Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Modificari la nivelul sistemelor nationale digitale implementate de MF: sanctiunile pentru e-Transport si e-TVA se amana pentru 1 ianuarie 2025, iar utilizarea e-Factura in regim B2C devine obligatorie de la 1 iulie 2025 pentru institutele/centrele culturale ale altor state.
- Guvernul Romaniei a analizat si aprobat actul normativ elaborat de Ministerul Finantelor prin care se aduc o serie de modificari sistemelor digitale nationale e-Transport, e-TVA, e-Factura.
De asemenea, un alt aspect important adoptat este clarificarea ajustarii plafonului lunar de 4.000 lei reprezentand venit brut realizat din salarii si asimilate salariilor, in sensul excluderii de la calculul acestuia a contravalorii tichetelor de masa, respectiv a indemnizatiei de hrana, dupa caz, acordate potrivit legii, pentru perioada iulie-decembrie 2024.
Modificarile vin in urma centralizarii propunerilor primite ca urmare a consultarilor cu reprezentantii mediului de afaceri, respectiv: Confederatia Patronala Concordia, Romanian Business Leaders, AmCham Romania, Organizatia Patronala a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania, Forumul Investitorilor Straini.
„Noul cadru pus pe tapet, impreuna cu modificarile pe care le aducem urmare a discutiilor din aceasta saptamana, reiterand deschiderea totala catre imbunatatire a mecanismelor de implementare a RO-eTVA, pana la termenele efective de intrare in vigoare a prevederilor din ordonanta, vor aduce imbunatatiri in ceea ce priveste cresterea conformarii fiscale si reducerii gap-ului de TVA si vine in sprijinul contribuabililor corecti si onesti, cat si a reprezentantilor ANAF, in combaterea si reducerea evaziunii fiscale", a subliniat Marcel Bolos, ministrul Finantelor.
Principalele modificari aduse de actul normativ sunt urmatoarele:
Pentru operatorii economici autorizati, se amana pana la 1 ianuarie 2025, sanctiunile pentru faptele savarsite ?i constatate incepand cu aceasta data, pentru transportul rutier international vizat de legislatia e-Transport.
Masura este necesara pentru evitarea unui blocaj la nivelul operatorilor economici autorizati care desfasoara activitati cu pondere semnificativa in economia nationala si care efectueaza in mod curent transporturi internationale de bunuri.
In ceea ce priveste sistemul e-TVA:
- se amana de la trei luni la sase luni, pana la 1 ianuarie 2025, termenul de justificare a diferentelor de TVA, in raport cu datele din decontul precompletat de TVA;
- se prelungeste termenul de cinci zile pentru verificarea informatiilor si datelor din decontul precompletat de TVA la 20 de zile si abrogarea notelor justificative, care implicau un efort suplimentar din partea expertilor contabili;
- se infiinteaza Comitetul e-TVA format din reprezentantii MF si ai mediului de afaceri pentru monitorizarea mecanismului sistemului RO-eTVA si realizarea de imbunatatiri constante intr-un mediu partenerial, care sa asigure combaterea evaziunii fiscale si reducerea gap-ului de TVA, cat si o digitalizare care sa vina in sprijinul contribuabililor, in relatie cu organele fiscale. Comitetul are rol consultativ, iar membrii lui nu vor fi remunerati;
- • notificarile de conformare nu vor produce efecte cu privire la indicatorii de risc fiscal, pana la 1 ianuarie 2025;
- • revizuirea cuantumului sistemului de amenzi, diferentiat pe categorii de persoane impozabile.
In ceea ce priveste sistemul e-Factura:
Se stabileste o perioada de 1 an, respectiv pana la 1 iulie 2025, in care sa nu fie obligatorie utilizarea RO e-Factura de catre institutele/centrele culturale ale altor state care activeaza pe teritoriul Romaniei in baza unor acorduri interguvernamentale, precum si de catre furnizorii/prestatorii acestora, avand in vedere restrictiile tehnice actuale ale sistemului.
Clarificari pentru acordarea facilitatii fiscale in ceea ce priveste salariul minim
Pentru acordarea facilitatii fiscale referitoare la neimpozitarea si neincluderea in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii a sumei de 300 lei/luna se ajusteaza plafonul lunar de 4.000 lei, reprezentand venit brut realizat din salarii si asimilate salariilor, in sensul excluderii de la calculul acestuia a contravalorii tichetelor de masa, respectiv a indemnizatiei de hrana, dupa caz, acordate potrivit legii, pentru perioada iulie-decembrie 2024.
Astfel, angajatii care, prin cumulul noului salariul minim cu bonurile de masa ar fi depasit pragul de 4.000 lei, beneficiaza in continuare de neimpozitarea celor 300 lei.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Sursa: Min. Finantelor
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
E-Factura in 2025: 5 modificari importante aduse de FinanteFacturile simplificate B2B si B2C trebuie transmise in E-Factura din 2025. Care sunt exceptiileAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"