Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Si pentru anul acesta apar cateva noutati in privinta sistemului E-Transport. Mai exact, este vorba despre aplicarea unor sanctiuni, incepand cu 2025, dupa ce au fost amanate o perioada.
E-Transport in 2025. Sanctiuni care se aplica de anul acesta
Incepand cu data de 31 martie 2025 se vor aplica sanctiunile contraventionale pentru nerespectarea obligatiilor de catre companiile care au statutul de operator economic autorizat potrivit prevederilor art. 38 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013.
Cine sunt utilizatorii care au statutul de operator economic autorizat
Statutul de operator economic autorizat cuprinde urmatoarele tipuri de autorizari:
- cea de operator economic autorizat pentru simplificari vamale, care permite titularului sa beneficieze de anumite simplificari in conformitate cu legislatia vamala;
sau
- cea de operator economic autorizat pentru securitate si siguranta, care confera titularului dreptul la facilitati in materie de securitate si siguranta.
Atentie! Ambele tipuri de autorizatii pot fi detinute in acelasi timp.
De asemenea, ANAF a anuntat, prin intermediul unui comunicat de presa, amanarea pana la 1 ianuarie 2025 a aplicarii sanctiunilor pentru netransmiterea coordonatelor GPS in sistem.
Potrivit documentului citat, decizia vine ca urmare a solicitarilor primite din partea operatorilor economici, pentru ca acestia sa dispuna de timpul necesar pentru a implementa si testa complet sistemele interne, in conformitate cu cerintele RO e-Transport.
Pentru monitorizarea transporturilor de bunuri, sistemul RO e-Transport preia date din sistemele de pozitionare GPS, in situatia in care autovehiculele de transport marfa sunt dotate cu astfel de sisteme.
Pentru aceste situatii, pe site-ul MF, pe pagina RO e-Transport au fost incarcate specificatiile tehnice necesare. In caz contrar, autovehiculele trebuie sa fie dotate cu un dispozitiv de tip telefon mobil care utilizeaza tehnologii de pozitionare si transmisie de date prin satelit, pe care este instalata aplicatia eTransport, disponibila in App Store si Google Play de la 15 iulie 2024.
Operatorul de transport rutier are obligatia sa asigure transferul datelor de pozitionare a vehiculului care face obiectul declaratiei din sistem, pe toata durata traseului de transport al bunurilor care fac obiectul monitorizarii prin RO e-Transport.
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Sistemul e-TVA: Principalele 5 provocari pentru contabiliE-TRANSPORT: Cum a fost modificat sistemul prin OUG 43/2024, OUG 41/2022 si OUG 115/2023Noi masuri fiscale, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-urilorE-Factura: Cum pot fi corectate facturile electronice?Ro E-TRANSPORT: Este interzisa modificarea datelor inregistrate dupa punerea efectiva in miscare a vehicululuiUltimele articole
E-TRANSPORT, cod UIT. Cine are obligatia generarii codului UITE-TRANSPORT: Care sunt principalele noutati aduse de OUG 129/2024Cum vor fi modificate incepand cu anul 2025 sistemele E-Factura, E-TVA, E-TRANSPORTOUG 41/2022 privind E-TRANSPORT, modificat prin OUG 129/2024. Tabel comparativ cu schimbarileE-TRANSPORT: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"