firma dvs. operatiunea este o achizitie intracomunitara, trebuie sa raportati operatiunea prin declaratia recapitulativa cod 390, aferenta trimestrului I 2009.

In situatia in care doriti sa revindeti acest mijloc de transport, trebuie sa aplicati obligatoriu regimul normal de taxare chiar daca respectivul autovehicul este vechi.

Intrebare:
Reprezint o firma stabilita in Romania, inregistrata in scopuri de TVA. Am achizitionat in luna ianuarie 2009 un autovehicul second-hand din Franta de la o fundatie umanitara. Furnizorul este persoana neimpozabila, iar vanzarea se face in baza contractului incheiat, fara emiterea unei facturi. Cum taxez in Romania aceasta operatiune?

Raspuns:
Operatiunea nu este impozabila in Romania deoarece autovehiculul este vechi si vanzatorul este o persoana neimpozabila. Fiind o achizitie intracomunitara neimpozabila, operatiunea trebuie evident iata doar in jurnalul pentru cumparari in coloana 10 din modelul orientativ prezentat in O.M.E.F. nr. 1.372 din 6 mai 2008. In baza jurnalului pentru cumparari astfel intocmit, operatiunea se raporteaza prin decontul de TVA la randul 21, dar nu se raporteaza prin declaratia recapitulativa trimestriala cod 390, deoarece vanzatorul este persoana neimpozabila in Franta.

Intrebare:
Reprezint o firma stabilita in Romania, inregistrata in scopuri de TVA. Am achizitionat in luna ianuarie 2009 un autovehicul second-hand din Italia si am comunicat codul de inregistrare TVA furnizorului. Furnizorul este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA care a inscris pe factura emisa mentiunea „regim special de taxare“. Cum taxez in Romania aceasta operatiune?

Raspuns:
Operatiunea nu este impozabila in Romania deoarece pentru vanzarea autovehiculului vechi furnizorul a aplicat regimul special. Fiind o achizitie intracomunitara neimpozabila, operatiunea trebuie evidentiata doar in jurnalul pentru cumparari in coloana 10 din modelul orientativ prezentat in O.M.E.F. nr. 1.372 din 6 mai 2008.

In baza jurnalului pentru cumparari astfel intocmit, operatiunea se raporteaza prin decontul de TVA la randul 21, dar nu se raporteaza prin declaratia recapitulativa trimestriala cod 390 deoarece vanzatorul a aplicat regimul special de scutire.

In situatia in care doriti sa revindeti acest mijloc de transport, sunteti indreptatit sa aplicati regimul special reglementat prin art. 1522 din Codul fiscal.

Intrebare:
Reprezint o firma stabilita in Romania, inregistrata in scopuri de TVA Am achizitionat in luna ianuarie 2009 un autoturism second-hand de la o persoana fizica din Spania. Vanzarea se efectueaza in baza contractului incheiat cu persoana fizica, contract autentificat de un birou notarial din tara de origine.

Raspuns:
Operatiunea nu este impozabila in Romania deoarece autovehiculul este vechi si vanzatorul este o persoana fizica. Operatiunea se evidentiaza doar in jurnalul pentru cumparari in coloana 10 din modelul orientativ prezentat in O.M.E.F. nr. 1.372 din 6 mai 2008 si se raporteaza prin decontul de TVA la randul 21.

Totusi, inainte de incheierea contractului trebuie sa aveti grija ca autoturismul sa respecte conditiile de incadrare la autoturism vechi, in sensul ca nu este vandut de persoana fizica din Spania mai devreme de 6 luni de la data inmatricularii in Spania sau inainte de a efectua deplasari care depasesc 6.000 km. Daca autoturismul este nou, persoana fizica vanzatoare este considerata persoana impozabila pentru vanzarea autoturismului sau si datoreaza acest TVA in Spania deoarece operatiunea se incadreaza la livrari intracomunitare de mijloace de transport noi.

Articol preluat din Revista Romana de TVA nr. 3/ martie 2009.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Taxarea vehiculelor achizitionate din state comunitare ":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016