Tags: imprumut romania, banca mondiala imprumut, infrastructura de urgenta si raspuns la dezastre
Romania va primi o finantare de 50 de milioane de euro de la Banca Mondiala, pentru Proiectul de Consolidare a Managementului Riscurilor de Dezastre. Acesta are drept scop imbunatatirea rezilientei infrastructurii de urgenta si raspuns la dezastre din cladirile de pompieri si urgente, anunta un comunicat transmis de institutie.
„Acest imprumut va contribui la imbunatatirea rezilientei infrastructurii de urgenta si raspuns la dezastre si va spori capacitatile institutionale pentru planificarea investitiilor vizand reducerea riscurilor la dezastre si adaptarea la schimbarile climatice. Proiectul investitional aprobat va completa eforturile de dezvoltare a politicilor publice privind capacitatea de raspuns a Romaniei in fata dezastrelor naturale, sustinute prin intermediul unui imprumut pentru politici de dezvoltare privind managementul riscurilor de dezastre”, precizeaza Banca Mondiala intr-un comunicat de presa.
Aceasta masura a fost luata ca urmare a faptului ca foarte multe cladiri apartinand serviciilor de urgenta si raspuns la dezastre din Romania au vulnerabilitati structurale si se pot prabusi in cazul unui cutremur, dupa cum sustine Tatiana Proskuryakova, director de tara al Bancii Mondiale pentru Romania si Ungaria. Prin noul Proiect de Consolidare a Managementului Riscurilor de Dezastre se urmareste asigurarea bunei functionari a cladirilor de pompieri si de urgente, in cazul producerii oricaror tipuri de calamitati.
In comunicatul citat se arata ca „Proiectul vine in completarea obiectivelor aferente imprumutului pentru politici de dezvoltare privind managementul riscurilor de dezastre (Catastrophe Deferred Drawdown Option - CATDDO), al carui scop este acela de a imbunatati cadrul national de management al riscurilor si reactie in caz de dezastru, si sporirea gradului de intelegere a situatiilor de dezastru de catre romani, precum si capacitatea acestora de reactie in astfel de situatii”t.
Banca Mondiala arata ca Romania se numara printre cele mai expuse tari din Uniunea Europeana, din punct de vedere al riscurilor seismice, cu multe vieti pierdute si zeci de mii de cladiri deteriorate, urmare a cutremurelor produse in ultimele doua secole. „Peste 75% din populatia tarii, inclusiv 65% din populatia urbana, locuieste in zone expuse pericolelor seismice. Mai mult decat atat, 45% din toate serviciile critice de transport, energie, apa si comunicatii, precum si 70-80% din PIB-ul Romaniei se afla localizate in zone expuse riscului seismic. De asemenea, efectele schimbarilor climatice au sporit si ele in mod semnificativ in ultimele decade, producand alunecari de teren, incendii naturale, secete si fenomene meteorologice extreme. in 2006, de exemplu, au fost inregistrate inundatii extreme care au cauzat pagube economice in valoare de 1% din PIB”, anunta Banca Mondiala.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Acoperire pierdere contabila
Intrebare:
Societate comerciala a fost microintreprindere pana la sfarsitul anului 2023 cand a inregistrat profit in suma de 30000 lei. In anul 2024 devine platitoare de impozit pe profit si inregistreaza pierdere la sfarsitul anului de 60000 lei. Trebuie sa recupereze pierderea la 2024 din profitul anului anterior (2023) urmand ca diferenta sa o recupereze in anii urmatori? Sau profitul anului 2023 poate fi repartizat la dividende urmand ca pierderea la 2024 sa fie recuperata in anii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Sponsorizare entitate publica
Intrebare:
O societatea comerciala platitoare de impozit pe profit executa lucrari de constructie pentru o autoritate publica locala. Totodata, societatea doreste sa faca o sponsorizare in bani catre aceasta autoritate publica in vederea oragnizarii zilei copilului pentru 1 iunie. Aceasta autoritate publica locala nu este inregistrata in Registrul entitatilor/unitatilor de cult.
Poate societatea sa scada din impozitul pe profit aceste sume platite ca si sponsorizare atunci cand...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie utilaj prin licitatie si revandut. Tratament fiscal
Intrebare:
Societate comerciala platitoare de TVA in RO: am participat la o licitatie in Spania pt. achizitionarea unui mic utilaj si am achitat intermediarului suma de 750 euro + comision 112 euro. Ulterior, dupa ce am facut plata, am renuntat la aceasta achizitie deoarece mai trebuiau achitate taxe vamale, transport si astfel se ajungea la o valoare destul de mare. Am anuntat firma de licitatie ca nu mai doresc acel utilaj iar firma de licitatie si l-a revandut, pt suma de 450 euro....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regim achizitie echipament de la persoana fizica
Intrebare:
Doresc sa achizitionez o instalatie de vopsire de la o persoana fizica in valoare de 35.000 lei si sa o trec in patrimoniul societatii ca mijloc fix.
Ce documente trebuie sa intocmesc?
Ce implicatii reprezinta pentru persoana fizica din punct de vedere fiscal (daca trebuie sa plateasca oarecare impozite pentru vanzarea bunului pe care-l vinde din patrimoniul personal)?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Inactivitate temporara. Anulare cod TVA
Intrebare:
Activitatea unei societati platitoare de impozit pe profit si TVA trimestrial a fost suspendata temporar la Registru Comertului incepand cu data de 25.03.2025. Deciziile emise de ANAF de intrare in inactivitate fiscala si de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA sunt valabile incepand cu data de 30.04.2025. Pentru luna aprilie 2025 societatea trebuie sa mai depuna D300 si D394?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<