Tags: imprumut romania, banca mondiala imprumut, infrastructura de urgenta si raspuns la dezastre
Romania va primi o finantare de 50 de milioane de euro de la Banca Mondiala, pentru Proiectul de Consolidare a Managementului Riscurilor de Dezastre. Acesta are drept scop imbunatatirea rezilientei infrastructurii de urgenta si raspuns la dezastre din cladirile de pompieri si urgente, anunta un comunicat transmis de institutie.
„Acest imprumut va contribui la imbunatatirea rezilientei infrastructurii de urgenta si raspuns la dezastre si va spori capacitatile institutionale pentru planificarea investitiilor vizand reducerea riscurilor la dezastre si adaptarea la schimbarile climatice. Proiectul investitional aprobat va completa eforturile de dezvoltare a politicilor publice privind capacitatea de raspuns a Romaniei in fata dezastrelor naturale, sustinute prin intermediul unui imprumut pentru politici de dezvoltare privind managementul riscurilor de dezastre”, precizeaza Banca Mondiala intr-un comunicat de presa.
Aceasta masura a fost luata ca urmare a faptului ca foarte multe cladiri apartinand serviciilor de urgenta si raspuns la dezastre din Romania au vulnerabilitati structurale si se pot prabusi in cazul unui cutremur, dupa cum sustine Tatiana Proskuryakova, director de tara al Bancii Mondiale pentru Romania si Ungaria. Prin noul Proiect de Consolidare a Managementului Riscurilor de Dezastre se urmareste asigurarea bunei functionari a cladirilor de pompieri si de urgente, in cazul producerii oricaror tipuri de calamitati.
In comunicatul citat se arata ca „Proiectul vine in completarea obiectivelor aferente imprumutului pentru politici de dezvoltare privind managementul riscurilor de dezastre (Catastrophe Deferred Drawdown Option - CATDDO), al carui scop este acela de a imbunatati cadrul national de management al riscurilor si reactie in caz de dezastru, si sporirea gradului de intelegere a situatiilor de dezastru de catre romani, precum si capacitatea acestora de reactie in astfel de situatii”t.
Banca Mondiala arata ca Romania se numara printre cele mai expuse tari din Uniunea Europeana, din punct de vedere al riscurilor seismice, cu multe vieti pierdute si zeci de mii de cladiri deteriorate, urmare a cutremurelor produse in ultimele doua secole. „Peste 75% din populatia tarii, inclusiv 65% din populatia urbana, locuieste in zone expuse pericolelor seismice. Mai mult decat atat, 45% din toate serviciile critice de transport, energie, apa si comunicatii, precum si 70-80% din PIB-ul Romaniei se afla localizate in zone expuse riscului seismic. De asemenea, efectele schimbarilor climatice au sporit si ele in mod semnificativ in ultimele decade, producand alunecari de teren, incendii naturale, secete si fenomene meteorologice extreme. in 2006, de exemplu, au fost inregistrate inundatii extreme care au cauzat pagube economice in valoare de 1% din PIB”, anunta Banca Mondiala.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
Biroul individual notarial, persoana juridica romana inregistrat in scop de tva, presteaza servicii (in speta onorariu autentificare contract cesiune parti sociale cu titlu oneros) pe care le factureaza cedentului persoana juridica impozabila inregistrata in scop de tva in Spania (firma din Spania a fost verificata in vies si are cod valid de tva). Intrebarea este: cum emite notariatul factura de servicii catre firma din Spania, cu tva sau fara? Serviciul este impozabil din...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Scutire impozit profit reinvestit
O societate platitoare de impozit pe profit trimestrial prezinta urmatoarea situatie:
Profit contabil brut trimestrul 1 2024 - 150.000 lei
Cheltuieli nedeductibile - 350.000 lei
Profit impozabil trimestrul 1 2024 - 500.000 lei
Achizitie utilaje noi trimestrul 1 2024 (conform art.22 alin. (1) din Legea 227/2015) - 200.000 lei
Profit contabil brut trimestrul 2 2024 -...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Va rog sa ma ajutati cu un mod de calcul si o monografie contabila pentru urmatoarea situatie: Un salariat care are un venit brut lunar in valoare de 4.800 lei beneficiaza in aceeasi luna de un telefon oferit cu titlu gratuit. Salariatul are un singur copil in intretinere si nu beneficieaza de vreo scutire a impozitului pe venit. Pe factura telefonului avem urmatoarele date: 1500 lei baza, TVA 285lei, total factura 1.785lei. Care este netul pe care il va incasa salariatul?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Un titular a avut un PFA pana in 10 octombrie 2024, cand l-a inchis. Nu a avut nici un fel de activitate pe el. In perioada 01.01.2024 - 12.08.2024, titularul a avut calitatea de somer, iar din 01.09.2024 angajat cu norma intreaga cu salariu minim. Ce taxe si ce valoare va trebui sa plateasca titularul pentru PFA-ul detinut pana in luna octombrie 2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate a devenit platitoare de impozit pe profit in luna ianuarie 2023, deoarece avea un salariat angajat pe perioada nedeterminata cu norma de 2 ore/zi.
In anul 2025, poate sa revina la plata impozit pe veniturile microintreprinderilor daca se schimba norma la 8 ore/zi sau ramane platitoare de impozit pe profit?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate comerciala avand actionar majoritar din afara RO este creditata de actionar cu sume necesare derularii activitatii, imprumutul acordat fiind fara dobanda. Ar putea fi vreo problema legata de acordarea imprumutului cu dobanda zero? Exista vreun risc fiscal pentru societate/actionar pentru ca acest imprumut sa fie acordat fara dobanda? Exista riscul de reincadrare a imprumutului ca aport la capital?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<