Tags: banca mondiala acord cu romania, dezastre naturale, imprumut romania
Romania va primi un imprumut de 400 de milioane de euro de la Banca Mondiala (BM), pentru dezvoltarea de politici privind managementul riscurilor de dezastre. Imprumutul a fost aprobat miercuri, 27 iunie, de Consiliul Directorilor Executivi al BM, dupa cum se arata intr-un comunicat de presa trimis de institutia bancara.
Imprumutul va include o Optiune de Tragere Amanata (CATDDO) in cazul producerii unei catastrofe si va sprijini eforturile Romaniei de a se pregati in mod eficient si de a putea reactiona in fata dezastrelor naturale si a schimbarilor climatice, prin consolidarea institutiilor si a legislatiei din domeniu.
Romania se confrunta cu unele dintre cele mai mari riscuri seismice din tarile Uniunii Europene (UE), in urma cutremurelor din ultimele doua secole fiind pierdute mii de vieti, iar zeci de mii de cladiri fiind deteriorate. De altfel, Romania este si una dintre cele mai expuse la inundatii tari europene, cu aproape un milion de romani traind in zone ce sunt expuse unui risc ridicat de inundatii.
Potrivit statisticilor amintite in comunicatul BM, in perioada 1970 – 2016, au fost inregistrate 85 de catastrofe in Romania, inclusiv 47 de inundatii, patru cutremure si doua secete, care au afectat in total aproape doua milioane de persoane si au generat pierderi in valoare de peste 6 miliarde de dolari. In 2006, de exemplu, inundatiile devastatoare au provocat daune economice echivalente cu 1% din PIB, se precizeaza in comunicat.
Acest imprumut cu CATDDO “se va concentra pe sustinerea eforturilor guvernului de a respecta angajamentele internationale ale tarii, legat de gestionarea riscurilor de dezastre, conform Cadrului de la Sendai, si de a spori intelegerea si raspunsul romanilor la dezastre. Sprijinul acordat va include si imbunatatirea reglementarilor din domeniul constructiilor pentru a reduce riscul seismic asociat cladirilor existente si la integrarea in mod adecvat a riscului in fata dezastrelor in procesele de planificare bugetara", se noteaza in comunicatul BM.
Banca Mondiala si-a deschis biroul din Romania in anul 1991, iar de atunci a furnizat finantare in valoare totala de peste 13,6 miliarde de dolari, reprezentand imprumuturi, garantii si granturi in toate sectoarele de activitate ale economiei romanesti.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Limitari drepturi salariale Ordonanta de urgenta 1562024
Intrebare:
Referitor la unele prevederi din OUG nr. nr. 156/2024, respectiv:
Art. XXXIV
(1)Pentru anul 2025, operatorii economici carora li se aplica prevederile art. 9 alin. (1) lit. b) si alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 26/2013, aprobata cu completari prin Legea nr. 47/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, pot prevedea in bugetul de venituri si cheltuieli cresterea cheltuielilor de natura salariala fata de realizarile anului 2024, dar cu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Plata efectuata pentru compania mama
Intrebare:
Am achitat in numele companiei mama, care este din Austria, o taxa catre o autoritate din Romania. Pentru aceasta taxa nu am primit niciun document de la autoritatea in cauza (taxa s-a platit in baza unei legi). Avem doar ordinul de plata si atat (plata este facuta de noi pentru ca ei nu puteau sa faca plata in cont de Trezorerie). Totusi, noi vrem sa ne recuperam aceasta taxa de la compania mama. Cum putem sa facturam catre ei aceasta taxa? Care ar trebui sa fie regimul TVA-ului de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Decontare transport salariati
Intrebare:
Incepand cu 2025 dorim sa acordam salariatilor c/v transportului de la domiciliu la locul de munca si avem urmatoarele cazuri:
- cu masina de serviciu, pt agenti de vanzari, soferi transport marfa, directori - aici noi consideram ca e deductibil transportul de la domiciliu la locul de munca.
- cu masina proprie, salariati care se deplaseaza din aceeasi localitate si salariati care se deplaseaza din alta localitate catre locul de munca - aici consideram ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<