Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Basescu: Nu vor fi de ajuns 5,7 miliarde de euro pentru 2011

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Sep. 2010
Tags: pib, deficit, euro

Presedintele Traian Basescu a declarat joi, la RRA, ca, in 2011, Romania are nevoie de mai mult de 5,7 miliarde euro, deficitul convenit cu FMI, afirmand ca ar fi rezonabil sa obtina credite pe ...

Presedintele Traian Basescu a declarat joi, la RRA, ca, in 2011, Romania are nevoie de mai mult de 5,7 miliarde euro, deficitul convenit cu FMI, afirmand ca ar fi rezonabil sa obtina credite pe termen mediu sau lung, eventual de la Uniunea Europeana.
Intrebat daca Romania are nevoie doar de 5,7 miliarde de euro pentru anul viitor, Traian Basescu a raspuns, la RRA:
"Bineinteles ca nu. In principal acesta va fi deficitul. Ori, trebuie sa imprumutam sa acoperim deficitul, noi trebuie sa ne platim dobanzile la creditele pe care le avem pana acum. Orice analiza economica arata ca Romania plateste dobanzi cam 5% din venitul bugetului de stat, ceea ce insa este rezonabil daca reusim sa ne mentinem aici, sa facem imprumuturi pe termen mediu si lung, si nu pe termen scurt, pentru 30 de zile, 60 de zile sau 6 luni. Avem si 1,4 miliarde de euro de rambursat la credite. Nu este o suma pe care Romania sa nu o poata rambursa, deci, marea noastra problema este finantarea deficitului".
Seful statului a criticat din nou masurile luate in 2007-2008.
"Pentru ce am facut in 2007-2008 si efectul ca am ajuns intr-o situatie foarte grea in 2009, Romania si-a pierdut credibilitatea in ochii finantelor internationale si atunci solutia este sa ramanem in acord cu Fondul ca un garant alaturi de Guvern ca se va face un program care va aduce echilibru in finantele publice ale Romaniei", a declarat Traian Basescu.
El a propus "romanilor si clasei politice" ca din banii pe care Romania ii va imprumuta anul viitor un sfert sa fie pentru investitii.
Intrebat de unde va imprumuta Romania bani in 2011, el a indicat FMI, UE sau piata libera.
"Cel mai avantajos ar fi sa-i luam prin Uniunea Europeana, pentru ca sunt dobanzi mult mai mici, Fondul nu va mai accepta sa finanteze deficitul bugetar, deci daca luam bani de la Fond vor merge in consolidarea rezervei valutare a Romaniei. Dar ne trebuie acordul cu FMI pentru credibilitate si sa gasim o formula de la structuri care finanteaza guverne, nu de pe piata libera. Ati vazut ca si in interior bancile cer dobanzi foarte mari si termene scurte. Romania ar avea nevoie ca cei 5,7 miliarde sa-i imprumute in conditii de termen mediu, nu rambursare imediata, adica intai sa se redreseze, sa treaca la o crestere de 4-5% a PIB si pe urma sa inceapa sa ramburseze. Dar asta este o chestiune care nu tine numai de noi, va trebui ca si partenerii sa fie de acord cu modul de finantare. Daca nu va trebui sa mergem pe piata cu dobanzi mari si asta e. Dar cu Fondul, in principiu, nu va fi un acord de finantare ci un precautionary agreement, un acord de precautie", a adaugat seful statului.
El a amintit ca a atentionat in trecut erorile facute.
"Va spun cu regret ca s-a ajuns aici dar nu-mi puteti reprosa ca nu am spus public: atentie, ce ati facut cu pensiile e prea mult. Intrati pe site-ul Presedintiei, si acum este analiza publica in care spuneam ce se va intampla. Nu eu, am avut un grup de specialisti. Au fost lucruri iresponsabile pe care acum le platim. Nu-mi place ca trebuie sa fiu eu cel care vorbeste despre ele si despre austeritate, nu era stilul meu, de regula imi placea sa vorbesc bine oamenilor, acum spun lucruri neplacute, pentru ca trebuie sa o fac, nu are cine sa o faca altcineva", a mai spus Basescu.
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, la TVR1, ca in zilele urmatoare va avea discutii cu Guvernul pentru a se vedea unde se vor gasi solutii pentru a elibera 1,5 miliarde euro, din banii imprumutati, pentru investitii.
Seful statului a mentionat ca deficitul deja convenit cu FMI pentru anul viitor este de 4,4% din PIB, adica 5,7 miliarde euro si a precizat ca "deficitul pe care ni-l permitem este exact valoarea datoriilor" pe diferite fonduri, precum cele de pensii, somaj si arierate.


Traian Basescu a precizat ca a avut o discutie cu ministrii luni si marti seara, cerand sa gaseasca solutii ca, din acest deficit de 5,7 miliarde, 1,5 miliarde sa fie pentru investitii.
"Am avut o discutie cu ministrii si ieri seara si alataieri seara si i-am rugat sa gaseasca solutii ca, din acest deficit de 5,7 miliarde, macar 1,5 miliarde sa fie pentru investitii. Sa speram ca vor gasi formule. Adica din banii pe care ii imprumutam, avem dreptul sa imprumutam 5,7 miliarde de euro, din acesti bani 1,5 miliarde sa fie pentru investitii", a spus Basescu. Sursa: MEDIAFAX

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Basescu: Nu vor fi de ajuns 5,7 miliarde de euro pentru 2011":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016