Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Indemnizatie de deplasare in tara: Care sunt conditiile de acordare a diurnei si implicatiile fiscale?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Nov. 2022
Indemnizatie de deplasare in tara: Care sunt conditiile de acordare a diurnei si implicatiile fiscale?
Tags: diurna, acordare diurna, indemnizatia de deplasare

Care sunt conditiile de acordare a diurnei si implicatiile fiscale?

Actul normativ care reglementeaza modul de acordare a indemnizatiei de deplasare este HG nr. 714/2018 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in interesul serviciului.


Avand in vedere modul lapidar, general si neutru al intrebarii, pentru formularea raspunsului se va avea in vedere ca este vorba de o societate platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, care are personal angajat si care isi desfasoara activitatea potrivit codului CAEN 4941 Transport rutier marfa in interiorul tarii.

Potrivit actului normativ invocat, pentru perioada cuprinsa intre 1 ianuarie 2022 30 aprilie 2022 pentru diurna acordata la intern suma maxima prevazuta a fost de 20 lei x 2,5 =50, pentru distantele mai mari de 50 de km, indiferent de functia detinuta de persoana trimisa in delegatie/detasare.

Incepand cu veniturile aferente lunii mai 2022, in Codul fiscal, asa cum a fost modificat prin Legea nr. 72/2022 pentru anularea unor obligatii fiscale si pentru modificarea unor acte normative (lege in vigoare din 3 aprilie) se introduce un nou plafon pentru sumele neimpozabile si anume cel privind 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.

La art. 76 alin. (2) lit. k) se precizeaza ca se considera venituri asimilate salariilor si sumele acordate drept indemnizatie de delegare, indemnizatie de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului pentru partea care depaseste unul din plafoanele stabilite pentru deplasarile respective:

- 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, 
- in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.



Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se inmulteste cu numarul de zile din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii in alta localitate.

De exemplu: pentru 6 zile de deplasare in tara, la un salariu brut de 3.200 lei, diurna se stabileste astfel:
3 x 3.200 : 22 x 6 =2.618

Pentru stabilirea celeilalte limite suma este 20 x 2,5 x 6 = 300

Suma de 300 de lei este inferioara celei de 2.618 lei si angajatului i se va recunoaste drept venit neimpozabil cei 300 de lei.

Numarul zilelor calendaristice in care persoana se afla in delegare sau detasare se socoteste de la data si ora plecarii pana la data si ora inapoierii mijlocului de transport din si in localitatea unde isi are locul permanent de munca, considerandu-se fiecare 24 de ore cate o zi de delegare sau detasare.

Pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi a perioadei de deplasare, in cazul delegarii de mai multe zile, indemnizatia se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore.

Suma privind indemnizatia de deplasare se stabileste separat de cea care acopera cheltuielile cu transportul si cazarea.

Sumele acordate drept diurna care depasesc valoarea cea mai mica dintre cele doua plafoane se supun impozitului pe salarii si se includ in baza lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii.

Societatea, care asa cum s-a mentionat, are statut fiscal de microintreprinere, isi va stabili impozitul aferent prin aplicarea cotei de 1% asupra bazei determinate conform prevederilor art. 53, cum se dispune la titlului III din Codul fiscal.

valabil la 06 nov 2022

Revenire: 

 

Referitor la exemplul din raspuns, inteleg ca salariatului in cauza i se va introduce in statul de plata alte drepturi (diurna) 2618 lei, iar 2318 lei ( 2618-300) vor intra in baza impozabila lunara pentru calculul contributiilor sociale obligatorii? Cum anume " suma privind indemnizatia de deplasare se stabileste separat de cea care acopera cheltuielile cu transportul si cazarea"?

Raspuns: 

Indemnizatia de deplasare/diurna este un drept care se acorda tuturor persoanelor fizice care au calitatea de salariat, pe perioada exercitarii temporare din dispozitia angajatorului a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului de munca al salariatului (art. 41 48 din Codul muncii).

Salariatul are in acelasi timp si dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare.

Inainte de a pleca in delegare, salariatul completeaza un Ordin de deplasare/delegatie cod 14-5-4 (conform OMFP nr. 2634/2015 privind documentele financiar-contabile).

Ordinul de deplasare/delegatie se intocmeste pentru fiecare deplasare, de catre persoana care urmeaza a efectua deplasarea, precum si pentru justificarea avansurilor acordate in vederea platii cu numerar a diverselor servicii hoteliere (cazare si eventual masa).

In cazul in care la decontarea avansului suma cheltuielilor efectuate este mai mare decat avansul primit, pentru diferenta de primit de catre titularul de avans se intocmeste Dispozitie de plata catre casierie (cod 14-4-4).

Daca la decontare, sumele privind cheltuielile efective sunt mai mici decat avansul primit, diferenta de restituit de catre titularul de avans se depune la casierie pe baza de Dispozitie de incasare catre casierie (cod 14-4-4).

Diurna in sine, utilizata pentru acoperirea nevoilor de hrana si a unor cheltuieli marunte, nu are la baza un document cum ar fi bonul, chitanta sau factura deoarece aceasta nu se justifica.

Din exemplul transmis prin raspunsul anterior s-a incercat sa se explice ca din luna mai 2022 se iau in calcul doua plafoane. Din compararea celor doua limite (minima de 300 lei si maxima 2.618 lei) rezulta ca suma neimpozabila este de 300 lei. Nu se face diferenta dintre cele doua praguri.

Se impoziteaza suma cheltuita care depaseste plafonul minim.

Daca salariatul s-a incadrat in suma de 300 care reprezinta suma acordata pentru diurna nu rezulta venit impozabil.

Daca a cheltuit o suma mai mare, de ex. 500 de lei, pentru diferenta de 200 se va calcula impozit pe venit si contributii sociale.
Calculul este strict pentru diurna.

Celelalte cheltuieli privind transportul si cazarea trebuie justificate prin documente si ceea ce se depaseste se restituie prin dispozitia de incasare.

Sumele respective se reflecta in contabilitate prin acelasi cont (ct. 625) si de aceea se face mentiunea ca atunci cand se determina limita neimpozabila trebuie sa se ia in calcul numai indemnizatia de deplasare (diurna).

De ex. daca in ct. 625 exista suma de 1.000 lei, numai pentru cei 500 se calculeaza cat este neimpozabil si cat impozabil.
In statul de plata se trece suma efectiv cheltuita cu diurna (sau acordata prin contractul de munca) din care se scade suma recunoscuta ca neimpozabila (500 300 = 200).



Raspuns oferit in luna noiembrie 2022 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Indemnizatie de deplasare in tara: Care sunt conditiile de acordare a diurnei si implicatiile fiscale?":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016