Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 15 Iul. 2021 Exclusiv
Suntem o societate de IT. O mare parte din salariatii nostrii sunt in regim de telemunca, cu domiciliul in alte orase. Periodic, cel putin odata pe luna, sunt chemati la sediul societatii.
Intrebari:
1) Se poate considera delegatie deplasarea salariatilor de la domiciliul lor la sediul societatii situate in alta localitate decat domiciliu salariatilor ?
2) Se poate acorda diurna?
3) Se pot deconta cheltuielile de cazare , cazare efectuata in localitatea unde are sediul societatea?
4) Dar daca salariatii in telemunca sunt trimisi in alta localitate diferita de localitatea unde se afla sediul firmei putem vorbi de delegatie(diurnal, cazare)?
Daca raspunsul la intrebarile de mai sus este negativ, adica pentru salariatii in telemunca venirea la sediu nu reprezinta delegatie, daca schimb tipul contractului in munca la domiciliu as putea acorda diurna si cazare la venirea lor la sediul firmei situata in alta localitate decat cea de domiciliu al salariatului?
Raspunsul consultantului fiscal Constanta Popa:

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

Declaratia Unica 2023 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Potrivit art. 44 alin. (2) coroborat cu art. 43 din Codul muncii salariatii delegati au dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare (diurna), prin delegarea intelegandu-se exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.
Totodata, conform art. 2 lit. a din Legea 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca prin telemunca se intelege forma de organizare a muncii prin care salariatul, in mod regulat si voluntar, isi indeplineste atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor. La art. 5 alin. (2) lit. b) din lege se prevede ca, in cazul activitatii de telemunca, in contractul individual de munca se precizeaza si perioada si/sau zilele in care telesalariatul isi desfasoara activitatea la un loc de munca organizat de angajator.
Reiese ca, in cazul activitatii de telemunca, salariatii au doua locuri de munca, astfel ca, in zilele in care acestia se deplaseaza de la domiciliu (locul de telemunca) la sediul societatii (locul organizat de angajator), ei nu se afla in delegatie in sensul art. 43 din Codul muncii si, implicit, nu pot beneficia de diurna si de decontarea cheltuielilor de cazare in temeiul art. 44 alin. (2) dn Codul muncii. Daca ele sunt acordate salariatilor, atunci vor fi tratate din punct de vedere fiscal drept avantaje salariale si vor fi supuse corespunzator impozitului pe veniturile din salarii si contributiilor sociale obligatorii.
In schimb, daca salariatii aflati in telemunca sunt trimisi in interes de serviciu in alta localitate decat cea in care au domiciliu ori se afla sediul societatii (locuri de munca conform contractelor individuale de munca), atunci se poate considera ca ei sunt delegati si, in consecinta, pot beneficia de cazare si diurna in temeiul art. 43 si art. 44 alin. (2) din Codul muncii.
In cazul muncii la domiciliu, conform art. 109 din Codul muncii contractul individual de munca la domiciliu trebuie sa contina, intre altele, si precizarea expresa ca salariatul lucreaza la domiciliu, programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa controleze activitatea salariatului sau si modalitatea concreta de realizare a controlului, precum si obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la domiciliul salariatului, dupa caz, al materiilor prime si materialelor pe care le utilizeaza in activitate, precum si al produselor finite pe care le realizeaza.
Reiese ca angajatorul are obligatia sa asigure transportul de la sediul societatii la domiciliul angajatilor si viceversa pentru tot ceea ce este nevoie de indeplinirea sarcinilor de serviciu si pentru rezultatele muncii angajatilor, fara ca salariatii sa fie obligati legal sa se deplaseze de la domiciliu la sediu, astfel ca nu poate fi vorba de o delegare in sensul art. 43 din Codul muncii nici in cazul contractelor de munca la domiciliu pentru aceasta situatie.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Salariati in telemunca si deplasarea periodica la sediul societatii. Se acorda diurna in acest caz?":
Rating:
Nota: 3.25 din 5 din 2 voturi
Rating:
Nota: 3.25 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Articole similare
Cum sunt acordate tichetele de masa pentru salariatii in telemunca
Mai multe articole despre salariati in telemunca
Articole similare
Diurna salariati: La calculul diurnei se tine cont de zilele calendaristice sau de zilele lucratoare?Firmele NU trebuie sa acorde diurna angajatilor daca masa si cazarea sunt suportate de clientiCare este baza legala pentru acordarea diurnei in tara si in strainatate?ACORDARE DIURNA din 1 ianuarie 2023. Sumele intra in plafonul de 33% pentru venituri neimpozabile?ACORDARE DIURNA in 2022: Documentele justificative sunt limitate doar la Ordinul de deplasare (delegatie) si Decontul de cheltuieliUltimele articole
Indemnizatie de deplasare in tara: Care sunt conditiile de acordare a diurnei si implicatiile fiscale?
Mai multe articole despre acordare diurna
Articole similare
Monografie contabila privind refacturarea costurilor cu serviciile de transport. Regim TVARefacturare costuri de deplasare in stat membru UEAnaliza Irina Dumitrescu: Regimul fiscal al cheltuielilor de deplasare conform Noului Cod fiscalCHELTUIELI TRANSPORT la si de la locul de munca pentru salariati. Regim fiscalDecontare CHELTUIELI TRANSPORT, diurna, cazare salariati firmaUltimele articole
Regimul fiscal al cheltuielilor cu transportul salariatilor la si de la locul de muncaAspecte privind combustibilii utilizati de administrator. Ce cheltuieli sunt deductibile?
Mai multe articole despre cheltuieli transport

Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"