Tags: banca mondiala acord cu romania, dezastre naturale, imprumut romania
Romania va primi un imprumut de 400 de milioane de euro de la Banca Mondiala (BM), pentru dezvoltarea de politici privind managementul riscurilor de dezastre. Imprumutul a fost aprobat miercuri, 27 iunie, de Consiliul Directorilor Executivi al BM, dupa cum se arata intr-un comunicat de presa trimis de institutia bancara.
Imprumutul va include o Optiune de Tragere Amanata (CATDDO) in cazul producerii unei catastrofe si va sprijini eforturile Romaniei de a se pregati in mod eficient si de a putea reactiona in fata dezastrelor naturale si a schimbarilor climatice, prin consolidarea institutiilor si a legislatiei din domeniu.
Romania se confrunta cu unele dintre cele mai mari riscuri seismice din tarile Uniunii Europene (UE), in urma cutremurelor din ultimele doua secole fiind pierdute mii de vieti, iar zeci de mii de cladiri fiind deteriorate. De altfel, Romania este si una dintre cele mai expuse la inundatii tari europene, cu aproape un milion de romani traind in zone ce sunt expuse unui risc ridicat de inundatii.
Potrivit statisticilor amintite in comunicatul BM, in perioada 1970 – 2016, au fost inregistrate 85 de catastrofe in Romania, inclusiv 47 de inundatii, patru cutremure si doua secete, care au afectat in total aproape doua milioane de persoane si au generat pierderi in valoare de peste 6 miliarde de dolari. In 2006, de exemplu, inundatiile devastatoare au provocat daune economice echivalente cu 1% din PIB, se precizeaza in comunicat.
Acest imprumut cu CATDDO “se va concentra pe sustinerea eforturilor guvernului de a respecta angajamentele internationale ale tarii, legat de gestionarea riscurilor de dezastre, conform Cadrului de la Sendai, si de a spori intelegerea si raspunsul romanilor la dezastre. Sprijinul acordat va include si imbunatatirea reglementarilor din domeniul constructiilor pentru a reduce riscul seismic asociat cladirilor existente si la integrarea in mod adecvat a riscului in fata dezastrelor in procesele de planificare bugetara", se noteaza in comunicatul BM.
Banca Mondiala si-a deschis biroul din Romania in anul 1991, iar de atunci a furnizat finantare in valoare totala de peste 13,6 miliarde de dolari, reprezentand imprumuturi, garantii si granturi in toate sectoarele de activitate ale economiei romanesti.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: O societate tip ONG, Club sportiv care desfasoara si activitate economica, cum calculeaza depasirea plafonului pentru trecere de la neplatitor de TVA la platitor de TVA? Se ia in calcul doar valoarea rezultata din activitatea economica? Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Suntem o societate comerciala, persoana juridica romana C. Ro , care are infiintata pe teritoriul Italiei o sucursala C. Itl. Sucursala C. Itl este subunitate fara personalitate juridica supusa legilor italiene. Obiectul de activitate al societatii C. Ro din RO cat si al sucursalei din ITL sunt serviciile de reparatii masini_unelte (gen strunguri, raboteze...) la sediul clientului. Societatea C. din RO angajeaza personal (muncitori, tehnicieni) pe care ii trimite in Italia, la sucursala ei C....
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala, platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, cod CAEN autorizat 8690, semneaza un contract de sponsorizare cu un centru cultural care nu este inscris in Registrul Unitatilor de cult pentru sponsorizarea cu servicii medicale efectuate de catre SRL. Contractul are suma sponsorizarii. In contractul de sponsorizare se specifica Legea nr. 32/1994. Care este monografia contabila si implicatiile din punct de vedere al impozitarii?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: SRL, impozit micro, inregistrat in scopuri de TVA, activitate de turism, facturez catre clienti persoane juridice straine servicii de turism in UE cu tva la marja conform art. 311 din CF. Pot recupera tva-ul aferent facturilor primite de la furnizorii in UE (in special sunt facturi de cazare)? Mentionez ca pachetul de servicii de turism inclus si aceste servicii din facturile de cazare primite din ue, iar facturarea catre clienti se face cu tva la marja. Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate care are ca domeniu de activitate intretinerea si repararea autovehiculelor are pe stoc piese auto (inregistrate ca marfa) care au fost montate pe masini dar care nu s-au potrivit si au ramas in magazie. Acestea nu putut fi returnate furnziorului intrucat in urma montajului au urme de folosire si au fost deteriorate. La inventarierea anuala administratorul doreste ca acestea sa fie scoase din gestiune intrucat nu mai pot fi folosite. Care sunt documentele care trebuie intocmite si...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In evidenta miiloacelor fixe (contul 2131) exista un mijloc fix "Statie de epurare" pus in functiune in 2009, durata de amortizare 20 ani, in valoare de 650.000 ron. Pentru acest mijloc fix societatea a primit "subventie MEDIU" in valoare de 260.000 ron. Echipamentul nu este amortizat integral, mai sunt 6 ani, concomitent si din subventia primita mai sunt cca. 38.000 lei netrecut la venituri. Anul acesta s-a factut o noua statie de epurare a apei uzate, iar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<