Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Faptul generator si exgibilitatea TVA pentru achizitii intracomunitare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Aug. 2012 Exclusiv
Tags: achizitii intracomunitare, faptul generator, exigibilitatea tva

Analizam, mai jos, urmatoarele doua situatii: 1. In luna iunie socitatea plateste in avans contravaloare marfa din Cehia pentru care are factura de avans.La finele lunii iunie se primeste factura finala din care nu se scade avansul (valorile sunt egale), iar marfa este receptionata pe data de 02.07.2012 .S-au facut urmatoare inregistrari: 327=401 401=409 409=401 In declaratia 390 si 300 a lunii iunie s-a raportat doar factura finala (nu s-au raportat si facturile de avans). Vom vedea in ce masura este corecta abordarea mentionata. 2. In luna iulie se plateste avans in Anglia pe baza facturii proforme care contine toate datele necesare unei facturi conf. Cod fiscal .Vom vedea daca aceasta factura se declara in 390 si 300 aferente lunii iulie.

Raspuns:

In legatura cu "Faptul generator si exigibilitatea TVA pentru achizitii intracomunitare de bunuri", la art. 135 din Codul fiscal  se prevede ca:
 
 "(1) In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, faptul generator intervine la data la care ar interveni faptul generator pentru livrari de bunuri similare, in statul membru in care se face achizitia.
 
(2) In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator.
 
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevazute in legislatia altui stat membru la articolul echivalent art. 155 alin. (1), daca aceasta este emisa inainte de cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator" .
 
In concluzie, ati procedat corect in cazul facturii din Cehia, raportand numai factura finala.
 
In ceea ce priveste factura proforma achitata furnizorului din Anglia, aceasta  se va raporta prin formularele  300 si 390 in luna iulie 2012 cu termen de depunere a declaratiilor pana la data de 25.08.201.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Faptul generator si exgibilitatea TVA pentru achizitii intracomunitare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016