Tags: banca mondiala acord cu romania, dezastre naturale, imprumut romania
Romania va primi un imprumut de 400 de milioane de euro de la Banca Mondiala (BM), pentru dezvoltarea de politici privind managementul riscurilor de dezastre. Imprumutul a fost aprobat miercuri, 27 iunie, de Consiliul Directorilor Executivi al BM, dupa cum se arata intr-un comunicat de presa trimis de institutia bancara.
Imprumutul va include o Optiune de Tragere Amanata (CATDDO) in cazul producerii unei catastrofe si va sprijini eforturile Romaniei de a se pregati in mod eficient si de a putea reactiona in fata dezastrelor naturale si a schimbarilor climatice, prin consolidarea institutiilor si a legislatiei din domeniu.
Romania se confrunta cu unele dintre cele mai mari riscuri seismice din tarile Uniunii Europene (UE), in urma cutremurelor din ultimele doua secole fiind pierdute mii de vieti, iar zeci de mii de cladiri fiind deteriorate. De altfel, Romania este si una dintre cele mai expuse la inundatii tari europene, cu aproape un milion de romani traind in zone ce sunt expuse unui risc ridicat de inundatii.
Potrivit statisticilor amintite in comunicatul BM, in perioada 1970 – 2016, au fost inregistrate 85 de catastrofe in Romania, inclusiv 47 de inundatii, patru cutremure si doua secete, care au afectat in total aproape doua milioane de persoane si au generat pierderi in valoare de peste 6 miliarde de dolari. In 2006, de exemplu, inundatiile devastatoare au provocat daune economice echivalente cu 1% din PIB, se precizeaza in comunicat.
Acest imprumut cu CATDDO “se va concentra pe sustinerea eforturilor guvernului de a respecta angajamentele internationale ale tarii, legat de gestionarea riscurilor de dezastre, conform Cadrului de la Sendai, si de a spori intelegerea si raspunsul romanilor la dezastre. Sprijinul acordat va include si imbunatatirea reglementarilor din domeniul constructiilor pentru a reduce riscul seismic asociat cladirilor existente si la integrarea in mod adecvat a riscului in fata dezastrelor in procesele de planificare bugetara", se noteaza in comunicatul BM.
Banca Mondiala si-a deschis biroul din Romania in anul 1991, iar de atunci a furnizat finantare in valoare totala de peste 13,6 miliarde de dolari, reprezentand imprumuturi, garantii si granturi in toate sectoarele de activitate ale economiei romanesti.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Castigul din transferul titlurilor de valoare
Intrebare:
Un SRL avand un capital social de 4.000.000 ron are 2 asociati persoane fizice fiecare cu o cota de participare de 50%. Cei doi asociati decid sa vanda partile sociale la valoare nominala (valoarea capitalului social) catre o persoana juridica care astfel devine asociat unic. Suma de 4.000.000 ron (2.000.000 ron pentru fiecare asociat) este impozabila la asociatii persoane fizice? Care sunt obligatiile acestora din punct de vedere fiscal?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Pontaj salarizare soferi
Intrebare:
Suntem o firma de transport marfa avem intrebari legate de pontajul angajatiilor nostri soferi. Acestia lucreaza intr-un program flexibil, variabil respectand reglementarile legale pentru soferi conform tahograf.
Intrebarile noastre sunt urmatoarele:
1. Cum trebuie sa pontam corect orele lucrate de soferi: trebuie sa luam in considerare orele lucrate, conform tahografului, nu doar condusul) sau doar orele efective de condus?
Exemplu: Un sofer...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Livrare intracomunitara efectuata catre client neplatitor de tva
Intrebare:
Am facut o livrare intracomunitara si, deoarece banii au fost achitati in avans, marfa a fost trimisa inainte de verificarea datelor clientului extern. La verificare, s-a constatat ca acesta nu este platitor de TVA, fapt pentru care factura s-a emis cu TVA-ul romanesc de 19%. Livrarea a fost declarata si in e-transport. Cum inregistram aceasta livrare in decontul de tva si declaratia 394? Deoarece este purtatoare de tva pe teritoriul Romaniei, aceasta nu se inregistreaza in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie autoturism SH
Intrebare:
O persona juridica din Romania neplatitoare de TVA achiztioneaz din Germania un autoturism SH pentru uzul societatii de la o persoan fizica sau de la o persona juridica. Valoare achizitiei este mai mare de 10.000 eur.
Este obilgata societatea sa se inregistreze ca platitoare de TVA in fiecare dintre situatii ? Daca da, ce obligatii declarative are in ambele situatii?
Multumesc anticipat.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<CASS venituri din activitati independente
Intrebare:
O persoana fizica autorizata realizeaza in anul 2024 venituri in suma de 4560 lei sub plafonul celor 6 salarii minime. Persoana nu este asigurata nici d.p.d.v. al asigurarilor sociale de sanatate si nici in cel al asigurarilor sociale (pensii). Are obligatia de a achita CASS si CAS.
Cum se completeaza declaratia unica? Ce obligatii ar avea daca venitul ar fi zero sau pierdere? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<