Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Controale vamale in 2024. Cum vor fi verificate activitatile ilicite in vama

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 22 Mai. 2024
Controale vamale in 2024. Cum vor fi verificate activitatile ilicite in vama
Tags: control vamal, reducerea evaziunii fiscale, activitati ilicite

Primul scaner cu raze X pentru combaterea activitatilor ilicite a fost inaugurat in biroul de frontiera Galati-Giurgiulesti, conform unui comunicat de presa recent al Ministerului Finantelor.

Ministerul Finantelor si Autoritatea Vamala Romana (AVR) au inaugurat, la Biroul Vamal Galati-Giurgiulesti, primul dintre cele 26 de scanere menite sa reduca, in punctele vamale, atat evaziunea fiscala, cat si traficul de droguri si substante periculoase. Instalarea primului scaner in Biroul vamal Giurgiulesti, destinat autovehiculelor, reprezinta doar o parte din efortul Ministerului de Finante si al Autoritatii Vamale Romane de a moderniza infrastructura vamala si a gestiona eficient frontierele in interesul securitatii nationale.

Astazi marcam un moment crucial in eforturile noastre de a combate activitatile ilegale si de a moderniza sistemul vamal. Ne angajam ferm sa eradicam fenomenele ilicite si sa imbunatatim in mod constant eficienta si transparenta in acest domeniu. In special, ne concentram pe consolidarea luptei impotriva contrabandei. Introducerea acestor noi scanere reprezinta o miscare strategica in acest sens. Ele vor revolutiona modul in care verificam continutul mijloacelor de transport, permitandu-ne sa efectuam inspectii mai rapide si mai precise. Aceasta tehnologie care utilizeaza inteligenta artificala nu numai ca va consolida securitatea noastra nationala, ci si va contribui la cresterea eficientei in combaterea evaziunii. Odata ce vom operationaliza toate cele 26 de scanere in cele mai importante 12 puncte de frontiera din tara, vom acoperi peste 85% din fluxul de intrari in vami. Alaturi de implementarea e-factura, e-sigiliu, si introducerea informatiilor telemetrice in sistemul de e-transport, construim un ecosistem robust care sa descurajeze orice incercare de frauda si contrabanda", a explicat ministrul de Finante, Marcel Bolos.

Scanerul din Biroul vamal Giurgiulesti este primul din cele 26 care vor fi puse in functiune prin proiectul „Dotarea birourilor vamale de frontiera cu sisteme de scanare autovehicule si containere (sisteme de securitate) si infiintarea Centrului national de analiza imagistica in cadrul caruia se vor integra sistemele de scanare autovehicule si containere din dotarea AVR”.

Obiectivele generale ale proiectului sunt: 

  • eficientizarea controlului vamal asupra mijloacelor de transport prin dotarea autoritatii vamale, in punctele de trecere a frontierei, cu sisteme de securitate;
  • integrarea sistemelor de securitate in Centrul National de Analiza Imagistica si realizarea monitorizarii in timp real a analizelor imagistice asupra rezultatelor scanarilor efectuate cu echipamentele de scanat;
  • imbunatatirea calitatii si eficientei serviciilor prestate de echipele de control operativ (in frontiera si echipe mobile) pentru asigurarea securitatii si sigurantei cetatenilor si protejarea intereselor financiare ale Uniunii si ale statelor membre”.

Utilizarea acestui sistem de scanare va contribui la cresterea gradului de securizare a frontierei externe a UE si eficientizarea controlului autoritatii vamale asupra mijloacelor de transport la trecerea frontierei. Utilizarea acestui sistem va da AVR un avantaj in combaterea contrabandei, a fraudelor vamale si va duce, totodata, la reducerea timpului de asteptare la trecerea frontierei”, a declarat Marcel Mutescu, presedintele Autoritatii Vamale Romane.

Beneficiile aduse de utilizarea scanerelor cu raze X in controlul vamal: 

  • Economie: Contribuie la combaterea fraudei vamale, oferind astfel autoritatilor o modalitate eficienta de a verifica continutul coletelor sau compartimentelor de transport marfuri ale mijloacelor de transport.
  • Siguranta nationala: Permite autoritatilor sa detecteze obiecte sau substante periculoase, cum ar fi materiale explozive, arme sau substante chimice periculoase, care pot reprezenta o amenintare pentru securitatea nationala.
  • Contrabanda: Ajuta la identificarea oricaror bunuri sau substante interzise, nedeclarate sau disimulate care ar putea fi introduse ilegal in tara, cum ar fi droguri, arme interzise sau alte marfuri interzise.
  • Protectia mediului: Permite identificarea substantelor sau materialelor care pot avea impact negativ asupra mediului inconjurator si care pot fi interzise sau restrictionate.
  • Eficienta operationala: Desfasurarea mai rapida a operatiunilor vamale prin scurtarea timpului de inspectie fizica a fiecarui colet, container sau mijloc de transport duce la reducerea timpului de asteptare la trecerea frontierei.

Termenul de finalizare a proiectului amplasarii celor 26 de scanere cu raze X este 31 decembrie 2027 (31 decembrie 2026 pentru componenta finantata prin PNRR), iar finantarea nerambursabila (PNRR) se ridica la 34.060.459 euro.

  • In anul 2024 vor deveni operationale 9 scanere in urmatoarele puncte de frontiera: Giurgiulesti, Siret, Albita, Constanta Nord, Constanta Sud, Isaccea, Halmeu si Moravita.
  • In anul 2025 vor fi amplasate 8 scanere in birourile vamale din: Giurgiulesti, Albita, Constanta Sud, Isaccea, Sighet, Stanca Costesti, Oancea.
  • In 2026 vor fi operationale 9 scanere in vamile Constanta Sud, Halmeu, Moravita, Calafat, Nadlac, Bors, Stanca Costesti, Portile de Fier, Petea.

Sursa: ANAF
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Controale vamale in 2024. Cum vor fi verificate activitatile ilicite in vama":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]