Tags: reforma anaf, restructurare posturi, ministrul finantelor
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, anunta ca reorganizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) presupune restructurarea unui numar de 150 de posturi de conducere si a altor 2000 de posturi din structura. Acestea ar fi "consecintele" informatizarii institutiei.
"In ANAF apare un departament la care tin foarte mult, un departament de statistica care este ceva pe care cam toate tarile il au. Acolo se va face, de fapt, analiza de risc. Acest lucru il vor face algoritmi si statisticieni, nu oameni care cunosc oameni si au inamici sau prieteni. Reorganizarea ANAF inseamna, in acelasi timp, eliminarea a 150 de posturi de conducere si a aproape 2.000 de posturi din structura. De asemenea, inseamna Antifrauda care trece sub Inspectia Fiscala, deci trei vicepresedinti in loc de patru. Ramane discutia despre Vama, dar si acolo vor fi schimbari. Pe de o parte, vreau sa fac economii, pentru ca odata cu informatizarea ANAF nu o sa mai am nevoie de atat de mult personal. Vreau ca, pana la jumatatea anului, ANAF sa fie informatizat. Vorbim despre casele de marcat, o chestiune asa de simpla... Sa legam casele de marcat la sistemul ANAF. Am facut tot sistemul privat sa cumpere case de marcat sofisticate, dar ANAF nu are sistemul gata. A trebuit sa prorog acest lucru, pentru ca altfel trebuia sa dau amenzi oamenilor. Trebuie sa mergem in CSAT pentru a grabi lucrurile. Obiectivul meu este sa ai maxim un control pe an, complex", a spus ministrul Florin Citu, la o emisiune TV.
Acesta a precizat ca informatizarea sistemului, parte din
reforma ANAF, ar “lucra fara subiectivism” si ar aduce bani la bugetul de stat.
"Evaziunea fiscala este o problema despre care se vorbeste an de an. (…) Singura solutie pe care o vad de a creste veniturile la buget este informatizarea. Este cea mai onesta si cea mai simpla solutie, pentru ca nu foloseste subiectivismul uman. Ce sa fac? Sa iau armatele de la antifrauda si ANAF sa le trimit peste oameni? Mie imi trebuie un sistem care sa lucreze fara subiectivism si sa aduca bani la buget. Am doua obiective cu CSAT-ul: evaziunea fiscala este o problema de securitate nationala si in al doilea rand trebuie sa grabim procesul de informatizare. Am ramas singura tara, ultima tara. Bulgaria, Polonia, Ungaria, toti ne-au luat-o inainte in ceea ce priveste informatizarea ANAF. Suntem de rusinea Europei. Tot sectorul privat este informatizat. Cum iesi din sistemul public si te duci in privat, vezi asta", a mai aratat ministrul de Finante.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
O societate comerciala, care are ca domeniu principal de activitate comertul cu amanuntul, a fost supusa unui control efectuat de ANAF. Stocul faptic cu cel scriptic nu au coincis. Din acest motiv, Anaf a stabilit prin decizia de impunere tva suplimentar in valoare de 36.000 lei, fiind o diferenta de 200.000 lei pe stoc in plus. In decizie nu a fost specificat nimic legat de impozitul pe profit aferent stocului in plus. In acest caz care sunt notele contabile care se inregistreaza?...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Biroul individual notarial, persoana juridica romana inregistrat in scop de tva, presteaza servicii (in speta onorariu autentificare contract cesiune parti sociale cu titlu oneros) pe care le factureaza cedentului persoana juridica impozabila inregistrata in scop de tva in Spania (firma din Spania a fost verificata in vies si are cod valid de tva). Intrebarea este: cum emite notariatul factura de servicii catre firma din Spania, cu tva sau fara? Serviciul este impozabil din...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Societatea noastra a incheiat un contract de inchiriere intre persoana juridica si persoana fizica (chirie apartament manager general).
Care este cota (procent) de impozit pe venit care trebuie sa-l retin si sa-l declar in D100?
In D 100, care este codul de creanta fiscala care se selecteaza? Unde se incadreaza?
Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Scutire impozit profit reinvestit
O societate platitoare de impozit pe profit trimestrial prezinta urmatoarea situatie:
Profit contabil brut trimestrul 1 2024 - 150.000 lei
Cheltuieli nedeductibile - 350.000 lei
Profit impozabil trimestrul 1 2024 - 500.000 lei
Achizitie utilaje noi trimestrul 1 2024 (conform art.22 alin. (1) din Legea 227/2015) - 200.000 lei
Profit contabil brut trimestrul 2 2024 -...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Persoana juridica romana platitor TVA (in Romania) organizeaza un eveniment (ce presupune inchiriere sala eveniment, sonorizare, fotograf, restaurant) in Bulgaria pentru o societate rezident fiscal si platitor de TVA in Cehia. Cum va intocmi firma din Romania factura? Cu sau fara TVA?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Va rog sa ma ajutati cu un mod de calcul si o monografie contabila pentru urmatoarea situatie: Un salariat care are un venit brut lunar in valoare de 4.800 lei beneficiaza in aceeasi luna de un telefon oferit cu titlu gratuit. Salariatul are un singur copil in intretinere si nu beneficieaza de vreo scutire a impozitului pe venit. Pe factura telefonului avem urmatoarele date: 1500 lei baza, TVA 285lei, total factura 1.785lei. Care este netul pe care il va incasa salariatul?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<