Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In data de 2 octombrie 2024 a fost semnat un acord de finantare pentru managementul dezastrelor naturale, intre Ministerul Finantelor si Banca Mondiala, asa cum a anuntat institutia printr-un comunicat de presa.
Ministrul Finantelor, Marcel-Ioan Bolos si directorul Grupului Bancii Mondiale pentru tarile Uniunii Europene, Anna Akhalkatsi, au semnat recent acordul de finantare dintre Romania si BIRD, aferent celui de-al doilea imprumut pentru politici de dezvoltare privind managementul riscurilor de dezastre, cu optiune de amanare a tragerii pana la aparitia unei catastrofe (CAT-DDO), in valoare de 466,9 milioane euro. Este primul acord de finantare semnat in cadrul noului Parteneriat.
Ceremonia de semnare a avut loc astazi, 2 octombrie, la Palatul Victoria, in prezenta premierului Marcel Ciolacu, si a facut parte din evenimentul de lansare a Cadrului de Parteneriat de tara al Bancii Mondiale (2025-2029) in Romania.
Acordul marcheaza primul capitol in cadrul noului Parteneriat de tara si va asigura consolidarea aranjamentelor de finantare in caz de dezastre.
Imprumutul privind managementul riscurilor de dezastre, cu optiune de amanare a tragerii pana la aparitia unei catastrofe (CAT DDO), va permite intarirea viabilitatii aranjamentelor de finantare pentru situatii neprevazute in cazul aparitiei unor dezastre.
„Este un moment important pentru Romania. Recent am fost martori la distrugerile provocate de inundatii, care au afectat locuintele, infrastructura si, nu in ultimul rand, vietile cetatenilor. Ei bine, astazi am semnat un acord de finantare care ne ajuta exact in aceasta directie, de a ne intari capacitatea de raspuns la nevoile urgente de finantare si de protejare a comunitatilor vulnerabile. Finantarea, care vine cu optiunea de a folosi banii numai in cazul aparitiei unei catastrofe (CAT DDO), parte din noul Cadru de Parteneriat de tara, va permite intarirea viabilitatii aranjamentelor de finantare pentru situatii neprevazute in cazul aparitiei unor dezastre”, a declarat ministrul Finantelor, Marcel Bolos.
Reamintim ca Grupul Bancii Mondiale (GBM) isi desfasoara activitatea in Romania in baza Cadrului de Parteneriat de tara (Country Partnership Framework-CPF). Documentul care a acoperit anii fiscali ai bancii 2019-2023 a avut drept obiectiv general: „Crearea unor institutii potrivite pentru o Romanie prospera si inclusiva” , cu trei domenii principale de interes:
- unificarea decalajelor socio-economice, prin crearea de oportunitati pentru cei mai saraci 40% din populatie;
- dezvoltarea de oportunitati pentru companii;
- consolidarea capacitatii de a gestiona socuri.
„In decursul celor 32 de ani de parteneriat, in procesul de tranzitie catre o economie de piata si ulterior, Grupul Bancii Mondiale a sprijinit constant Romania in atingerea obiectivelor sale de dezvoltare, prin adoptarea de modele economice viabile si de succes. Banca Mondiala este un partener strategic pentru Romania in accelerarea impactului si maximizarea oportunitatilor de contributie la agenda globala de dezvoltare. Multumesc tuturor celor implicati in realizarea acestui acord, atat echipei BIRD, cat si colegilor din partea Romaniei, pentru efortul si dedicarea lor in acest proces”, a subliniat Marcel Bolos.
In vederea pregatirii Cadrului de Parteneriat de tara, Banca Mondiala a initiat in 2023 un proces amplu de analize si consultari, cu trei obiective principale:
- imbunatatirea performantelor capitalului uman;
- locuri de munca mai bune prin cresterea rolului si a gradului de mobilizare a capitalului privat;
- rezilienta sporita si tranzitie verde accelerata, acestea avand in comun imbunatatirea capacitatii institutiilor de a deservi populatia si afacerile.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Sursa: Min. Finantelor
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
ACORD DE FINANTARE de 600 milioane euro, semnat intre Romania si Banca MondialaBasescu: Nu vor fi de ajuns 5,7 miliarde de euro pentru 2011Acord de sprijin pentru bancile spanioleGuvernul si FMI vor lua in considerare reducerea impozitarii doar daca...Basescu, la inceputul intalnirii cu FMI: Guvernul a gasit solutii noi pentru diminuarea deficituluiArticole similare
Dauna totala autoturism. Amortizarea contabila si fiscala. Inregistrarea veniturilorRomania se imprumuta de 400 de milioane de euro pentru managementul riscurilor de dezastreCe amenzi se aplica in UE pentru neplata sau nedeclararea veniturilor? Ce se pregateste pentru RomaniaCe taxe elimina Guvernul pentru unele servicii?Asigurarea de locuinte pentru Ungaria-Romania: 71% la 10%Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"