Tags: banca mondiala acord cu romania, dezastre naturale, imprumut romania
Romania va primi un imprumut de 400 de milioane de euro de la Banca Mondiala (BM), pentru dezvoltarea de politici privind managementul riscurilor de dezastre. Imprumutul a fost aprobat miercuri, 27 iunie, de Consiliul Directorilor Executivi al BM, dupa cum se arata intr-un comunicat de presa trimis de institutia bancara.
Imprumutul va include o Optiune de Tragere Amanata (CATDDO) in cazul producerii unei catastrofe si va sprijini eforturile Romaniei de a se pregati in mod eficient si de a putea reactiona in fata dezastrelor naturale si a schimbarilor climatice, prin consolidarea institutiilor si a legislatiei din domeniu.
Romania se confrunta cu unele dintre cele mai mari riscuri seismice din tarile Uniunii Europene (UE), in urma cutremurelor din ultimele doua secole fiind pierdute mii de vieti, iar zeci de mii de cladiri fiind deteriorate. De altfel, Romania este si una dintre cele mai expuse la inundatii tari europene, cu aproape un milion de romani traind in zone ce sunt expuse unui risc ridicat de inundatii.
Potrivit statisticilor amintite in comunicatul BM, in perioada 1970 – 2016, au fost inregistrate 85 de catastrofe in Romania, inclusiv 47 de inundatii, patru cutremure si doua secete, care au afectat in total aproape doua milioane de persoane si au generat pierderi in valoare de peste 6 miliarde de dolari. In 2006, de exemplu, inundatiile devastatoare au provocat daune economice echivalente cu 1% din PIB, se precizeaza in comunicat.
Acest imprumut cu CATDDO “se va concentra pe sustinerea eforturilor guvernului de a respecta angajamentele internationale ale tarii, legat de gestionarea riscurilor de dezastre, conform Cadrului de la Sendai, si de a spori intelegerea si raspunsul romanilor la dezastre. Sprijinul acordat va include si imbunatatirea reglementarilor din domeniul constructiilor pentru a reduce riscul seismic asociat cladirilor existente si la integrarea in mod adecvat a riscului in fata dezastrelor in procesele de planificare bugetara", se noteaza in comunicatul BM.
Banca Mondiala si-a deschis biroul din Romania in anul 1991, iar de atunci a furnizat finantare in valoare totala de peste 13,6 miliarde de dolari, reprezentand imprumuturi, garantii si granturi in toate sectoarele de activitate ale economiei romanesti.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici
Intrebare:
In stabilirea veniturilor care intra in sfera TVA (in plafon 300.000) la un ONG care desfasoara si activitati economice, se analizeaza doar veniturile cu scop patrimonial? Adica nimic din cele cuprinse in bilant in F 20 rand 01 Venituri din activitati fara scop patrimonial - total?
In speta, ONG-ul nostru are venituri din donatii si sponsorizari precum si din venituri pentru care se datoreaza impozit spectacol (care sunt cuprinse in totalul mentionat mai sus) precum si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie apartamente in vederea revanzarii
Intrebare:
Un SRL platitor de tva si impozit pe profit avand CAEN 6810, nou infiintat, a achizitionat 2 imobile in vederea revanzarii. Momentan nu intentioneaza sa revanda aceste imobile, ci asteapta sa vada evolutia pietei (o perioada nedeterminata). La achizitie, s-a aplicat taxare inversa. Avand in vedere ca SRL nu are decat cheltuieli de intretinere ale imobilelor, este corect fiscal sa inregistreze si cheltuiala cu amortizarea, avand in vedere ca o perioada de timp nu va avea venit?...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Factura despagubire marfa deteriorata la transport
Intrebare:
Societatea noastra a vandut marfa unui client. In timpul transportului, marfa a fost deteriorata de catre transportator (costul de transport este asigurat de catre societatea noastra avand contract cu furnizorul de transport).
Ce factura trebuie sa emit transportatorului pentru prejudiciul adus? Cum se emite aceasta factura? Ce explicatii se scriu?
Cum se face descarcarea de gestiune (mentionez ca marfa a ramas la transportator)?
Care sunt...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Ajustarea bazei impozabile a TVA
Intrebare:
O Societate de avocati a facturat in 2018 un client pe care nu l-a incasat.
1. Clientul a intrat in procedura de reorganizare si a fost acceptata integral creanta. Se poate face ajustare de TVA?
2. Clientul a intrat in procedura de reorganizare si a fost acceptata pe jumatate creanta, Cum se face ajustarea de TVA? Tehnic, se intocmeste factura de stornare aferenta partii neaccepte? la Beneficiar se trece Clientul si se transmite in RO e-Factura sau...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declarare si plata impozit venit din chirii
Intrebare:
O persoana fizica are un contract de inchiriere cu o persoana juridica. PF nu a declarat in Declaratia Unica pe estimat 2024 niciun contract de inchiriere modificandu-se legislatia si obligatia retinerii la sursa fiind pentru PJ. Doar ca PJ nu a achitat in anul 2024 chiria (trece printr-o perioada de investitii, exista clauza in contract in cazul se precizeaza ca se va achita chiria in functie de lichiditatile chiriasului PJ). Ce obligatii are PF pentru anul 2024, ar trebui sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<