Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce regim contabil si fiscal se aplica pentru debite clienti care nu se mai pot incasa?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Iun. 2016
Tags: tratament contabil, tva, provizioane, deduceri tva, codul fiscal, clienti neincasati

In cazul in care o firma intra in lichidare si nu se mai poate recupera debitul, vom vedea care sunt operatiunile corecte care se fac pentru stingerea debitului in anul 2016 daca facturile sunt din anul 2015 si contin TVA 24%.

Din cele expuse intelegem ca societatea dvs. are de incasat creante comerciale de la un client, sume care nu se mai pot recupera deoarece clientul  se afla in procedura de lichidare. Nu specificati daca respectivul client de la care aveti de incasat facturi emise in anul 2015 se afla in procedura de dizolvare cu lichidare sau se afla in procedura insolventei prevazuta de Legea nr. 85/2014. Aceste informatii sunt necesare pentru determinarea tratamentului fiscal al operatiunii.

Din punct de vedere contabil, operatiunea de scoatere din evidenta a unui client se reflecta prin formula contabila:

654 Pierderi din creante si debitori diversi    =    4118 Clienti incerti/4111 Clienti

Revenind la tratamentul fiscal va informam asupra catorva situatii posibile in care va puteti afla:

1.  Pana la data scoaterii din evidenta a creantei societatea dvs. nu a constituit si inregistrat un provizion pentru clienti incerti. In aceasta situatia , cheltuiala cu scoaterea din evidenta este nedeductibila la calculul impozitului pe profit.

2.  Cheltuiala  este integral deductibila daca va aflati in una din urmatoarele situatii:
-    punerea in aplicare a unui plan de reorganizare confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014
;
-    procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti;
-    debitorul a decedat si creanta nu poate fi recuperata de la mostenitori;
-    debitorul este dizolvat, in cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, sau lichidat, fara succesor;
-    debitorul inregistreaza dificultati financiare majore care ii afecteaza intreg patrimoniul;
-    au fost incheiate contracte de asigurare.

3.  Societatea dvs. decide sa constituie  un provizion (6814 = 491), urmand sa scoata din evidenta creanta asupra clientului la un termen viitor (de exemplu, cu ocazia  inventarierii patrimoniului).

 Ajustarile pentru deprecierea creantelor (provizioane) sunt deductibile in limita unui procent de 30% din valoarea acestora, daca creantele indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii (conditiile sunt cumulative):
-    sunt neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei;
-    nu sunt garantate de alta persoana;
-    sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului.

La data scoaterii din evidenta a creantei (de exemplu, in urma inventarierii) cheltuiala (din cont 654) este integral deductibila.
In acest moment provizionul nu mai are obiect si se reia pe venituri prin inregistrarea:
491 Ajustari pentru depreciere clienti     = 7814 Venituri din ajustari pentru deprecierea activelor circulante

Atentie! 70% din venit este neimpozabil , iar 30% este impozabil.

Din punct de vedere al TVA, potrivit art. 287 lit d) din Codul Fiscal, baza de impozitare a TVA se reduce in cazul in care:
-  contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a falimentului beneficiarului
-  sau ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, prin care creanta creditorului este modificata sau eliminata.

Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de confirmare a planului de reorganizare, iar, in cazul falimentului beneficiarului, incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei, hotarare ramasa definitiva/definitiva si irevocabila, dupa caz.

Ajustarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adaugata, prevazuta la art. 287 lit. d) din Codul fiscal, este permisa pentru facturile emise care se afla in cadrul termenului de prescriptie prevazut in Codul de procedura fiscala.

In cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o hotarare judecatoreasca, prin care creanta creditorului este modificata sau eliminata, ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de confirmare a planului de reorganizare, daca aceasta a intervenit dupa data de 1 ianuarie 2016.

Pentru scoaterea din evidenta a creantei este recomandat sa dispuneti de o decizie a administratorului/conducerii societatii.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de S.M. Armaselu - Expert contabil
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Ce regim contabil si fiscal se aplica pentru debite clienti care nu se mai pot incasa?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016