keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Decontare cheltuieli transport, diurna, cazare salariati firma

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Oct. 2012 Exclusiv
Tags: combustibil, cheltuieli deductibile, vehicule, oug nr24/2012, avansuri trezorerie

O societate comerciala cu sediul in Bucuresti are incheiat un contract de munca pe perioada nedeterminata cu o persoana fizica din Bucuresti cu mentiunea ca acest salariat isi desfasoara activitatea la sediul secundar al societatii din Constanta. Prin contract se prevede ca societatea ii deconteaza cheltuielile de transport, cazare, diurna necesare desfasurarii activitatii, folosind in acest caz masina personala. Lunar salariatul prezinta un ordin de deplasare avizat de conducerea societatii pe ruta Bucuresti-Constanta-Bucuresti cu anexa bon combustibil, diurna conform legii. Vom vedea in ce masura cheltuielile cu decontarea transportului pot fi considerate cheltuieli de delegatie (cont 625) sau cheltuieli cu combustibilul (cont 6022), precum si daca se limiteaza fiscal acest combustibil conform O.U.G. nr. 24/2012.

 Conform Legii 82/1991 , actualizata si reglementarilor contabile O.M.F.P. nr. 3055/2009, Cap. VII Functiunea conturilor, pentru inregistrarea cheltuielilor de deplasare in contul 625 sunt: cheltuielile de transport (biletele de tren, microbuz, autobus – emise de societati de transport), cazarea (factura de cazare), diurna (diurna reprezinta suma alocata pentru masa sau poate include si cazare).
      Inregistrarea cheltuielilor cu combustibilul se face cu ajutorul contului 6022, este trecuta in ordinul de deplasare stampilat la destinatie de o institutie si este in conformitate cu foaia de parcurs a autovehiculului (ruta deplasarii, nr. de km distanta, diferenta km realizati) formula este:

             %                =                     542                         daca exista factura
                                         "Avansuri de trezorerie"
          3022
    "Combustibili"
           4426
    "TVA deductibila"

sau

            %               =                      542                         daca e bon fiscal combustibil
                                          "Avansuri de trezorerie"
           6022
"Cheltuieli privind combustibilul"
           4426
"TVA deductibila"

        Pentru ca cheltuielile cu transportul angajatilor sa fie deductibile conform Codului fiscal actualizat cu O.U.G. nr. 24/2012, trebuie sa aveti in proprietate acest autovehicul sau un contract de folosinta (comodat) trebuie sa se dovedeasca ca activitatea desfasurata este in interesul exclusiv al societatii si sa se incadreze in una din categoriile specificate.

       Conform O.U.G. nr. 24/2012, cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare ale persoanei juridice sunt deductibile in procent de 50% pentru cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii. Nu sunt cheltuieli deductibile 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului. Prin "cheltuieli" se inteleg cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente autoturismelor, inclusiv combustibilul.
Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
- vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
- vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
- vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
- vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire pentru scolile de soferi;
- vehiculele utilizate pentru marfuri in scop comercial.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016