Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Clienti neincasati aflati in stare de faliment. TVA. Inregistrari contabile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Mai. 2011
Tags: tva, clienti neincasati, codul fiscal, ajustarea bazei de impozitare a tva, clienti incerti

Problema:Avem clienti neincasati aflati in stare de faliment, iar procedura de faliment a fost inchisa in baza unei hotarari judecatoresti. Ce facem cu creanta neincasata? Este aceasta deductibila la ...

Problema:
Avem clienti neincasati aflati in stare de faliment, iar procedura de faliment a fost inchisa in baza unei hotarari judecatoresti. Ce facem cu creanta neincasata? Este aceasta deductibila la calculul profitului impozabil? Ce se intampla cu TVA din factura emisa si neincasata de la client? Putem ajusta TVA in aceasta situatie? Care sunt inregistrarile contabile pentru aceste operatiuni in contabilitate?

Solutie:

1. Din punctul de vedere al impozitului pe profit

Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile art 21 alin (1) din Codul fiscal.
Sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri si pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor neincasate, in cazul in care procedura de faliment a debitorului a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti, art 21 alin (2) lit n)  din Codul fiscal. Asadar, din perspectiva impozitului pe profit, aceasta cheltuiala este deductibila.
 
2. Din punctul de vedere al TVA
In conformitate cu art 138 lit d) din Codul fiscal baza de impozitare a taxei se reduce in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de Legea 85/2006 privind procedura insolventei, hotarare ramasa definitiva si irevocabila.
 
Norme metodologice:


20. (1) In situatiile prevazute la art. 138 din Codul fiscal, furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii isi ajusteaza baza impozabila a taxei dupa efectuarea livrarii/prestarii, sau dupa facturarea livrarii/prestarii chiar daca livrarea/prestarea nu au fost efectuate dar evenimentele prevazute la art. 138 din Codul fiscal intervin ulterior facturarii si inregistrarii taxei in evidentele persoanei impozabile. In acest scop furnizorii/prestatorii trebuie sa emita facturi cu valorile inscrise cu semnul minus cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus, daca baza de impozitare se majoreaza, care vor fi transmise si beneficiarului.

(3) Ajustarea bazei de impozitare a TVA, prevazuta la art. 138 lit. d) din Codul fiscal, este permisa numai in situatia in care data declararii falimentului beneficiarilor a intervenit dupa data de 1 ianuarie 2004, inclusiv pentru facturile emise inainte de aceasta data, daca contravaloarea bunurilor livrate/serviciilor prestate ori taxa pe valoarea adaugata aferenta consemnata in aceste facturi nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului.

Ajustarea bazei de impozitare a TVA este permisa doar in cazul falimentului  beneficiarului, prin emiterea unei facturi cu reducerea bazei de impozitare, daca TVA-ul a fost inregistrat in evidentele societatii.
 
3. Din punct de vedere contabil
 Functiunea conturilor din Ordinul 3055 din 29 octombrie 2009 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, mentioneaza faptul ca sumele trecute pe cheltuieli cu ocazia scoaterii din evidenta a clientilor incerti sau a debitorilor se inregistreaza pe seama contului 654 „Pierderi din creante si debitori diversi”.
   Vom avea urmatoarele inregistrari:
1. Inregistrarea prestarii serviciului:
    4111  Clienti = % 704 Venituri din lucrari executate si servicii prestate
                                 4427 TVA colectata
                                                                                 
2. Inregistrarea trecerii clientului pe clienti incerti datorita riscului de neplata:
    4118 Clienti incerti sau in litigi = 4111 Clienti                          
 
 3. Constituirea unei ajustari pentru deprecierea creantei in momentul declararii procedurii de deschidere a falimentului, pe baza hotararii judecatoresti:
6814 Cheltuieli de exploatare = 491 Ajustari pentru depreciere creantelor – clenti privind ajustarile pentru deprecierea activelor circulante

Scoaterea din activ a creantei incerte in urma hotararii de faliment definitive si irevocabile:
654 Pierderi din creante si debitori diversi = 4118 Clienti incerti sau in litigiu                    

In rosu:
 4118 Clienti incerti sau in litigiu = 4427 TVA colectata                                                                                             
 Anularea ajustarii pentru deprecierea creantei:
 491 Ajustari pentru deprecierea creantelor – clienti = 7814 Venituri din ajustari pentru deprecierea activelor circulante

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016