Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Controale mai aprige in vama din 2024! Birourile vor fi dotate cu 26 noi sisteme de scanare, pentru monitorizarea marfurilor care intra in tara

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 06 Dec. 2023
Controale mai aprige in vama din 2024! Birourile vor fi dotate cu 26 noi sisteme de scanare, pentru monitorizarea marfurilor care intra in tara
Tags: birouri vamale, sisteme de scanare, verificare marfa

Birourile vamale de frontiera vor fi dotate in urmatorii ani cu 26 de sisteme de scanare, primele aparate urmand sa fie livrate si montate chiar la inceputul anului viitor, anunta Ministerul Finantelor printr-un comunicat de presa.

Aceasta masura vine ca parte a unui efort mai larg al Ministerului Finantelor de a moderniza infrastructura vamala pentru a asigura o gestionare eficienta a frontierelor in interesul securitatii nationale si a pentru a consolida mecanismele de combatere a contrabandei si fraudei la frontiere.

De astazi intram in linie dreapta in lupta noastra cu eradicarea fenomenelor ilicite si in directia modernizarii si imbunatatirii sistemului vamal, cu accent deosebit pe consolidarea eforturilor de combatere a contrabandei. Aceste scanere vor permite o verificare mai rapida si mai precisa a continutului mijloacelor de transport, controlul vamal al marfurilor pentru inspectarea continutului coletelor si al containerelor, urmand sa se faca fara a mai fi necesara deschiderea lor. Alaturi de introducerea e-factura, e-sigiliu, si introducerea informatiilor telemetrice in sistemul de e-transport, construim un ecosistem robust care sa descurajeze orice incercare de frauda si contrabanda”, a explicat ministrul Marcel Bolos.

Achizitia celor 26 de scanere este parte din proiectul „Dotarea birourilor vamale de frontiera cu sisteme de scanare autovehicule si containere (sisteme de securitate) si infiintarea Centrului national de analiza imagistica in cadrul caruia se vor integra sistemele de scanare autovehicule si containere din dotarea A.V.R.”, semnat in cursul zilei de luni, 4 decembrie.

Primele sisteme de scanare vor fi livrate si instalate in urmatoarele trei luni. Utilizarea scanerelor va contribui la cresterea gradului de securizare a frontierei externe a UE si eficientizarea controlului autoritatii vamale la trecerea mijloacelor de transport. Utilizarea acestor sisteme va da AVR un avantaj in combaterea contrabandei, a fraudelor vamale si va duce, totodata, la reducerea timpului de asteptare la trecerea frontierei”, a declarat Ion Cupa, presedintele Autoritatii Vamale Romane.

Achizitia scanerelor, sprijinita prin fonduri europene

Beneficiarul proiectului este Autoritatea Vamala Romana, iar finantarea este asigurata din bugetul national si din bugetul Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR).

Programul face parte Pilonul III al PNRR - Crestere inteligenta, sustenabila si favorabila incluziunii, inclusiv coeziune economica, locuri de munca, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare si inovare, precum si o piata interna functionala, cu intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri) puternice, Componenta 8 - Reforma fiscala si reforma sistemului de pensii, Reforma R2 - Modernizarea sistemului vamal si implementarea vamii electronice, Investitia I4 - Implementarea vamii electronice.

 • Data inceperii proiectului : 4 decembrie 2023
 • Data incheierii proiectului: 31 decembrie 2027 (31 decembrie 2026 pentru componenta finantata prin PNRR)
 • Durata proiectului: 49 luni (37 luni pentru componenta finantata prin PNRR)
 • Finantare nerambursabila (PNRR): 34.060.459 EUR.

Obiectivele generale ale proiectului sunt:

 • eficientizarea controlului vamal asupra mijloacelor de transport prin dotarea autoritatii vamale, in punctele de trecere a frontierei, cu sisteme de securitate (echipamente de control nedistructiv: scanere autovehicule si containere);
 • integrarea sistemelor de securitate (echipamente de control nedistructiv) in Centrul National de Analiza Imagistica si realizarea monitorizarii in timp real a analizelor imagistice asupra rezultatelor scanarilor efectuate cu echipamentele de scanat;
 • imbunatatirea calitatii si eficientei serviciilor prestate de echipele de control operativ (in frontiera si echipe mobile) pentru asigurarea securitatii si sigurantei cetatenilor si protejarea intereselor financiare ale Uniunii si ale statelor membre.

Activitati principale ale proiectului:

 • dotarea birourilor vamale de frontiera cu 26 de sisteme de securitate (echipamente de control nedistructiv: scanere autovehicule si containere);
 • realizarea lucrarilor de investitii (constructii) pentru asigurarea respectarii normelor de protectie radiologica in exploatarea echipamentelor;
 • infiintarea Centrului National de Analiza Imagistica si realizarea integrarii echipamentelor de control nedistructiv in acesta;
 • formarea personalului de specialitate care va asigura operarea sistemelor de securitate.

Beneficiile aduse de utilizarea scanerelor

Utilizarea scanerelor cu raze X in controlul vamal are mai multe scopuri:

Economie: Contribuie la combaterea fraudei vamale, inclusiv a subdeclararii valorii marfurilor, oferind astfel autoritatilor o modalitate eficienta de a verifica continutul incarcaturilor.

Siguranta nationala: Permite autoritatilor sa detecteze obiecte sau substante periculoase, cum ar fi materiale explozive, arme sau substante chimice periculoase, care pot reprezenta o amenintare pentru securitatea nationala.

Contrabanda: Ajuta la identificarea oricaror bunuri sau substante interzise care ar putea fi introduse ilegal intr-o tara, cum ar fi droguri, arme interzise sau alte marfuri interzise.

Protectia mediului: Permite identificarea substantelor sau materialelor care pot avea impact negativ asupra mediului inconjurator si care pot fi interzise sau restrictionate.

Eficienta operationala: Accelerarea procesului vamal prin scurtarea timpului de inspectie manuala a fiecarui colet sau container, ceea ce duce la o desfasurare mai rapida a operatiunilor vamale.Sursa: Min. Finantelor
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Controale mai aprige in vama din 2024! Birourile vor fi dotate cu 26 noi sisteme de scanare, pentru monitorizarea marfurilor care intra in tara":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016