Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA - Schimbul de bunuri sau de servicii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Nov. 2007

Schimbul de bunuri sau de servicii In cazul unei operatiuni care implica o livrare de bunuri si/sau o prestare de servicii in schimbul unei livrari de bunuri si/sau prestari de servicii, fiecare ...

Schimbul de bunuri sau de servicii

In cazul unei operatiuni care implica o livrare de bunuri si/sau o prestare de servicii in schimbul unei livrari de bunuri si/sau prestari de servicii, fiecare persoana impozabila se considera ca a efectuat o livrare de bunuri si/sau o prestare de servicii cu plata.

Asadar, schimbul bunurilor sau al serviciilor va fi considerat o operatiune impozabila in masura in care aceasta este efectuata de catre o persoana impozabila, conditia existentei unei contraprestatii fiind indeplinita prin natura operatiunii.

Totodata, Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal evidentiaza, cu titlu exemplificativ, urmatoa- rele operatiuni care sunt considerate a intra in sfera livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii a caror plata se realizeaza printr-o alta livrare/prestare:

  • plata prin produse agricole, care constituie livrare de bunuri, a serviciului de prelucrare/obtinere a produselor agricole;
  • plata prin produse agricole, care constituie livrare de bunuri, a arendei, care constituie o prestare de servicii .

 Acest al doilea exemplu, prevazut de Norme, a fost sursa a numeroase litigii, de-a lungul timpului, in Romania. Motivatia acestui fapt consta in aceea ca exista un conflict sesizabil intre dispozitiile Codului fiscal si cele ale Normelor metodologice de aplicare a acestuia, intrucat arendarea bunurilor imobile reprezinta o operatiune scutita de TVA,


conform dispozitiilor art. 141 alin. (2) lit. e). Cod fiscal, iar plata in natura a arendei o introduce in sfera operatiunilor impozabile.

In concluzie, desi situatia este mai mult decat neclara, in momentul de fata, consideram ca prevederile schimbului de bunuri sau de servicii se refera la operatiuni distincte (precum prestarea unui serviciu de consultanta in schimbul prestarii unui serviciu de intretinere a utilajelor), si nu la operatiuni care implica un schimb, datorita reglementarii lor juridice (dispozitiile Codului civil si cele ale Legii nr. 16/1994 privind arendarea prevad faptul ca plata arendei poate fi realizata atat in bani, cat si in natura).

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA - Schimbul de bunuri sau de servicii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016