Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Autor: Georgeta Serban Matei, valabil la 18-Noiembrie-2010Intrebare: O persoana fizica care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala s-a inregistrat ca platitoare de TVA in ...
Autor: Georgeta Serban Matei, valabil la 18-Noiembrie-2010Intrebare:
O persoana fizica care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala s-a inregistrat ca platitoare de TVA in octombrie 2010. Plafonul de TVA, de 35.000 euro a fost depasit in anul 2008. Pentru perioada ... depasire plafon 2008, anul 2009 si perioada ian - sept 2010 va calcula TVA datorata si o va trece in primul decont de TVA (trimestrul IV 2010) la rubrica regularizari.
In luna noiembrie 2010 persoana fizica cumpara de la o persoana juridica platitoare de TVA in baza unei facturi care are CUI al persoanei fizice platitoare de TVA un apartament cu destinatia de locuinta si birou. Intrebarea este daca persoana fizica platitoare de TVA isi poate deduce TVA din achizitia apartamentului? La ce tip de cheltuieli si servicii are drept de deducere a TVA?
Raspuns:
In situatia in care bunul este achizitionat pe numele persoanei fizice considerata persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, se poate exercita dreptul de deducere a TVA numai in situatia in care se poate demonstra faptul ca apartamentul respectiv este utilizat integral pentru realizarea de operatiuni taxabile.
Exercitarea acestui drept are la baza prevederile alineatului (2) litera a) al art. 145 conform caruia orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate realizarii de operatiuni taxabile.
Manual de politici contabile - Stick USB
Cartea verde a contabilitatii
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Totusi, acest drept nu se poate exercita in situatia in care apartamentul respectiv este utilizat in acelasi timp drept locuinta personala. Pentru a considera deductibila suma TVA aferenta achizitiei trebuie sa demonstrati faptul ca apartamentul respectiv se utilizeaza integral ca spatiu de lucru pentru realizarea de operatiuni taxabile. Cu exceptia contractelor de inchiriere, legislatia fiscala nu permite exercitarea partiala a dreptului de dreptului de deducere in functie de cota parte a cladirii utilizata in scopul afacerii. in acest caz, daca factura se emite pe numele persoanei fizice inregistrate fiscal ca persoana impozabila, trebuie limitat integral dreptul de deducere a TVA facturata de catre vanzator.
Astfel, valoarea facturii emise de catre vanzator se evidentiaza de catre persoana fizica prin decontul de TVA la randul 21 denumit "Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 24%". Suma TVA se limiteaza la deducere prin completarea randului 26 denumit "SUB-TOTAL TAXA DEDUSA CONFORM ART. 145 sI ART. 145^1 SAU ART. 147 sI ART. 145^1" din care se scade suma TVA facturata de vanzator. Limitarea are la baza prevederile art. 145 deoarece firma dvs. nu utilizeaza integral bunul pentru realizarea de operatiuni taxabile.
In alta ordine de idei, similar rationamentului prezentat anterior, autorul respectiv isi poate exercita dreptul de deducere numai pentru bunurile si serviciile achizitionate in vederea desfasuarii activitatii sale pentru care este inregistrat d.p.d.v. fiscal. De exemplu, daca este scriitor, poate achizitiona si exercita dreptul de deducere d.p.d.v. al TVA si al impozitului pe venit pentru mobilier, aparatura birotica, materiale consumabile (hartie, toner, etc.), servicii de editare, servicii de tipografie, servicii de inchiriere spatii pentru expunerea operelor artistice, etc. Daca este pictor, poate achizitiona materialele necesare realizarii operelor de arta care ulterior sunt comercializate, realizand astfel operatiuni taxabile. Asa cum se poate constata, natura bunurilor si serviciilor pentru care se poate exercita dreptul de deducere a TVA este determinata de natura activitatii desfasurate de catre persoana fizica respectiva in calitate de persoana impozabila.
Regula generala prevede faptul ca exercitarea dreptului de deducere se efectueaza sub rezerva respectarii conditiei impuse prin art. 146 alin. (1) litera a) conform careia pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei datorate sau achitate, persoana impozabila cumparatoare trebuie sa detina o factura emisa in baza prevederilor art. 155. in acest context, prin normele de aplicare ale art. 146 alin. (1), la punctul 46 se impune justificarea deducerii taxei numai pe baza exemplarului original al facturii care trebuie sa cuprinda toate informatiile obligatorii reglementate prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Cum combate UE frauda in domeniul TVA?Marfa distrusa in timpul unui transport intracomunitarSarbatorile aduc surprize deosebite pentru contabili!Studiu de caz: Declaratia 390 si plata TVA-ului in cazul prestarilor de serviciiNoutati Legislatie Fiscala 20 - 24 iulie 2009 - Monitorul OficialUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITArticole similare
Achizitie autocamion din UE. Regim TVA. Plata in numerarNoile modificari ale Codului fiscal. Vezi Ordonanta nr. 87Noi modificari privind scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVACastig din cedarea partilor sociale realizate de nerezidenti. Ce declaratii si impozite sunt obligatorii?Societate neplatitoare de TVA. Obligatia inregistrarii in ROIUltimele articole
OUG 128/2024: Anumite persoane fizice NU vor mai plati CASS din 1 ianuarie 2025SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiHG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROArticole similare
Bunuri expirate. Colectam TVA?Facturare avans. Se pot emite fara sa se incaseze avansul la momentul emiterii?Cum va puteti recupera in 2018 TAXEle auto achitate in perioada 01.01.2007-31.01.2017Zoom fiscal OUG 44/2015: Toate facilitatile fiscale din 2016 cu explicatii detaliateCodul Fiscal 2010 TITLUL VI - Capitolul V - Locul operatiunilor cuprinse in sfera de aplicare a TAXEiUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Bolos: Bonificatia de 3% acordata celor bun-platnici ar putea fi permanentaCheltuieli cu ocazia petrecerilor de Craciun pentru angajati. Cum sunt considerate dpdv fiscalMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVACe OBLIGATII au persoanele care utilizeaza sistemul E-TVA, implementat din 1 august 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"