keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Care este baza legala pentru acordarea diurnei in tara si in strainatate?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Iul. 2018
Tags: acordare diurna, diurna in tara, diurna in strainatate

In cele ce urmeaza vom vedea care este baza legala pentru acordarea diurnei societatilor comerciale in 2018. De asemenea, vom afla si care este baza legala pentru acordarea fractionata a plafonului zilnic de diurna.

Specialistul raspunde

Art. 44 alin. (2) din Codul muncii stabileste ca salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca/contractual individual de munca  aplicabil.
Asadar, diurna se stabileste prin negociere, de regula, prin contractul de munca. In cazul in care la nivelul angajatorului nu exista contract colectiv de munca, diurna se stabileste prin contractul indvidual de munca.
In cazul in care diurna nu a fost stabilita prin contractul individual de munca se va incheia act aditional.

Sunt venituri impozabile conform art. 76 alin. (2) lit. m) din Codul fiscal, indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare primite pe perioada deplasarii, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul desfasurarii activitatii, astfel cum este prevazut in raportul juridic, de catre administratorii stabiliti potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat, de catre directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat potrivit legii, de catre membrii directoratului de la societatile administrate in sistem dualist si ai consiliului de supraveghere, potrivit legii, precum si de catre manageri, in baza contractului de management prevazut de lege, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
(I) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;
(II) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar;

Art. 76 alin. (4) lit. j) din Codul fiscal stabileste ca, nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit, indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite pe perioada deplasarii, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul desfasurarii activitatii, astfel cum este prevazut in raportul juridic, de catre administratorii stabiliti potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat, de catre directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat potrivit legii, de catre membrii directoratului de la societatile administrate in sistem dualist si ai consiliului de supraveghere, potrivit legii, si de catre manageri, in baza contractului de management prevazut de lege, in limita plafonului neimpozabil (2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice), precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare.

In ceea ce priveste contributiile sociale, art. 142 lit. i) din Codul fiscal stabileste ca, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale urmatoarele:

i) indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite pe perioada deplasarii, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul desfasurarii activitatii, astfel cum este prevazut in raportul juridic, de catre administratorii stabiliti potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat, de catre directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat potrivit legii, de catre membrii directoratului de la societatile administrate in sistem dualist si ai consiliului de supraveghere, potrivit legii, si de catre manageri, in baza contractului de management prevazut de lege, in limita plafonului neimpozabil stabilit la art. 76 alin. (2) lit. m), precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare. Plafonul zilnic neimpozabil se acorda numai daca durata deplasarii este mai mare de 12 ore, considerandu-se fiecare 24 de ore cate o zi de deplasare in interesul desfasurarii activitatii.

Asa cum se poate observa din aceste texte legale rezulta ca, diurna acordata administratorului este neimpozabila si netaxabila cu contributii sociale in limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice cu conditia sa fie acordata astfel cum este prevazut in raportul juridic. Aceasta inseamna ca diurna (cuantumul si conditiile de acordare) trebuie sa fie prevazuta in contractul de mandat/administrare incheiat cu administratorul.

Conform art. 76 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal, indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati, potrivit legii, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, in urmatoarele limite:
(a) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice; 
(b) strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate, pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.

Pentru a nu fi impozabila, diurna trebuie sa fie acordata in conditiile prevazute de legislatia care reglementeaza diurna la institutiile publice.
Conform prevederilor de la art. 9 din HG nr. 1860/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, persoana aflata in delegare sau detasare intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 5 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca primeste o indemnizatie zilnica de delegare sau de detasare de 17 lei, indiferent de functia pe care o indeplineste si de autoritatea sau institutia publica in care isi desfasoara activitatea.

Astfel, in Romania, diurna zilnica deductibila fiscal, nu poate fi mai mare decat 42,5 lei/zi (17 lei x 2,5).
Diurna legala pentru deplasari in strainatate este cea prevazuta de HG 518/2005, cu modificarile si completarile ulterioare .
In general, pentru tarile membre UE (ex. Germania, Franta, Italia, etc), diurna este 35 euro /zi.Nivelul maxim legal al diurnei stabilit pentru fiecare tara in parte se indexeaza cu 2.5 ( 35*2.5=87.5 euro zi).

Perioada pentru care se acorda diurna in valuta se determina in functie de mijlocul de transport folosit, avandu-se in vedere:
a)momentul decolarii avionului, la plecarea in strainatate, si momentul aterizarii avionului, la sosirea in tara, de si pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a Romaniei;
b)momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, atat la plecarea in strainatate, cat si la inapoierea in tara.

Pentru fractiunile de timp care nu insumeaza 24 de ore, diurna se acorda astfel: 50% pana la 12 ore si 100% pentru perioada care depaseste 12 ore.

La intorcerea din deplasare se va intocmi Ordinul de deplasare prevazut in OMFP 2634/2015 privind documentele financiar contabile, la care vor fi calculate si anexate toate cheltuielile efectuate.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Contabilitate, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016