keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Achizitii pe baza de aviz de insotire a marfii, fara factura. Monografie contabila

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Ian. 2020 Exclusiv
Tags: aviz insotire a marfii, factura, obligatii fiscale, monografie contabila

O firma inregistrata in scopuri de T.V.A achizitioneaza din Ungaria bunuri care au venit cu aviz de insotire a marfii. In cazul in care furnizorul nu emite factura, care sunt obligatiile fiscale in acest caz? Care este monografia contabila?

Potrivit specialistului Portal Codul Fiscal, Mariana Prejbeanu, procedura descrisa nu este corecta in totalitate. Conform Normelor generale de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile, aprobate prin OMFP 2634/2015, avizul de insotire a marfii se intocmeste de catre entitatile care nu au posibilitatea intocmirii facturii in momentul livrarii produselor, marfurilor sau altor valori materiale si trebuie sa contina mentiunea cauzei pentru care s-a intocmit avizul si nu factura.
 
Daca societatea din Ungaria nu are posibilitatea emiterii facturii la momentul livrarii produselor, va intocmi avizul de insotire a marfii, urmand ca ulterior sa emita si factura, in care se va face mentiune cu privire la aviz. 
De mentionat ca potrivit normelor specifice de intocmire a formularelor, aprobate tot prin OMFP 2634/2015 nu este obligatorie completarea avizului cu valoarea bunurilor livrate, normele precizand ca, in conditiile in care datele valorice (pretul unitar si valoarea) nu se inscriu in avizul de insotire a marfii, aceste date trebuie sa se regaseasca intr-un alt document justificativ care sta la baza inregistrarii in contabilitate a valorii bunurilor. 
 
Din punct de vedere al TVA, potrivit art 273 alin 1) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal:
Se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului,catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.
Operatiunea descrisa de dumneavoastra reprezinta o operatiune intracomunitara de bunuri, intrucat bunurile sunt expediate dintr-un stat membru UE in alt stat membru.
 
Conform art 284 din Codul fiscal:
,, (1) In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, faptul generator intervine la data la care ar interveni faptul generator pentru livrari de bunuri similare, in statul membru in care se face achizitia.
(2) In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevazute in legislatia altui stat membru la articolul care transpune prevederile art. 222 din Directiva 112 sau, dupa caz, la data emiterii autofacturii prevazute la art. 319 alin. (9) ori in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, daca nu a fost emisa nicio factura/autofactura pana la data respectiva.
 
Potrivit pct.28, alin.(3) din Normele metodologice:
Daca beneficiarul nu a primit o factura de la furnizor pana in a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a avut loc faptul generator, are obligatia sa emita autofactura prevazuta la art. 320 alin. (1) din Codul fiscal. Pentru determinarea taxei se utilizeaza cursul de schimb prevazut la art. 290 din Codul fiscal, respectiv cel din data emiterii autofacturii. In situatia in care, ulterior emiterii autofacturii, beneficiarul primeste factura de la furnizor, care este emisa la o data anterioara datei autofacturii, acesta are obligatia de a ajusta baza de impozitare in functie de cursul de schimb in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizor.
 
Art.290 al Codului fiscal prevede:
(2) Daca elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare a unei operatiuni, alta decat importul de bunuri, se exprima in valuta, cursul de schimb care se aplica este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau ultimul curs de schimb publicat de Banca Centrala Europeana ori cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, valabil la data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza, iar, in cazul operatiunilor supuse sistemului TVA la incasare prevazut la art. 282 alin. (3) - (8), la data la care ar fi intervenit exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza daca nu ar fi fost supusa sistemului TVA la incasare.
Potrivit pct. 35 alin. 4 din Normele metodologice date in aplicarea art. 290 din Codul fiscal, in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri, cursul de schimb utilizat pentru determinarea in lei a bazei impozabile a taxei este cursul din data exigibilitatii taxei, indiferent de data la care sunt sau vor fi receptionate bunurile.
 
Potrivit art 308 alin 1 din Codul fiscal, in cazul unei achizitii intracomunitara de bunuri, persoana obligata la plata taxei este persoana care efectueaza achizitia intracomunitara (firma din Romania).
 
Firma din Romania (avand in vedere ca nu se afla in posesia unei facturi), trebuie sa autofactureze operatiunile respective pana cel mai tarziu in a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei (respectiv la livrarea bunurilor) potrivit prevederilor art 320 alin 1 din Codul fiscal.
 
ART. 320 - Alte documente precizeaza:
Persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila, obligata la plata taxei in conditiile prevazute la art. 307 alin. (2) - (4) si (6) si ale art. 308,trebuie sa autofactureze operatiunile respective pana cel mai tarziu in a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, in cazul in care persoana respectiva nu se afla in posesia facturii emise de furnizor/prestator.
In baza autofacturii se va efectua inregistrarea contabila a TVA prin mecanismul taxarii inverse 4426 = 4427.
 
Referitor la declaratia recapitulativa 390, conform art 325 alin 1 lit d din Codul fiscal:
,,Orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317 trebuie sa intocmeasca si sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice, o declaratie recapitulativa in care mentioneaza:
d) achizitiile intracomunitare de bunuri taxabile, pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva.
 
Asadar,find vorba de o achizitie intracomunitara de bunuri, trebuie sa intocmiti declaratia recapitulativa 390.
 
In concluzie:
Pentru achizitia de bunuri in cazul in care furnizorul din Ungaria nu emite factura aveti obligatia de a emite o autofactura, astfel:
Daca livrarea (transportul si receptia) bunurilor a avut loc in luna X (de ex.iulie), se emite o autofactura pana la data de 15 august.
Pretul trecut pe autofactura este costul total al marfii, la cursul din ziua emiterii.
Cursul de schimb utilizat pentru determinarea in lei a bazei impozabile a taxei este cursul din data exigibilitatii taxei iar aceasta este in acest caz data emiterii autofacturii.
 
Autofactura se emite intr-un singur exemplar, nu are o forma prevazuta de lege dar trebuie sa contina datele obligatorii unei facturi.
Autofactura va cuprinde la rubrica furnizor, furnizorul extern iar la rubrica beneficiar cumparatorul din Romania. Singurul scop al autofacturii este acela de a fi un document justificativ pentru inregistrarile referitoare la TVA.
La primirea facturii persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila va inscrie pe factura o referire la autofacturare, iar pe autofactura, o referire la factura.
 
Autofactura nu se comunica furnizorului bunurilor.
Pe baza autofacturii se aplica taxarea inversa si se declara TVA atat ca taxa colectata cat si ca taxa deductibila in decontul 300.
In declaratia 390 se declara la capitolul Achizitii intracomunitare de bunuri.
La acest capitol se inscrie suma totala a achizitiilor intracomunitare de bunuri, pe fiecare furnizor, pentru care persoana impozabila, care depune declaratia, este obligata la plata taxei conform art. 308 din Codul fiscal si pentru care exigibilitatea taxei intervine in luna calendaristica respectiva.
 
Inregistrarile contabile sunt:
 
- la momentul primirii avizului si receptiei marfii
 
371=408
 
- la momentul primirii facturii
 
408=401
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016