Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Presedintele Traian Basescu a declarat joi, la RRA, ca, in 2011, Romania are nevoie de mai mult de 5,7 miliarde euro, deficitul convenit cu FMI, afirmand ca ar fi rezonabil sa obtina credite pe ...
Presedintele Traian Basescu a declarat joi, la RRA, ca, in 2011, Romania are nevoie de mai mult de 5,7 miliarde euro, deficitul convenit cu FMI, afirmand ca ar fi rezonabil sa obtina credite pe termen mediu sau lung, eventual de la Uniunea Europeana.
Intrebat daca Romania are nevoie doar de 5,7 miliarde de euro pentru anul viitor, Traian Basescu a raspuns, la RRA:
"Bineinteles ca nu. In principal acesta va fi deficitul. Ori, trebuie sa imprumutam sa acoperim deficitul, noi trebuie sa ne platim dobanzile la creditele pe care le avem pana acum. Orice analiza economica arata ca Romania plateste dobanzi cam 5% din venitul bugetului de stat, ceea ce insa este rezonabil daca reusim sa ne mentinem aici, sa facem imprumuturi pe termen mediu si lung, si nu pe termen scurt, pentru 30 de zile, 60 de zile sau 6 luni. Avem si 1,4 miliarde de euro de rambursat la credite. Nu este o suma pe care Romania sa nu o poata rambursa, deci, marea noastra problema este finantarea deficitului".
Seful statului a criticat din nou masurile luate in 2007-2008.
"Pentru ce am facut in 2007-2008 si efectul ca am ajuns intr-o situatie foarte grea in 2009, Romania si-a pierdut credibilitatea in ochii finantelor internationale si atunci solutia este sa ramanem in acord cu Fondul ca un garant alaturi de Guvern ca se va face un program care va aduce echilibru in finantele publice ale Romaniei", a declarat Traian Basescu.
El a propus "romanilor si clasei politice" ca din banii pe care Romania ii va imprumuta anul viitor un sfert sa fie pentru investitii.
Intrebat de unde va imprumuta Romania bani in 2011, el a indicat FMI, UE sau piata libera.
"Cel mai avantajos ar fi sa-i luam prin Uniunea Europeana, pentru ca sunt dobanzi mult mai mici, Fondul nu va mai accepta sa finanteze deficitul bugetar, deci daca luam bani de la Fond vor merge in consolidarea rezervei valutare a Romaniei. Dar ne trebuie acordul cu FMI pentru credibilitate si sa gasim o formula de la structuri care finanteaza guverne, nu de pe piata libera. Ati vazut ca si in interior bancile cer dobanzi foarte mari si termene scurte. Romania ar avea nevoie ca cei 5,7 miliarde sa-i imprumute in conditii de termen mediu, nu rambursare imediata, adica intai sa se redreseze, sa treaca la o crestere de 4-5% a PIB si pe urma sa inceapa sa ramburseze. Dar asta este o chestiune care nu tine numai de noi, va trebui ca si partenerii sa fie de acord cu modul de finantare. Daca nu va trebui sa mergem pe piata cu dobanzi mari si asta e. Dar cu Fondul, in principiu, nu va fi un acord de finantare ci un precautionary agreement, un acord de precautie", a adaugat seful statului.
El a amintit ca a atentionat in trecut erorile facute.
"Va spun cu regret ca s-a ajuns aici dar nu-mi puteti reprosa ca nu am spus public: atentie, ce ati facut cu pensiile e prea mult. Intrati pe site-ul Presedintiei, si acum este analiza publica in care spuneam ce se va intampla. Nu eu, am avut un grup de specialisti. Au fost lucruri iresponsabile pe care acum le platim. Nu-mi place ca trebuie sa fiu eu cel care vorbeste despre ele si despre austeritate, nu era stilul meu, de regula imi placea sa vorbesc bine oamenilor, acum spun lucruri neplacute, pentru ca trebuie sa o fac, nu are cine sa o faca altcineva", a mai spus Basescu.
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, la TVR1, ca in zilele urmatoare va avea discutii cu Guvernul pentru a se vedea unde se vor gasi solutii pentru a elibera 1,5 miliarde euro, din banii imprumutati, pentru investitii.
Seful statului a mentionat ca deficitul deja convenit cu FMI pentru anul viitor este de 4,4% din PIB, adica 5,7 miliarde euro si a precizat ca "deficitul pe care ni-l permitem este exact valoarea datoriilor" pe diferite fonduri, precum cele de pensii, somaj si arierate.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Cartea Verde a Contabilitatii
SAF-T Ghid de raportare corecta
Traian Basescu a precizat ca a avut o discutie cu ministrii luni si marti seara, cerand sa gaseasca solutii ca, din acest deficit de 5,7 miliarde, 1,5 miliarde sa fie pentru investitii.
"Am avut o discutie cu ministrii si ieri seara si alataieri seara si i-am rugat sa gaseasca solutii ca, din acest deficit de 5,7 miliarde, macar 1,5 miliarde sa fie pentru investitii. Sa speram ca vor gasi formule. Adica din banii pe care ii imprumutam, avem dreptul sa imprumutam 5,7 miliarde de euro, din acesti bani 1,5 miliarde sa fie pentru investitii", a spus Basescu. Sursa: MEDIAFAX
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
S-a renuntat la reducerea TVA pentru serviciile de retransmitere a programelor TV. Vor primi bani prin ajutor de statCum arata analiza impozitului pe profit si a TVA-ului pe Trim. IIFITCH modifica metodologia de evaluare si aliniaza rating-ul Romaniei pentru datoria in moneda locala pe termen lung cu cel al datoriei in valuta pe termen lungBanii din fotbal aduc si fericire!Bulgaria e inaintea Romaniei: raport FMIUltimele articole
Pensiile romanilor se majoreaza din 2025! Cu cat va creste Valoarea Punctului de ReferintaGuvernul a aprobat rectificarea bugetului de stat pe 2024. Care sunt cei 4 piloni principalitest web design - nu stergetiF. Citu, anunt pentru firme: Depunerea declaratiilor fiscale va fi amanata pana pe 25 decembrie, iar rambursarea TVA pana pe 25 ianuarie 2021Plan national de relansare economica. Guvernul sprijina firmele prin acordare de granturi si instrumente de asigurare a lichiditatiiArticole similare
Imprumuturile programate de MFP depasesc 4 miliarde leiCine poate deveni investitor pe piata de capital? Care sunt pasii?Ministrul Finantelor: Rectificarea bugetara nu va avea loc pe 31 iulieMinistrul Comunicatiilor: Salariile angajatilor de la Posta, majorate de la 1 noiembrieFMI are in vedere CAS redus in 2015, dar sunt posibile modificari si mai devremeUltimele articole
Afirmatii eronate aparute in presa privind aplicarea OUG 107/2024. Care este pozitia ANAFA fost prelungit termenul pentru acordarea facilitatilor fiscale introduse prin OUG 107/2024Cotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaControale ANAF august 2024. 5 situatii in care au fost verificate persoanele juridiceAmnistia Fiscala 2024: Ce trebuie sa stiiArticole similare
Ministrul Agriculturii: Aproape 400.000 de fermieri au primit subventiileScutirile de impozit pe venit pentru sectoarele din constructii, agricultura si alimentar NU se acorda pentru sumele care depasesc 10.000 leiSocietatile de tip SRL-D pot ramane la plata impozitului micro din 2023 daca nu au angajati?Noutati legislatie Fiscala 16-20 martie 2009 - Monitorul OficialNou imprumut cu o valoare de 600 milioane de lei pentru plata beneficiarilor de fonduri EUROpeneUltimele articole
Vineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESSchema de ajutor introdusa prin HG 300/2024. Bugetul va fi suplimentat cu 750 milioane leiTOATE modificarile aduse Legii contabilitatii prin OUG 138/2024Furnizori care NU transmit factura. Cum trebuie emisa autofactura de catre firmeFirme care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"