Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Analiza Irina Dumitrescu: Regimul fiscal al cheltuielilor de deplasare conform Noului Cod fiscal

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 15 Feb. 2016 Exclusiv
Tags: diurna, indemnizatie, cheltuieli deplasare, cheltuieli transport, cazare

Cu privire la impozitul pe venit art. 76 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal stabileste ca indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati, potrivit legii, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, nu sunt impozabile in urmatoarele limite:

- in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;
- strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2016 se poate acorda diurna neimpozabila si netaxabila cu contributii sociale in limita a 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutiile publice, urmatoarelor persoane:

- administratori;
- directori;
- membrii directoratului de la societatile in sistem dualist;
- membrii consiliului de supraveghere de la societatile in sistem dualist;
- managerilor care au incheiat contract de management in baza legii.

Plafonul zilnic neimpozabil se acorda numai daca durata deplasarii este mai mare de 12 ore, considerandu-se fiecare 24 de ore cate o zi de deplasare in interesul desfasurarii activitatii.

In ceea ce priveste contributiile sociale, art. 139 alin. (1) lit. j) din Codul fiscal, prevede ca intra in baza de calcul al contributiilor de asigurari sociale indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati, potrivit legii, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului,  intra in baza de calcul al contributiilor sociale pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;
in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar;

Partea care nu depaseste aceste plafoane nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale.
Intra in baza de calcul al impozitului pe venit indemnizatia de delegare/detasare (diurna), precum si orice alte sume de aceeasi natura care impreuna depasesc de 2,5 ori nivelul stabilit pentru personalul din institutiile publice, indiferent de forma de organizare a angajatorului (exceptand cheltuielile de transport si cazare). De asemenea, aceste sume intra in baza de calcul al contributiilor sociale.

Cheltuielile de transport si cazare nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale. In situatia in care micul dejun este inclus in pretul cazarii, aceste sume constituie  cheltuieli de cazare si urmeaza regimul fiscal al acestora. Astfel, aceste sume nu intra in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale.

Daca insa, contravaloarea micului dejun nu este inclusa in pretul cazarii ci este perceputa separat de cazare, aceasta este asimilata, din punct de vedere fiscal, diurnei.

In ceea ce priveste impozitul pe profit, in baza art. 25 alin. (2) din Codul fiscal, cheltuielile cu diurna precum si cele de transport si cazare efectuate de angajator sunt deductibile integral la calculul impozitului pe profit in baza documentelor justificative.

Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Analiza Irina Dumitrescu: Regimul fiscal al cheltuielilor de deplasare conform Noului Cod fiscal":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016