Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Tutunul ocupa 16% din piata neagra

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Mihaela Pascu la 18 Aug. 2011
Tags: piata tutun, contrabanda tutun, evaziune, actiuni de control

Tutunul a ajuns sa ocupe 15,7% din piata marfurilor de contrabanda, potrivit datelor companiei de cercetare Novel, comparativ cu 11,8% in luna mai, aceasta fiind prima crestere semnificativa dupa trendul continuu descendent inregistrat anul trecut si in prima parte a anului 2011.

In prima luna a anului trecut, nivelul contrabandei a ajuns la valoarea record de 36,2% ca urmare a  cresterilor masive ale accizei la tigarete. Contrabanda cu tigari a crescut pana la 22,5% in prima luna din 2011, insa a coborat sub 15% in luna martie.

Aceasta scadere semnificativa a comertului ilegal cu tigarete este o urmare a actiunilor duse de autoritati, precum si a schimbarilor legislative.

De asemenea, la reducerea fenomenului a contribuit si colaborarea dintre autoritatile statului si industria tutunului. In comunicatul emis de Gilda Lazar, director corporate affairs&communications la JTI Romania, este precizat: "Deocamdata, piata neagra se incadreaza in limitele normalului, nivelul fiind comparabil cu cel din alte tari europene, cu toate ca vorbim despre o crestere de aproape patru puncte procentuale, in numai doua luni. Cauzele pot fi multiple si necesita o analiza serioasa: sezonalitatea, asteptarile cu privire la accize, scaderea preturilor practicate pe piata neagra, in paralel cu cresterea preturilor legale si, de ce nu, demotivarea celor chemati sa aplice legea, ca urmare a scaderii salariilor si a proceselor de restructurare din Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Autoritatea Nationala a Vamilor si Ministerul Administratiei si Internelor".

Se estimeaza ca incasarile suplimentare la buget de pe urma acestor actiuni de confiscare a tigaretelor de contrabanda au ajuns la circa 30 de milioane de euro. Mai multi reprezentanti ai companiilor producatoare de tutun sunt de parere ca, in afara actiunilor de control, ar putea contribui la reducerea comertului ilicit cu tigari si un cadru legislativ unitar, precum si stabilirea unor norme clare la granitele cu Ungaria si Bulgaria unde nu mai exista puncte de control vamal.
Autor: Mihaela Pascu

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Tutunul ocupa 16% din piata neagra":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016